ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

ΠΛΑΤΗ: ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΛΑΔΙΟΥ (ΦΩΤΟ Κ΄ ΒΙΝΤΕΟ)


  Μια και είναι η εποχή του ράβδου σκέφτηκα να σας δείξω πώς βγαίνει το λάδι μέσα από το ελαιοτριβείο, τουλάχιστον σε όσους δεν έχουνε την ευκαιρία να το δούνε.                             
   Πιο κάτω θα δείτε τις φώτο τοποθετημένες με τη σειρά και στο τέλος ένα μικρό βίντεο.  Ελπίζω να το βρείτε ενδιαφέρον. 
 
 

Το ανώτερο στα 2,50 ευρώ το κιλό: Ανησυχία παραγωγών για την τιμή του λαδιού

Από 2,20 έως 2,30 ευρώ το κιλό κυμαίνονται οι τιμές του ελαιόλαδου αυτή την περίοδο στη Μεσσηνία, ενώ 2,40 δίνονται για το κορυφαίο ποιοτικό προϊόν -που δεν είναι πολύ για την ώρα- ή το ΠΟΠ. Οσο για την τιμή των 2,50 ευρώ που όρισε η Ενωση, αυτή είναι με 3μηνη επιταγή. Η κατάσταση προκαλεί έντονη ανησυχία στους παραγωγούς, καθώς βλέπουν να μην επαληθεύονται οι προσδοκίες τους για υψηλότερες τιμές φέτος και να δέχονται πιέσεις για χαμηλότερες.
Τυποποιητές και εξαγωγείς της Μεσσηνίας επισημαίνουν την έλλειψη ρευστότητας και χρηματοδότησης, που δεν επιτρέπει την αναμονή ή την εφαρμογή στρατηγικής για την επίτευξη καλύτερων τιμών. Και παρατηρούν πως δεν μπορούν να γίνουν ασφαλείς προβλέψεις για το επόμενο διάστημα.

Τροχαιο ατυχημα σε σχολικο δρομολογιο του Δημου Τριφυλιας

Εχθες Τετάρτη 28/11/2012 συνέβη ένα τροχαίο ατύχημα στο δρομολόγια 19Φ – 20Φ που μεταφέρει τέσσερις μαθητές από την Τ. Κ Χαλαζονίου στο Γυμνάσιο Φιλιατρών.
Αποτέλεσμα του ατυχήματος ήταν ο ελαφρύς τραυματισμός της μαθήτριας Μ.Α. η οποία παρέμεινε στο νοσοκομείο Κυπαρισσίας για περαιτέρω έλεγχο.
Επίσης στο νοσοκομείο Κυπαρισσίας
νοσηλεύεται και η οδηγός του αυτοκινήτου.

Φιλιατρά: Ευγενικές προσφορές στο Ειδικό Δημοτικό και Νηπιαγωγείο!

Ευγενικές προσφορές
Ένα φωτοτυπικό μηχάνημα προσέφερε στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο και το Ειδικό Νηπιαγωγείο Φιλιατρών η Εμπορική Τράπεζα, για να καλύψουν τις ανάγκες τους, ενώ Δημοτικό Σχολείο της περιοχής τούς προσέφερε ένα φαξ! 


Ευγενικές προσφορές και χειρονομίες που πρέπει να ακολουθήσουν και όποιοι άλλοι μπορούν, ενισχύοντας το Ειδικό Δημοτικό και Νηπιαγωγείο των Φιλιατρών!
 

Φιλιατρά: Συνελήφθη 39χρονος για χασίς και χάπια

Συνελήφθη, σήμερα (28-11-2012) το πρωί, στα Φιλιατρά Μεσσηνίας, από Αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, ένας 39χρονος ημεδαπός, για ναρκωτικά.

Ειδικότερα, οι αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, μετά από συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση, πραγματοποίησαν έρευνα σε κατάστημα και οικία, ιδιοκτησίας του 39χρονου, όπου βρήκαν συνολικά και κατέσχεσαν, τα εξής:
- Διακόσια είκοσι εννέα (229) ναρκωτικά δισκία.
- Ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης, συνολικού βάρους -47,1- γραμμαρίων.
- Δεκαέξι (16) σπόρους κάνναβης.

Οδηγίες για την παραγωγή καλής ποιότητας ελαιολάδου κατά την ελαιοσυλλογή και αποθήκευση

Οδηγίες για την παραγωγή καλής ποιότητας ελαιολάδου κατά την ελαιοσυλλογή και αποθήκευση περιέχει σε επιστολή του το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυρών και Ποιοτικού Ελέγχου Ηρακλείου Κρήτης, Τμήμα Εργαστηρίων Ποιοτικού Ελέγχου.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η ανακοίνωση με την ευκαιρία της έναρξης της ελαιοκομικής περιόδου και αφού σας ευχηθούμε καλή ελαιοσυλλογή, θα θέλαμε να σας συστήσουμε να δώσετε προσοχή στα παρακάτω που αφορούν την παραγωγή καλής ποιότητας ελαιολάδου:
 
1. Η συλλογή του ελαιοκάρπου να ξεκινήσει μετά τις ημερομηνίες που ορίζουν οι κατά τόπους

Πριν από τα Χριστούγεννα το υπόλοιπο 50% της επιδότησης στους αγρότες

Την εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα θα δοθεί το υπόλοιπο 50% της ενιαίας ενίσχυσης για το 2012 στους αγρότες, ύψους 1,1 δισ. ευρώ, μετά και την ολοκλήρωση των απαραίτητων ελέγχων. Το 50 τοις εκατό της επιδοτησης το εχουν ήδη πάρει και πριν τα Χριστούγεννα θα εξοφληθούν οι αγρότες το σύνολο του “πριμ” που για την Μεσσηνία αφορά αποκλειστικά σχεδόν το ελαιολαδο.

Η καταβολή στους αγρότες και του .............

υπολοίπου ποσού αναμένεται να λειτουργήσει ευνοικά και για την τιμή του ελαιολάδου καθώς θα

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ