ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2014

Τέλη κυκλοφορίας ανάλογα με τα... χιλιόμετρα!

Σχέδιο για νέου τύπου τέλη κυκλοφορίας ετοιμάζει η Κυβέρνηση, σύμφωνα με την εφημερίδα τα ΝΕΑ. Το μοντέλο προβλέπει αλλαγή στον τρόπο πληρωμής των τελών κυκλοφορίας που θα βασίζονται στα χιλιόμετρα που καλύπτει το όχημα και όχι στον κυβισμό ή τις εκπομπές ρύπων CO2.
Στην περίπτωση που ισχύσει κάτι τέτοιο, κάθε αυτοκίνητο θα εφοδιάζεται με σύστημα GPS που θα καταγράφει και μεταφέρει ηλεκτρονικά σε έναν κεντρικό κόμβο τα δεδομένα. Η χρέωση ανά χιλιόμετρο θα είναι 0,03 ευρώ που μεταφράζεται σε 300 ευρώ ετησίως στην περίπτωση που ο οδηγός καλύπτει 10.000 χιλιόμετρα. Πάντως αν ψηφιζόταν ένα τέτοιο νομοσχέδιο θεωρείται σίγουρο πως θα σταματούσε η κατάθεση των πινακίδων από χιλιάδες ιδιοκτήτες, μία

Τριφυλία: Ανησυχία για "λουκέτα" σε αστυνομικά τμήματα με την αναδιοργάνωση της ΕΛΑΣ!

Έντονη είναι η ανησυχία κατοίκων της Τριφυλίας για το «αύριο» που ξημερώνει στην περιοχή σχετικά με τις αστυνομικές δυνάμεις και την αστυνόμευση του τόπου, μετά τη δημοσιοποίηση του σχεδίου νόμου για την αναδιοργάνωση της ΕΛΑΣ και τις επ’ αυτού δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού, Νίκου Δένδια!

Η ανησυχία πηγάζει από το γεγονός πως όλο το προηγούμενο διάστημα ακουγόταν έντονα πως έρχονται «λουκέτα» στην Αστυνομική Υποδιεύθυνση Κυπαρισσίας και στα Α.Τ. Φιλιατρών και Κοπανακίου, με άγνωστη την τύχη του

Δήμος Τριφυλίας: Έκτακτη και 3η Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου!

Έκτακτη συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας έτους 2014 Σας καλούμε να προσέλθετε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας, οδός Δημαρχείου 2 - Κυπαρισσία, την 3η του μηνός Φεβρουαρίου του έτους δύο χιλιάδες δέκα τέσσερα (03-02-2014), ημέρα Δευτέρα και ώρα 19.00, για έκτακτη συνεδρίαση και λήψη απόφασης στο πιο κάτω θέμα: 
1. Προγραμματισμός πρόσληψης έκτακτου προσωπικού έτους 2014 Δήμου

Μειώνονται οι φόροι για τα ΙΧ

Λιγότερους φόρους θα πληρώνουν από το 2015 οι ιδιοκτήτες ΙΧ, σύμφωνα με τα Νέα. Το υπουργείο Οικονομικών προωθεί ριζικές αλλαγές σε όλο το φάσμα φορολόγησης των αυτοκινήτων, με ουδέτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα, αλλά με εσωτερικές μειώσεις στους φόρους που θα οδηγήσουν, σύμφωνα με τους υπολογισμούς, σχεδόν στην εξάλειψη του φαινομένου μαζικής κατάθεσης πινακίδων.
Με λίγα λόγια, ο περιορισμός της κατάθεσης πινικίδων θα χρηματοδοτήσει τις ελαφρύνσεις.
Κεντρικά σημεία της εισήγησης που έχει τεθεί στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών

Άνοιξε ο δρόμος για 17.500 προσλήψεις στους ΟΤΑ

Ανοίγει ο δρόμος για την πρόσληψη 17.500 εποχικών υπαλλήλων στην τοπική αυτοδιοίκηση, αφού με σχετική εγκύκλιο που ήδη έχει αποσταλεί προς τους δήμους και τις Περιφέρειες όλης της χώρας ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης ζητεί την πλήρη καταγραφή των αναγκών τους σε έκτακτο προσωπικό, σύμφωνα με την εφημερίδα Έθνος.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα η μεγάλη πλειονότητα των προσλήψεων αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέχρι τις 18 Μαρτίου, δεδομένης της απαγόρευσης που ισχύει για προσλήψεις και μεταβολές προσωπικού δύο μήνες πριν από τη διενέργεια των

16 μήνες περιπλανιόταν στον Ωκεανό! Πως επέζησε ο ναυαγός!

Απίστευτο κι όμως αληθινό! Ενας άνδρας, το σκάφος του οποίου προσάραξε σε ατόλη του Ειρηνικού Ωκεανού, δήλωσε ότι είχε αποπλεύσει τον Σεπτέμβριο 2012 από το Μεξικό και περιπλανήθηκε επί 16 μήνες στη θάλασσα. Ο ναυαγός ήταν τυχερός μέσα στην ατυχία του καθώς ο σύντροφός του στο ταξίδι δεν επέζησε αυτής της περιπέτειας.

Ο άνδρας, αδυνατισμένος, με μακριά μαλλιά και γένια, εντοπίσθηκε χθες, όταν το μήκους 7 μέτρων σκάφος του προσάραξε σε κοραλλιογενή ύφαλο της ατόλης Εμπον.

Ποιες περιοχές της Ελλάδας "προτιμά" ο καρκίνος

Ο καρκίνος φαίνεται πως "προτιμά" κάποιες περιοχές της Ελλάδας περισσότερο από κάποιες άλλες. Η Δράμα μαζί με το Κιλκίς, την Καρδίτσα και τα Γρεβενά, καταλαμβάνουν τις τέσσερις πρώτες θέσεις σε θνησιμότητα από καρκίνο, επισημαίνει ο παθολογοανατόμος και πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας "Η Δράμα ενάντια στον Καρκίνο" Σάββας Παπαδόπουλος, επικαλούμενος στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας.

"Η Δράμα μαζί με τις Σέρρες και το Κιλκίς είναι οι περιοχές της Ελλάδας με την υψηλότερη

ΕΚΟΨΑΝ ΠΙΤΑ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ

Written By kyparissiotis on Παρασκευή, 31 Ιανουαρίου 2014 | Παρασκευή, Ιανουαρίου 31, 2014

ΤΗΝ πίτα τους έκοψαν οι εργαζόμενοι στο Δήμο Τριφυλίας στο δημαρχείο της Κυπαρισσίας σε μια ζεστή ατμόσφαιρα παρουσία των Προισταμένων υπηρεσιών και του Δήμαρχου Τριφυλίας. Eυχές για ευόδωση της οικογενειακής τους ευτυχίας αλλά και σημαντική αρωγή σε δύσκολες εποχές στο Δήμο έπραξε ο κ. Κόλλιας ο οποίος

Συνελήφθη στους Γαργαλιάνους διεθνώς διωκόμενος Ρουμάνος για κλοπές

Συνελήφθη, σήμερα (31.1.2014) το μεσημέρι, στους Γαργαλιάνους Μεσσηνίας, από αστυνομικούς

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ