ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

18 ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΓΕΛΙΟ

 2. Όταν γελάμε, ο αέρας που εκπνέουμε, φεύγει από τους πνεύμονες με ταχύτητα 96 χλμ/ώρα.
3. Χρησιμοποιούμε 17 μυς του προσώπου μας για να γελάσουμε και 47 για να κατσουφιάσουμε.
4. Οι χαρούμενοι άνθρωποι…
έχουν 40% μειωμένο κίνδυνο για καρδιοπάθεια συγκριτικά με τους απαισιόδοξους.
5. 17 λεπτά γέλιου την ημέρα, αυξάνουν το προσδόκιμο ζωής σας κατά μία ημέρα.
6. Ένα 6χρονο παιδί γελά κατά μέσο όρο 300 φορές την ημέρα. Ένας ενήλικος γελά μόλις 15 φορές την ημέρα.
7. Οι χαμογελαστοί σερβιτόροι παίρνουν 50% περισσότερα φιλοδωρήματα από τους αγέλαστους συναδέλφους τους.
8. Ένα καλό γέλιο μπορεί να διαρκέσει μία ώρα.
9. Οι περισσότεροι γελαστοί άνθρωποι ζουν στην Κούβα και τη Βραζιλία. Στον αντίποδα βρίσκονται οι κάτοικοι των σκανδιναβικών χωρών.
10. Οι επιστήμονες έχουν καταγράψει 18 είδη χαμόγελου.
11. Πρέπει να χαμογελάσετε περίπου 250.000 φορές για να κάνετε μία ρυτίδα.
12. Το να γελάσετε 100 φορές ισοδυναμεί με το να κάνετε 10-15 λεπτά ποδήλατο.
13. 15 λεπτά γέλιου έχουν τα ίδια οφέλη με 2 ώρες ύπνου.
14. Σύμφωνα με έρευνα του Γερμανού ψυχολόγου, Dr. Michael Titze, τη δεκαετία του ‘50, οι άνθρωποι γελούσαν κατά μέσο όρο 18 λεπτά την ημέρα. Σήμερα, είναι 4-6 λεπτά την ημέρα.
15. Έρευνα του Πανεπιστημίου Vanderbilt διαπίστωσε ότι με το γέλιο καίμε λίγο παραπάνω από μία θερμίδα ανά λεπτό.
16. Το γέλιο ακούγεται το ίδιο σε όλους τους πολιτισμούς και όλες τις κουλτούρες. Oι επιστήμονες, μάλιστα, πιστεύουν ότι το γέλιο συνέβαλε στην ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των προγόνων μας. Ο ήχος του γέλιου είναι τόσο κοινός και οικείος που είναι αναγνωρίσιμος ακόμη και αν παιχτεί ανάποδα στο μαγνητόφωνο.
17. Με το γέλιο ο εγκέφαλος απελευθερώνει τις βήτα-ενδορφίνες, τις φυσικές οπιούχες ουσίες με αναλγητική δράση.
18. Το γέλιο ρίχνει τα επίπεδα της κορτιζόλης, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο το ανοσοποιητικό σύστημα και αποτρέποντας την εμφάνιση ασθενειών.
rokakias.gr

Βοϊδοκοιλιά: η καλύτερη παραλία του κόσμου!!!!


Στην Πελοπόννησο υπάρχουν οι καλύτερες ελληνικές παραλίες και αυτή της Βοϊδοκοιλιάς είναι η καλύτερη του κόσμου. Αυτό αναφέρει σε άρθρο της η "Εxpressen", μια από τις μεγαλύτερες εφημερίδες της Σκανδιναβίας. Το άρθρο υπογράφεται από το δημοσιογράφο Χάκαν Μπόστρομ, κοσμογυρισμένο επαγγελματία, του οποίου η γνώμη για τη Βοϊδοκοιλιά έχει ιδιαίτερη βαρύτητα και πρέπει να προσεχθεί. Η πληροφόρηση και επισήμανση είναι από το συμπατριώτη μας Θαν. Ψαρούλη που ζει για χρόνια στη Σουηδία και τονίζει ότι η εν λόγω εφημερίδα καλύπτει καθημερινώς τουριστικά ρεπορτάζ, επειδή στις χώρες αυτές ο τουρισμός τσάρτερ είναι οργανωμένος και κατευθυνόμενος.......
Ο κ. Ψαρούλης μετέφρασε το κείμενο της εφημερίδας και μας παρουσιάζει τα σημαντικότερα σημεία της:
"Μη χάσεις τις καλύτερες ελληνικές παραλίες. Ταξίδεψε στην Πελοπόννησο. Εκεί υπάρχει μια ναρκωμένη πανέμορφη φύση, αρχαίοι ναοί που σου γνέφουν μύθους και φανταστικές παραλίες. Επίσης το φως, αυτό το απαράμιλλο εξαιρετικό φως. Αξίζει εκεί να ταξιδέψεις. Απέναντι από το κανάλι της Κορίνθου υπάρχει η Πελοπόννησος που σας περιμένει. Μπορείς να αποκτήσεις τον παλαιότερο τουριστικό οδηγό του κόσμου, Guide to Greece, που έχει γράψει ο περιηγητής Παυσανίας το 100 μ.Χ. που ισχύει ακόμη όσον αφορά τα ιστορικά μέρη της Πελοποννήσου. Το ενδιαφέρον για τις άσπρες παραλίες είναι της μοντέρνας εποχής.

Βοϊδοκοιλιά

Ευρίσκεται μερικά χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Πύλου και της Γιάλοβας. Εκεί υπάρχει μια ονειρεμένη παραλία που έχει μετακομίσει από την Ταϋλάνδη ή την Καραβαϊκή. Σκέψου
το πέταλο του αλόγου, έτσι είναι σχεδιασμένη, με ένα φανταστικό βαθύ μπλέ χρώμα νερού, με άσπρη αμμουδιά που στις παρυφές της σχηματίζονται θίνες. Το μικρό άνοιγμα προς τη θάλασσα αποτελείται από κοκκινωπούς βράχους που στη μιά μεριά ευρίσκεται αρχαίος τάφος και από την άλλη αρχαίο κάστρο που μπορείς να τα επισκεφθείς. Η Βοϊδοκοιλιά είναι πολύ απλό να πούμε ότι είναι η πιο όμορφη παραλία που έχουμε δει σε όλον τον κόσμο!

Ναβαρίνο

Ευρίσκεται επίσης μερικά χιλιόμετρα βόρεια της Πύλου και της Γιάλοβας. H Costa Navarino θα καθιερωθεί ως ο μεγαλύτερος τουριστικός προορισμός της Πελοποννήσου και ειδικά για τους παίκτες του γκόλφ. Υπάρχουν δύο πολυτελή ξενοδοχεία με άπαντα που σε συναρπάζουν π.χ. spa και πάρκο νερού για τα παιδιά. Μεγάλο μέρος της μεγάλης σε μήκος και πλάτος όμορφης παραλίας που συνεχίζεται και εκτός της Costa Navarino εφάπτεται των ξενοδοχείων. Υπάρχουν προσβάσεις στην παραλία μέσω μικρών ωραίων χωριών που οι κάτοικοί των καλλιεργούν καρπούζια και πεπόνια".
Συνεχίζει το άρθρο και περιγράφει τις παραλίες Στούπας, Μεθώνης, Φοινικούντας, Χράνων, Καραθώνας και Τολού Ναυπλίου, καθώς και Μαρμάρι Ταινάρου. Επίσης εξηγεί πώς μπορεί να φθάσει κανείς εκεί.

πηγή:Ελευθερία 
το ειδαμε εδω:http://pyrgostrifylias.blogspot.com/