ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

Εξελίξεις για τα έργα στο Μάραθο και το δρόμο Γαργαλιάνοι-Βάλτα



Ουσιαστική και με σημαντικά αποτελέσματα, που ανοίγουν το δρόμο για την υλοποίηση του έργου στο λιμάνι του Μαράθου, ήταν η χθεσινή συνάντηση του αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Παναγιώτη Αλευρά με τους δημοτικούς συμβούλους Τριφυλίας Γιάννη Κατσούλα και Κώστα Αγγελόπουλο από τη Δημοτική Ενότητα Γαργαλιάνων και με τον μηχανικό του δήμου Ηλία Σκουτέρη. Συγκεκριμένα βρέθηκε η άδεια που είχε δοθεί από τη Νομαρχία Μεσσηνίας για τα υφιστάμενα έργα στο λιμάνι του Μαράθου, η οποία έλειπε και αποτελούσε σημαντικό στοιχείο του φακέλου προκειμένου να συμπληρωθεί, καθώς χωρίς αυτήν δεν μπορούσαν να νομιμοποιηθούν τα μέχρι τώρα έργα στο λιμάνι και κατά συνέπεια να διεκδικηθεί χρηματοδότηση για τα περαιτέρω έργα που απαιτούνται και για τα οποία έχουν συνταχθεί και σχετικές μελέτες.
Μάλιστα όπως μας επισήμανε ο κ. Κατσούλας η αδειοδότηση αυτή είχε δοθεί από το 1993 και «αγνοείτο» μέχρι τώρα. Τόνισε ότι ήδη ο προϊστάμενος της Κτηματικής Εταιρείας Γιώργος Βλάχος με αναφορά του προς το υπουργείο Οικονομικών διαβιβάζει τα σχετικά έγγραφα και ζητά την έγκριση της αδειοδότησης του έργου, η οποία εφόσον δοθεί -όπως αναμένεται άλλωστε- θα συμπληρώσει το φάκελο του έργου. Μαζί με κάποιες άλλες προσθήκες που χρειάζονται και οι οποίες θα γίνουν με τη συνεργασία των Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου και της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, ο κ. Κατσούλας εκτίμησε ότι ο φάκελος μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα είναι έτοιμος προκειμένου να κατατεθεί για ένταξη και χρηματοδότηση μέσω του ΕΣΠΑ. Μάλιστα εκτίμησε ότι εφόσον το έργο ενταχθεί στο ΕΣΠΑ δεν αποκλείεται το επόμενο καλοκαίρι να έχει ξεκινήσει και η υλοποίησή του. Με την ένταξη στο ΕΣΠΑ θα πρέπει να υπογραφεί και προγραμματική σύμβαση μεταξύ δήμου και Λιμενικού Ταμείου.
Είναι ένα έργο σημαντικό, μας είπε ο κ. Κατσούλας, καθώς προβλέπει συνολική παρέμβαση στο λιμάνι του Μαράθου με μετακίνηση του δυτικού μόλου κατά 50 μέτρα, γεγονός που θα μεγαλώσει το χώρο του λιμανιού - στο οποίο επίσης θα γίνει εκβάθυνση, αλλά και διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου δεξιά και αριστερά του λιμανιού σε αρκετά μεγάλη ζώνη.
ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΟΙ - ΒΑΛΤΑ
Στην ίδια σύσκεψη με τον αντιπεριφερειάρχη συζητήθηκε επίσης το θέμα του δρόμου Γαργαλιάνοι - Βάλτα το οποίο έχει κολλήσει καθώς δεν έχουν εξασφαλιστεί χρήματα για τις απαλλοτριώσεις των ιδιοκτησιών που απαιτείται να γίνουν. Αν και επί εποχής Νομαρχίας είχε γίνει μια προσπάθεια να βρεθεί φόρμουλα χρηματοδότησης μέσω συνεργασίας Δήμου Γαργαλιάνων και Νομαρχίας, αυτό δεν προχώρησε και έτσι στην ουσία το έργο έχει μπλοκαριστεί - ενώ και από τη χθεσινή σύσκεψη δεν διαφάνηκε προς το παρόν να υπάρχει κάποια λύση.

ΤΟ ΕΙΔΑΜΕ ΣΤΟΝ kyparissiotis 

Σε αδιέξοδο το Κέντρο Υγείας Γαργαλιάνων. Κραυγή αγωνίας από τον Πύργο Τριφυλίας

Oλόκληρο το ΑΝΑΝΕΩΜΕΝΟ πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου Τριφυλία

Σε αδιέξοδο έχουν βρεθεί οι γιατροί του Κέντρου Υγείας Γαργαλιάνων καθώς όσοι από αυτούς φεύγουν δεν αντικαθίστανται.
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να λειτουργεί το κέντρο υγείας με συνεχείς εφημερίες και αν συμβούν εξωτερικά περιστατικά να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν όσοι πηγαίνουν σε αυτό για κάποιο έκτακτο περιστατικό και όχι μόνο.

Οι κάτοικοι της περιοχής μας έχουν ..........

αγανακτήσει από αυτή την κατάσταση και τα χωριά που περιμένουν τον Αγροτικό Ιατρό να επισκεφθεί το ιατρείο του χωριού τους τις ημέρες που έχουν καθορισθεί να μην τον βλέπουν ποτέ. Οι ηλικιωμένοι που θέλουν να γράψουν τα φάρμακά τους αναγκάζονται να μεταβούν στους Γαργαλιάνους και μετά από ταλαιπωρία και πολύ ώρα αναμονής να εξυπηρετηθούν.

Σε συζητήσεις μεταξύ των κατοίκων της περιοχής μας η αγανάκτηση έχει φτάσει στα όριά της. Οι σκέψεις για δυναμικές κινητοποιήσεις τις επόμενες μέρες πιθανόν να πάρουν σάρκα και οστά.

Απ ότι γνωρίζουμε ο μόνος που μπορεί να δώσει λύση στο πολύ σοβαρό αυτό πρόβλημα είναι ο διοικητής του νοσοκομείου της Κυπαρισσίας ο οποίος έχει την ευθύνη για την διάθεση των γιατρών στα Κέντρα Υγείας।
ΑΠΟ ΤΟ FILIATRANEWS

10 μεταμορφώσεις διάσημων σταρ

Σας παρουσιαζουμε τις πιο... ακραίες μεταμορφώσεις που έκαναν δέκα διάσημοι σταρ για τις ανάγκες της ταινίας στην οποία συμμετείχαν.


Αγορά Ελαιόλαδου: Παγωμένη παρά τους καύσωνες,

 

Παγωμένη, παρά ....τους καύσωνες του Αυγούστου, παραμένει η αγορά ελαιολάδου τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Οι αγοραπωλησίες που έγιναν τον Αύγουστο στην Κρήτη και σε όλη την Ελλάδα  ήταν  πολύ περιορισμένες, ενώ  στην Ισπανία  οι  ποσότητες που εμπορευματοποιήθηκαν τον Αύγουστο ήταν περίπου στο 10% εκείνων του Ιουλίου . Το φαινόμενο βέβαια δεν είναι ασυνήθιστο αφού κάθε χρόνο  τον Αύγουστο και οι Βιομηχανίες κάνουν τις ....... διακοπές τους και έτσι τώρα αναμένεται η περίοδος των αρχών του Φθινοπώρου οπότε συνήθως παρουσιάζεται κάποια κινητικότητα, επηρεασμένη όμως πάντοτε από την αναμενομένη νέα σοδειά που ως φαίνεται, θα αρχίσει να εμφανίζεται στα τέλη του Νοέμβρη.

Απίστευτα Ρεκόρ

1 ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΑΛΜΠΟΥΜ

Το άλμπουμ με τις περισσότερες πωλήσεις όλων των εποχών, είναι το άλμπουμ Thriller του Μάικλ Τζάκσον (ΗΠΑ), το οποίο είχε έγκυρες παγκόσμιες πωλήσεις άνω των 51 εκατομμυρίων αντιτύπων από το 1982 μέχρι και σήμερα.
Παραπάνω διαβάσατε ένα από τα πιο απίστευτα ρεκόρ μοντέρνου κόσμου που παρουσιάζονται στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες (Guinness World Records).

Οι ελιές Καλαμών και η Μεσσηνία σε πρώτο πλάνο στη Γαλλία


Οι ελιές Καλαμών και η Μεσσηνία σε πρώτο πλάνο στη Γαλλία, στο μεγάλης κυκλοφορίας γαλλικό περιοδικό “L’Express” στο οποίο δημοσιεύτηκε πρόσφατα άρθρο με θέμα: LE COMPTOIR DE MESSENIE («Ο Πάγκος της Μεσσηνίας») και την άξια εκπρόσωπο μας στη Γαλλία κ. Maud Marshal. Αυτό αναφέρει σχετικό δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας.
Για όσους δεν το γνωρίζουν, - αναφέρει επίσης το Επιμελητήριο Μεσσηνίας - η κ. Maud Marshal με την υποστήριξη του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας και τον θαυμασμό όλων μας για την μεθοδικότητα και την αποτελεσματικότητά της, προβάλλει τη Μεσσηνία και προωθεί τα προϊόντα της σε ολόκληρη την ανατολική Γαλλία αθόρυβα και ουσιαστικά. Είναι μια ακούραστη πρέσβειρα του τόπου μας η οποία συμμετείχε προ ετών στο Πρόγραμμα εκπαίδευσης ξένων εθελοντών "Discover Messinia" του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας και της Γ.Γ. Νέας Γενιάς το οποίο ήταν η αφορμή για την επιτυχημένη αυτή επιχειρηματική δραστηριότητα ανακάλυψης της Μεσσηνίας μέσω των παραδοσιακών της προϊόντων και γαστρονομικών προτάσεων.

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ