ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2013

Ο Φιλιατρινός Γιώργος - Νεκτάριος Φαρμάκης μιλάει για το “CORPUS CHRISTI”

Συνέντευξη στην Εφημερίδα Ελευθερία
“Η τέχνη δεν μπορεί να γνωρίζει όρια, ούτε λογοκρισία” υποστηρίζει ο Φιλιατρινός ηθοποιός Γιώργος - Νεκτάριος Φαρμάκης που πρωταγωνιστούσε στην θεατρική παράσταση “Corpus Christi” που δέχτηκε επιθέσεις με αποτέλεσμα να διακοπεί το ανέβασμά της. 

Για την παράσταση και την εμπειρία της βίας που δέχτηκαν οι συντελεστές της, για τις επόμενες παραστάσεις που θα συμμετέχει αλλά και για τους στόχους που έχει για την νέα χρονιά μιλάει ο Νεκτάριος στη συνέντευξη που ακολουθεί.

Συμμετείχες στην πιο πολυσυζητημένη παράσταση της φετινής σεζόν, το “Corpus Christi”. Ποια ήταν η εμπειρία σου απ’ αυτή την

Όταν πέφτει το Internet: Η αντίδραση σου μετά τον αρχικό πανικό…






Το Internet αποτελεί πλέον τόσο μεγάλο κομμάτι της καθημερινότητας μας σε σημείο που όχι απλά την επηρεάζει, αλλά πολλές φορές την καθορίζει κιόλας! Αυτό φαίνεται και από τον πανικό που μας

Τιμή βάσης στα 2,60 ευρώ προτείνει η επιτροπή ελαιολάδου της ΕΑΣ

Τελευταία Ενημέρωση: 12/01/2013 10:14

Της Μαρίας Νίκα
Να ανεβάσει την τιμή αγοράς ελαιολάδου από τα 2,50 στα 2,60 ευρώ το κιλό με τρίμηνη επιταγή και εκκαθάριση το Σεπτέμβρη αποφάσισε να εισηγηθεί στο Δ.Σ. της ΕΑΣ η τριμελής Επιτροπή Ελαιολάδου της οργάνωσης, η οποία αποτελείται από τους Γιάννη Ζωντανό, Γιάννη Γκίζα και Κώστα Αντωνόπουλο. Το 2,60, δηλαδή, θα είναι τιμή βάσης και, εάν υπάρξει περαιτέρω άνοδος, το υπόλοιπο ποσό θα δοθεί στο τέλος στους παραγωγούς.
Η Επιτροπή Ελαιολάδου συνεδρίασε χθες το μεσημέρι, καθώς ήταν αναγκαίο να επανεξετάσει το

15 Ιανουαρίου οι χειμερινές εκπτώσεις

Ξεκινούν την Τρίτη 15 Ιανουαρίου οι εκπτώσεις στα καταστήματα.

Τρίωρη συνεδρίαση του Δ.Σ. Τριφυλίας για το κλείσιμο της ΔΟΥ

Τρεις ώρες συνεδρίασης χρειάστηκαν για το έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας που έγινε για το θέμα κατάργησης της ΔΟΥ Κυπαρισσίας προκειμένου να πάρει κατά πλειοψηφία απόφαση, να στείλει μια σκληρή επιστολή και να επιδιώξει συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών, την στιγμή που απαίτηση του κόσμου ήταν δυναμικές κινητοποιήσεις και το δήμο μπροστάρη σε αυτές. Από σύσσωμη την αντιπολίτευση κατατέθηκε η πρόταση να παρθεί απόφαση για παραίτηση σύσσωμου του Δημοτικού Συμβουλίου ως μορφή πίεσης.

Η απόφαση του Σώματος που πάρθηκε με 14 θετικές ψήφους από την πλευρά της συμπολίτευσης

Οι απαλλοτριώσεις φρένο για τον περιφερειακό, ενώ άρχισαν και προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας,

Κινδυνεύει να μη γίνει το έργο του περιφερειακού αυτοκινητόδρομου της Καλαμάτας. Αιτία οι απαλλοτριώσεις που δεν προχωρούν και η  άρνηση ιδιοκτητών να παραδώσουν τις ιδιοκτησίες τους. Η νέα εξέλιξη που πρόκειται να δημιουργήσει επιπλέον πρόβλημα στο έργο, είναι η κατάθεση προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας από ιδιοκτήτες στην περιοχή της Αγιάννας, οι οποίοι αντιδρούν στην αλλαγή της θέσης του κόμβου, που αρχικά προβλεπόταν να κατασκευαστεί στην Αρτέμιδος, στο Νέδοντα. Σε μια τέτοια περίπτωση το έργο της μεγάλης γέφυρας που θεμελίωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς κινδυνεύει να μετατραπεί σε μνημείο

Το ελληνικό ελαιόλαδο “ταξιδεύει” στην Κίνα – China Oil 2013

Η έκθεση ελαιολάδου ΕΛΑΙΟΤΕΧΝΙΑ 2013 σε συνεργασία με Κινεζική εταιρεία οργάνωσης εκθέσεων διοργανώνουν την China Oil 2013 στο Πεκίνο, στις 7-9 Απριλίου.
Σε συνεργασία με την Ελληνική Πρεσβεία στην Κίνα, προωθούν κοινή δράση προβολής και δικτύωσης εξαγωγέων ελαιολάδου στην Κίνα με επιχειρηματικές συναντήσεις Β2Β κατά τις μέρες λειτουργίας της έκθεσης. http://www.eleotexnia.gr
Συγκεκριμένα, η Ελαιοτεχνία έχει αναλάβει να συγκεντρώσει ελληνικές εταιρείες που επιθυμούν την παρουσία τους στην κινέζικη αγορά ελαιολάδου, προκειμένου να δειγματίσουν τα προϊόντα τους στους εμπορικούς επισκέπτες

Θέρμανση με τζάκι: πώς να αυξήσετε την αποδοτικότητα

Το τζάκι έχει επιστρέψει ως βασική πηγή θέρμανσης τους τελευταίους μήνες στη χώρα μας εξαιτίας της πολύ μεγάλης αύξησης της τιμής στο πετρέλαιο θέρμανσης, αλλά και στο ηλεκτρικό ρεύμα.
Όταν χρησιμοποιηθεί με τρόπο αποδοτικό, το τζάκι μπορεί να αποτελέσει μια πολύ καλή εναλλακτική λύση στο πετρέλαιο θέρμανσης, το ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο, παρότι η μαζική χρήση του κατηγορείται για την πρόκληση αιθαλομίχλης στις μεγάλες πόλεις.
Ποια είναι λοιπόν τα μυστικά του τζακιού;
–Ανάψτε και συντηρήστε τη φωτιά

Κυπαρισσία: Αγανακτισμένοι οι κάτοικοι προέβησαν σε κατάληψη της ΔΟΥ


Παρασκευή, 11 Ιανουαρίου 2013 | 17:26


Κατάληψη πραγματοποίησαν στις 11:30 σήμερα το πρωί στη ΔΟΥ Κυπαρισσίας κάτοικοι της Τριφυλίας με πρωτοβουλία του Εμπορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας, αντιδρώντας στο κλείσιμο και την συγχώνευση της υπηρεσίας με την ΔΟΥ της Καλαμάτας.

Οι αντιδράσεις ήταν έντονες, καθώς μετά και τις τελευταίες εξελίξεις με το Νοσοκομείο

ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΙΛΙΑΤΡΙΝΟΥΣ

ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΙΛΙΑΤΡΙΝΟΥΣ

Ο ΟΜΙΛΟΣ ΔΡΑΣΕΩΝ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ανέλαβε την πρωτοβουλία να βάψει τον εσωτερικό χώρο του ΚΕΝΤΡΟΥ ΥΓΕΙΑΣ της πόλης μας, θέλοντας με την ενεργή συμμετοχή των συμπολιτών μας, να υπογραμμίσουμε πως νοιαζόμαστε γι΄ αυτό και πως σε καμιά περίπτωση δεν θέλουμε να κλείσει.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΘΕ ΣΥΜΠΟΛΙΤΗ ΜΑΣ
να συνεισφέρει στην προσπάθεια αυτή με όποιο τρόπο κρίνει αυτός καλύτερο.

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ