ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014

Στο μικροσκόπιο τα οικογενειακά επιδόματα των συντάξεων

Σε επιβεβαίωση του κυβερνητικού σχεδιασμού για επανεξέταση των οικογενειακών επιδομάτων που ενσωματώνονται στις συντάξεις και για επανέλεγχο των συντάξεων χηρείας, προχώρησε ο Γιάννης Βρούτσης.

Αυτό ανέφερε ο υπουργός Εργασίας, στο πλαίσιο της ενημέρωσης της αρμόδιας κοινοβουλευτικής Επιτροπής για το Ασφαλιστικό.

Ο κ. Βρούτσης υπεραμύνθηκε του συμψηφισμού αγροτικών ενισχύσεων με τα χρέη προς τον ΟΓΑ δίνοντας τα εξής στοιχεία:

Οι 10 αλλαγές που έρχονται στον νόμο Κατσέλη

Το «ξεκαθάρισμα» των εκκρεμών υποθέσεων στα Ειρηνοδικεία από δανειολήπτες που έχουν προσφύγει στο Νόμο Κατσέλη φαίνεται να αναδεικνύεται σε μείζον θέμα για την κυβέρνηση.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή του υπουργού Οικονομικών προς τα στελέχη της τρόικας, από τις 100.000 υποθέσεις που εκκρεμούν ενώπιον των περιφερειακών δικαστηρίων σε όλη τη χώρα, με

Ο Άρειος Πάγος δικαιώνει την κρυφή κάμερα

Πράσινο φως ανάβει ο Άρειος Πάγος στη χρησιμοποίηση ενώπιον των δικαστηρίων βίντεο ή καταγεγραμμένων συνομιλιών που αποδεικνύουν τη δωροδοκία δημοσίου υπαλλήλου.

Σχεδόν έναν χρόνο μετά το βίντεο στο οποίο εμφανίζεται ο γνώριμος της «Ζούγκλας» Χάρης Τομπούλογλου, πρώην διοικητής του «Παίδων», να βάζει στην τσέπη μίζα μέσα σε έναν κίτρινο

Η μεσογειακή διατροφή μάς χαρίζει χρόνια

Οι άνθρωποι που ακολουθούν συστηματικά τη μεσογειακή διατροφή έχουν αυξημένες πιθανότητες να ζήσουν περισσότερα χρόνια, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Η μελέτη διαπίστωσε για πρώτη φορά ότι η συγκεκριμένη διατροφή σχετίζεται με αυξημένο μήκος των τελομερών (ή τελομεριδίων) των χρωμοσωμάτων, ενός βασικού βιοδείκτη για το προσδόκιμο ζωής.

Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Νοσοκομείου Brigham and Women’s της Μασαχουσέτης, με

59χρονος πυροβόλησε 62χρονο συγχωριανό του για κτηματικές διαφορές στο Δώριο

Τρεις φορές πυροβόλησε ένας 59χρονος από το Δώριο έναν 62χρονο συγχωριανό του στο αριστερό πόδι, μετά από καβγά χθες το μεσημέρι στην πλατεία του χωριού. 

Οπως μάθαμε, οι δύο συγχωριανοί είχαν μεταξύ τους κτηματικές διαφορές και χθες γύρω στις 2.30 το μεσημέρι τσακώθηκαν κι ο 62χρονος χτύπησε τον 59χρονο. Τότε εκείνος πήγε στο αυτοκίνητο, πήρε την καραμπίνα που είχε μέσα, επέστρεψε και τον πυροβόλησε τραυματίζοντάς τον στο πόδι. Ο δράστης συνελήφθη και σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για βαριές σωματικές βλάβες.

Με την Πελοπόννησο πρωταθλήτρια στις χωματερές: Πρόστιμο 10 εκατ. για τα σκουπίδια

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επέβαλε στην Ελλάδα πρόστιμο 10 εκατομμυρίων ευρώ για τις χωματερές, και σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ οι περισσότεροι μη αποκαταστημένοι ΧΑΔΑ (Χώροι Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων) υπάρχουν στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Αποδεικνύεται έτσι ότι ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης δεν έχει κάνει τίποτα για το πρόβλημα, αφού στην Πελοπόννησο υπάρχουν 82 μη αποκατατεστημένες χωματερές. Ουσιαστικά η Περιφέρεια Πελοποννήσου παραμένει πρωταθλήτρια στις χωματερές και ο κ. Τατούλης κάνει "παρεμβάσεις" μόνο στα... λόγια.

Ο ΑΓΙΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Ο ΠΕΡΣΗΣ: Ένας πρώην μάγος κείρεται μοναχός και αναδεικνύεται ένθερμος ομολογητής και ένδοξος μάρτυς Χριστού

Μέσα στη σεπτή χορεία των οσίων και μαρτύρων της Ορθοδόξου Εκκλησίας εξέχουσα θέση κατέχει ο τιμώμενος στις 22 Ιανουαρίου Άγιος Αναστάσιος...