ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013

Κρατήθηκε από το πουκάμισο του 13χρονου «δολοφόνου» του για να σωθεί!

Συνελήφθη ο 13χρονος βούλγαρος θείος των δύο άτυχων ανήλικων αγοριών που πνίγηκαν σε αρδρευτικό κανάλι στην Ηλεία.
Ο 13 χρονος έσπρωξε σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., τα δυο ανήλικα αγόρια, ηλικίας 8 και 4 ετών, προχθές σε αρδευτικό αυλάκι στο Στρέφι Αρχαίας Ολυμπίας.

Οι ανακοινώσεις της ΕΛ.ΑΣ

Ειδικότερα, προχθές μεσημέρι ο δράστης, που είναι θείος των ανηλίκων θυμάτων, αναζητούσε τα δυο

Ποιοι θα υποβάλουν το Ε9 για την περιουσιακή τους κατάσταση

Μόνο στην περίπτωση που υπάρχει μεταβολή της περιουσιακής κατάστασης του φορολογουμένου κατά το προηγούμενο έτος, είναι απαραίτητη η εκ νέου υποβολή της δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9), ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών, με αφορμή σημερινά δημοσιεύματα.
Ειδικά για το έτος 2013, ωστόσο, όπως σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση, βάσει των σχετικών διατάξεων (άρ.19 ν. 4110/2013), οι φορολογούμενοι οι οποίοι, κατά την 1.1.2013, έχουν εμπράγματα δικαιώματα σε γήπεδα εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού υποχρεούνται να ελέγξουν

ΠΛΑΤΗ: Διακοπή κυκλοφορίας Επ. Οδού Περδικονέρι - Πλάτη!

Διακοπή κυκλοφορίας 19ης Επ. Οδού Περδικονέρι - Πλάτη για τις ανάγκες εκτέλεσης του έργου «Βελτίωση – Συντήρηση 19ης  Ε.Ο. Κυπαρισσία – Περδικονέρι – Πλάτη» 

      Για τις ανάγκες εκτέλεσης των εργασιών του έργου «Βελτίωση – Συντήρηση 19ης Ε.Ο. Κυπαρισσία – Περδικονέρι – Πλάτη» απαιτείται η πλήρης διακοπή της κυκλοφορίας περί τη ΧΘ 0+800 του τμήματος Περδικονερίου - Πλάτης της 19ης Επ. Οδού Κυπαρισσία – Περδικονέρι – Πλάτη.

Η έναρξη της διακοπής θα γίνει τη Δευτέρα 5-8-2013 και ώρα 7:30 πμ και προβλέπεται να

Φιλιατρά: 1η Γαστρονομική Συνάντηση

                                     
ΕΝΩΣΗ ΦΙΛΙΑΤΡΙΝΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
ΑΜΚΕ ΦΙΛΙΑΤΡΙΝΟΥΛΑ – ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

1η ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Σας προσκαλούμε να λάβετε μέρος
στη 1η ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
με τίτλο  «ΓΕΥΣΗ – ΑΠΟΛΑΥΣΗ – ΧΑΡΑ»

που θα γίνει στην Πλατεία των Φιλιατρών την Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013

Πελοποννησιακό χρώμα στο Εθνικό Συμβούλιο Ομίλων και Κέντρων UNESCO

Εντονο πελοποννησιακό χρώμα έχει το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Εθνικού Συμβουλίου Ομίλων και Κέντρων για την UNESCO.

Πρόεδρος εξελέγη από τον Ομιλο UNESCO Αργολίδας η Μαίρη Ζηλεμένου, ενώ τη θέση του εφόρου κατέλαβε από τον Ομιλο της Καλαμάτας ο Βασίλης Δικαιουλάκος.
Η πλήρης σύνθεση του νέου Δ.Σ. έχει ως εξής:
Πρόεδρος: Μαίρη Ζηλεμένου   (Αργολίδα)
Αντιπρόεδρος: Γιώργος Μάρκου (Δωδεκάνησα)
Γεν. Γραμματέας: Αναστάσιος Βαρελάς (Αθήνα)     

ΠΛΑΤΗ. -3. Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ

  ΤΑΣΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΙΤΗΣ. 25/1/2022