ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

Τα είπανε Κόλλιας - Τατούλης για το Λιμάνι Κυπαρισσίας

Η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το λιμάνι της Κυπαρισσίας, μετά και τις νέες καταστροφές που υπέστη από την πρόσφατη κακοκαιρία που έπληξε την Τριφυλία, ήταν στο επίκεντρο τηλεφωνικής επικοινωνίας μεταξύ του Περιφερειάρχη κ. Πέτρου Τατούλη και του Δημάρχου Τριφυλίας κ. Κωνσταντίνου Κόλλια, με πρωτοβουλία του δεύτερου.

Κατά τη συνομιλία επισημάνθηκε γι’ άλλη ............

μια φορά η ανάγκη για επείγουσα παρέμβαση και επαναβεβαιώθηκε το ενδιαφέρον της Περιφέρειας

Βραβεύθηκε ο «Λύμπε»

Το έπαθλο «Αθλητικής Προσφοράς και Ήθους» δόθηκε από τον ΠΣΑΤ σε πέντε αθλητές, μεταξύ

Σύλλογος τριτέκνων Τριφυλίας: Παραλαβή της δωρεάν βοήθειας προς τις πολύτεκνες οικογένειες για το έτος 2012

Αυτές τις ημέρες γίνεται η παραλαβή της δωρεάν βοήθειας τροφίμων προς τις πολύτεκνες οικογένειες για το έτος 2012. Οι δικαιούχοι για να τα παραλάβουν πρέπει απαραίτητα:

Α. Να έχουν Θεωρήσει την πολυτεκνική τους ταυτότητα για το έτος 2012.
Β. Να φέρουν στο σύλλογο επικυρωμένη φωτοτυπία του εκκαθαριστικού του 2012.

Παρά την οικονομική κρίση, φέτος οι ποσότητες που ...............

πρόκειται να διανεμηθούν είναι από40% έως 70% μειωμένες από τις αντίστοιχες περσινές.

ΡΕΥΜΑ ΔΕΗ Αύξηση 10,8% τον Ιανουάριο

Ξεπέρασαν κάθε εκτίμηση, αλλά και κάθε όριο οι απαιτήσεις της ΔΕΗ για το ύψος των αυξήσεων στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος. Αυτές φτάνουν, για το νέο έτος, στα νοικοκυριά μέχρι και 48,7% και μάλιστα στις χαμηλές και μεσαίες καταναλώσεις.

Η ΔΕΗ ζητά από τη ΡΑΕ να εγκρίνει αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος μέχρι και 48,7% στα νοικοκυριά, σε τρεις δόσεις, αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο με αύξηση 10,8% στην τιμή του ρεύματος
Τη σχετική αποκάλυψη έκανε χθες η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, που έδωσε, για πρώτη φορά, στη

Απελευθερώνονται τα δίδακτρα στα ιδιωτικά σχολεία


Από 10% έως 15% έχουν αναγκαστεί να πέσουν οι τιμές στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια της χώρας, καθώς διαπιστώνεται αδυναμία των οικογενειών να ανταποκριθούν στα καταβολή των διδάκτρων. 

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης αναμένεται να προχωρήσει σε αλλαγές σε ότι αφορά τα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων, αφού εξετάζεται το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε πλήρη απελευθέρωση των διδάκτρων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του 'Εθνους, έως το τέλος του χρόνου η κυβέρνηση αναμένεται να αφήσει

Μαγνησία Δεκάδες συλλήψεις για απάτες μέσω τυχερών παιχνιδιών

Σε εξέλιξη είναι επιχείρηση αστυνομικών τής Μαγνησίας, για την εξάρθρωση πολυμελούς κυκλώματος που κατηγορείται για απάτες μέσω τυχερών παιχνιδιών και παράνομου στοιχήματος, αλλά και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές πράξεις.

Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί 43 άτομα στο Βόλο και τη Θεσσαλονίκη, από τα οποία τα 18 φέρονται ότι είναι μέλη τής εγκληματικής οργάνωσης.

Όπως ανακοινώθηκε, κατά τις εφόδους που έγιναν από την Τρίτη σε σπίτια και καταστήματα

Ηλεία: Συγγενείς νεκρών στις πυρκαγιές: "Ντροπή! Δεν δικαιούσθε να ομιλείτε"


Οργισμένοι είναι οι συγγενείς των νεκρών από τις φονικές πυρκαγιές του 2007 στην Ηλεία εξ αιτίας της πρωτοφανούς παρέμβασης τοπικών παραγόντων και πολιτικών προσώπων
που χαρακτήρισαν λανθασμένη στην απόφαση του δικαστηρίου να καταδικάσει μεταξύ άλλων τον πρώην νομάρχη Ηλείας ναι νυν αντιπεριφερειάρχη σε 49χρόνια φυλάκισης θεωρώντας τον, μαζί με 4 ακόμη άτομα , υπεύθυνο της τραγωδίας.

«Ντροπή και οργή είναι τα συναισθήματα που νοιώθουμε για όλους αυτούς που σήμερα βγαίνουν

Καθορίστηκαν οι δαπάνες της μετακίνησης για αιμοκάθαρση για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ

Καθορίστηκαν οι δαπάνες μετακίνησης για την αιμοκάθαρση των ασφαλισμένων στον ΕΟΠΥΥ, όπως ενημερώνει με σχετική εγκύκλιό του ο πρόεδρός του Ελευθέριος Παπαγεωργόπουλος  τις κατά τόπους μονάδες του οργανισμού και τα διάφορα ταμεία.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο, τα μηνιαία έξοδα μετακίνησης, προς αιμοκάθαρση, για τους κατοίκους των αστικών κέντρων της χώρας καθορίστηκαν σε 115 ευρώ το μήνα -εκτός από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και το Ηράκλειο, όπου ισχύουν 230, 220 και από 140 ευρώ αντίστοιχα.

Εξιχνιάστηκαν 5 περιπτώσεις κλοπών σε οχήματα στη Μεσσηνία

Εξιχνιάστηκαν, μετά από εμπεριστατωμένη αστυνομική έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, πέντε περιπτώσεις κλοπών σε οχήματα, στην Καλαμάτα Μεσσηνίας, ενώ συνελήφθη σήμερα τις πρώτες πρωινές ώρες, στην Καλαμάτα Μεσσηνίας, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, ένας 21χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Ρουμανίας, για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπής.
Στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας προέκυψε ότι, ο ανωτέρω, το χρονικό διάστημα από τα μέσα Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους έως και σήμερα, στην Καλαμάτα Μεσσηνίας, είχε διαπράξει πέντε κλοπές σε οχήματα, από τα οποία είχε αφαιρέσει, χρήματα,

Μικρή αναβολή στη λειτουργία του στρατοπέδου - Ευρεία σύσκεψη στην Ηλεία για την Ολυμπία οδό

Το Μάρτιο τελικά θα ξεκινήσει στην Καλαμάτα ξανά η λειτουργία του στρατοπέδου, με μια

ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ, ΤΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΤΡΙΜΥΘΟΥΝΤΟΣ

Γιορτάζουμε σήμερα 12 Δεκεμβρίου, ημέρα μνήμης του Αγίου Σπυρίδωνος, του Επισκόπου Τριμυθούντος Κύπρου, ας πούμε λίγα λόγια:

Ο Άγιος Σπυρίδων γεννήθηκε το 270 μ.Χ. στο τώρα κατεχόμενο χωριό Άσσια (Άσκια) της Κύπρου (και όχι στην Τριμυθούντα - σημερινή Τρεμετουσιά - όπως γράφουν πολλοί) από οικογένεια βοσκών, που ήταν κάπως εύπορη. Αν και μορφώθηκε αρκετά δεν άλλαξε επάγγελμα. Συνέχισε και αυτός να είναι βοσκός.

Σαν χαρακτήρας, ο Άγιος, ήταν απλός, αγαθός, γεμάτος αγάπη για τον πλησίον του. Τις Κυριακές και τις γιορτές, συχνά έπαιρνε τους βοσκούς και τους

Κυπαρισσία: Έσπασε τμήμα του μόλου στο λιμάνι

Τμήμα του προσήνεμου μόλου του λιμανιού της Κυπαρισσίας έσπασε χθες το μεσημέρι και κινδυνεύει με πλήρη κατάρρευση ολόκληρο κομμάτι του, στο τμήμα που ενώνεται ο παλιός προσήνεμος μόλος με τον καινούργιο. 

Ένα ολόκληρο κομμάτι του νέου μόλου έχει σπάσει και έχει πάρει κλίση  δείχνοντας ότι είναι έτοιμο να καταρρεύσει. 

Στο συγκεκριμένο σημείο τα κύματα περνούν με μεγάλη ευκολία τόσο πάνω από τον μόλο όσο και κάτω από αυτόν, αφού στην κυριολεξία βρίσκεται στον αέρα.

4ο Χριστουγεννιάτικο παζάρι από το 1ο Νηπιαγωγείο Γαργαλιάνων

ΑΠΟ http://filiatranews.blogspot.gr

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ