ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 1 Ιανουαρίου 2013

Κοριτσάκι το πρώτο μωρό του 2013 στην Ξάνθη

Ένα υγιέστατο κοριτσάκι που ήρθε στη ζωή τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης είναι το πρώτο μωρό του 2013 για την πόλη της Ξάνθης.

Το βρέφος γεννήθηκε στη μαιευτική κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης λίγο μετά τις 06.00 το πρωί.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας τα πράγματα κύλησαν ομαλά και ήσυχα στην πόλη της Ξάνθης χωρίς να καταγραφούν ατυχήματα ή ταραχές, ενώ η Πυροσβεστική Υπηρεσία κλήθηκε να επέμβει για τον απεγκλωβισμό κατοίκων από

Προσοχή: Τα «φονικά» σημεία των εθνικών και επαρχιακών οδών

Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι οι οδηγοί που διέρχονται από συγκεκριμένα σημεία του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου.


Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. καταρτίστηκε οδικός χάρτης με τις χιλιομετρικές θέσεις βασικού οδικού

Ποδαρικό του 2013 με αυτοκτονία και θανατηφόρο τροχαίο.

Ποδαρικό με αυτοκτονία και με θανατηφόρο τροχαίο σε Καλαμπάκα και Μεσσήνη αντίστοιχά είχε το 2013.

Συγκεκριμένα με τον ερχομό του νέου έτους ο 33χρονος γιατρός από την Καστανιά Καλαμπάκας αποφάσισε να θέσει τέλος στη ζωή του, καταναλώνοντας μεγάλη ποσότητα φαρμάκων.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα .......

trikalaola.gr ο 33χρονος μεταφέρθηκε αρχικώς στο Κέντρο Υγείας Καλαμπάκας και στη συνέχεια στο Νοσοκομείο Τρικάλων.

Φαρακλάδα: Σύγκρουση Ι.Χ. με τρακτέρ σε τροχαίο


Δευτέρα, 31 Δεκεμβρίου 2012 | 14:17


Ευτυχώς δεν θρηνήσαμε θύματα σήμερα το πρωϊ λίγο μετά τις 9, όταν Ι.Χ αυτοκίνητο μάρκας Opel Corsa συγκρούστηκε με τρακτέρ στον δρόμο Φιλιατρών - Κυπαρισσίας, στο ύψος της Φαρακλάδας.

Το Ι.Χ. αυτοκίνητο κατευθυνόταν προς Κυπαρισσία, όταν ξαφνικά μετά τον κόμβο της

Ήθη και έθιμα της Πρωτοχρονιάς στα Ελληνικά

Ο ερχομός του νέου χρόνου συνοδεύεται από αρχαία έθιμα και προλήψεις που εναλλάσσονται σε κάθε περιοχή της Ελλάδας.  Στις Σέρρες συναντάμε και σήμερα το πάντρεμα του παρελθόντος με το παρόν με έθιμα και παραδόσεις που εκφράζουν τον λαϊκό μας πολιτισμό κρατώντας αξίες ήθη και έθιμα που έχουν χαθεί στο πέρασμα του χρόνου.

Η γιορτή του μαγκαλιού 

Το μεσημέρι της παραμονής Πρωτοχρονιάς, στους δρόμους και τις πλατείες ο κόσμος

ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΕ ΚΡΑΣΙ ΚΑΙ ΞΥΔΙ

Μία διαφορετική συνταγή για να κάνετε τη διαφορά στο γιορτινό τραπέζι.

Υλικά:

4 εσκαλόπ χοιρινά

25 γρ. μανιτάρια αποξηραμένα (πορτσίνι)

8 σκελίδες σκόρδο

ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Γιορτάζουμε σήμερα 1 Ιανουαρίου, ημέρα μνήμης του Αγίου Βασιλείου του Μεγάλου, ας πούμε λίγα λόγια: 

Ο Μέγας Βαίλειος ήταν ένας διδάσκαλος της Ορθόδοξης Εκκλησίας, γεννήθηκε το 329 μ.Χ., στη Νεοκαισάρεια του Πόντου στο χωριό Άννησα και μεγάλωσε στην Καισάρεια της Καππαδοκίας. Είχε 8 αδέρφια, 3 αγόρια και 5 κορίτσια.

Οι γονείς του ονομάζονταν Βασίλειος, και Εμμέλεια, ευσεβείς χριστιανοί και πλούσιοι. Αυτοί μάλιστα έθεσαν και τις πρώτες πνευματικές βάσεις του Αγίου.  Με εφόδιο λοιπόν αυτή τη χριστιανική ανατροφή, ο Βασίλειος αρχίζει

Η ΠΕΡΙΤΟΜΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ (1Η ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ)

Τρίτη, 01 Ιανουάριος 2013 10:01 aktines.blogspot.com
του Κων/νου Α. Οικονόμου δασκάλου

Τριπλή εορτή σήμερα! Οι δύο από τις εορτές έχουν εκκλησιαστικό χαρακτήρα: η εορτή της περιτομής του Κυρίου μας, όπως και η εορτή και η μνήμη του Μεγάλου Βασιλείου Αρχιεπισκόπου Καισαρείας. Και κοντά σ’ αυτές τις δύο γιορτές υπάρχει και η πολιτική εορτή της ένάρξης του νέου πολιτικού έτους, η πρωτοχρονιά, η οποία όμως κι αυτή προσλαμβάνει, μέσα στην Εκκλησία για όλους μας, πνευματικό χαρακτήρα. Ας δούμε όμως τι ήταν η περιτομή.

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ