ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

ΠΛΑΤΗ: ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΔΥΟ ΠΑΓΚΑΚΙΩΝ ΣΤΟ ΠΑΝΩ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ. (ΦΩΤΟ)



Με τη βοήθεια πάντα των εθελοντών μας, ένα ακόμα έργο βρίσκετε σε

Οι επικές μάχες του ζωικού βασιλείου

Την εποχή των δεινοσαύρων υπήρξαν κάποια τερατώδη ζώα, με πολλή δύναμη και μεγάλες διαστάσεις, που κατοικούσαν σε στεριά και θάλασσα και κατασπάραζαν τα μικρότερα και πιο αδύναμα ζώα. Όμως τις φορές που δεν ασχολούνταν με τα μικρόσωμα ζώα, μάχονταν αναμεταξύ τους, σε αναμετρήσεις που διαρκούσαν μέχρι τελικής πτώσης. Οι αναμετρήσεις αυτές, όπως έδειξαν νέες μελέτες και νέα στοιχεία που ήρθαν στο φως, ήταν τόσο σκληρές και άγριες, που ακόμη και τα ντοκιμαντέρ που ασχολούνται με το συγκεκριμένο θέμα δεν μπορούν να τις αποτυπώσουν με ακρίβεια.

Σε λειτουργία το συγκρότημα παραγωγής οξυγόνου στο νοσοκομείο της Καλαμάτας

Ολοκληρώθηκε με κοινοτικούς πόρους και τέθηκε σε λειτουργία το πρωτοποριακό έργο της

Στίβος: Διετής αποκλεισμός στην Τζέπτου για ντόπινγκ

ΑΠΟ http://www.zougla.gr/
Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 30 Ιανουαρίου 2015, 18:41


Με διετή αποκλεισμό τιμωρήθηκε για χρήση απαγορευμένων ουσιών η Ρίτα Τζέπτου, νικήτρια των Μαραθωνίων δρόμων σε Βοστώνη και Σικάγο.

Η τιμωρία της αποτελεί ένα ακόμη πλήγμα στον αθλητισμό της Κένυας, που διαθέτει τους κορυφαίους δρομείς στον κόσμο, αλλά τον

Δεν πίστευε στα μάτια του 17χρονος ψαράς

Μια τεράστια τούνα, βάρους 195 κιλών ψάρεψε ο 17χρονος Παναγιώτης Χατζηβαγγέλης από το

Παράταση στην υποβολή των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ

Μέχρι την 27η Φεβρουαρίου παρατείνεται η προθεσμία υποβολής των περιοδικών δηλώσεων

Τι πρέπει να προσέχετε όταν αγοράζετε αποκριάτικες στολές

Προσεκτικά πρέπει να επιλέγονται και να χρησιμοποιούνται από τους καταναλωτές οι

“Τέλος” η πολιτική επιστράτευση των εργαζομένων στη ΔΕΗ

Μία μόλις ημέρα μετά την επιστολή της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, με την οποία ζητούσε να αρθεί η

Κτηνοτρόφοι... χάι-τεκ! Θα διαχειρίζονται το κοπάδι από τον καναπέ!

Μέχρι και χίλια ευρώ ανά αγελάδα το χρόνο, μπορεί να εξοικονομήσει ο κτηνοτρόφος που θα εξοπλίσει τη μονάδα του με το πρωτοποριακό λογισμικό διαχείρισης κοπαδιού, το οποίο διαθέτει στην ελληνική αγορά βορειοελλαδική εταιρία.

Το κέρδος είναι σημαντικό, αφού με τα σημερινά δεδομένα το μέσο κόστος φροντίδας ενός ζώου να ανέρχεται ως και 3.000 ευρώ ετησίως, όπως είπαν στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο εκπρόσωπος της εταιρίας "MilkPlan", Απόστολος Βάρκας και ο Βορειοελλαδίτης κτηνοτρόφος, Γιώργος Κεφαλάς.

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ