ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

Το «Μαγικό Βουνό»

Βρίσκεται στο στο εθνικό πάρκο Χουίλο Χουίλο της Παταγονίας, στην Χιλή και η αρχιτεκτονική του το κάνει να ξεχωρίζει από οποιοδήποτε άλλο ξενοδοχείο σε όλο τον κόσμο

Έχει την όψη ηφαιστείου μόνο που αντί για λάβα εκτοξεύει νερό, δημιουργώντας ένα τεράστιο συντριβάνι. Αυτά εξωτερικά, γιατί εσωτερικά το «Μαγικό Βουνό» έχει 9 σουίτες, 10 απλά δωμάτια και εστιατόρια που ειδικεύονται σε τοπικές σπεσιαλιτέ!

Το όνομα Magic Mountain προέρχεται από το αγαπημένο βιβλίο των ιδιοκτητών του ξενοδοχείου. Η ιστορία περιγράφει ένα βουνό που έχει μαγικές δυνάμεις και εκπληρώνει ευχές!
Με 120 – 160 δολάρια την βραδιά ποιος ξέρει, μπορεί να δείτε και τις δικές σας ευχές να πραγματοποιούνται…

Ο … Πύργος του Άιφελ κι ένα κάστρο παραμυθιών στα Φιλιατρά

Ταξιδεύοντας στην Ελλάδα, μπορείτε να συναντήσετε πολλά παράξενα: Σπηλιές που κρύβουν στα “σπλάχνα” τους ολόκληρους κόσμους, ανεξερεύνητους και μυθικούς, έναν βοσκό να κλείνει για ώρα τον δρόμο με το κοπάδι του, ακόμη και τον … Πύργο του Άιφελ. Όχι, δεν χάσατε τον προσανατολισμό σας και δεν βρίσκεστε στο Παρίσι, αλλά στον Δήμο Φιλιατρών του νομού Μεσσηνίας, που αν και βρίσκεται χιλιάδες μίλια μακριά από την “πόλη του φωτός”, έχει τον δικό του Πύργο του Άιφελ!


Τα Φιλιατρά είναι κτισμένα στο δυτικό άκρο του Ν. Μεσσηνίας, κοντά στις ακτές του Ιονίου Πελάγους, σε υψόμετρο 70 μ. και με πληθυσμό 9.334 κατοίκους. Είναι τοπικό αγροτικό και εμπορικό κέντρο, βρίσκεται σε μια εύφορη περιοχή που καλλιεργούνται ελαιόδεντρα, κηπευτικά, αμπέλια , σύκα και εσπεριδοειδή και στη βόρεια είσοδο της πόλης βρίσκεται ένα πιστό αντίγραφο του παρισινού μνημείου.

Ποδηλατοδρομία στην Τριφυλία



Νέα ποδηλατοδρομία!

Πότε; Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2011

Πού: στην Κεντρική Πλατεία Κυπαρισσίας

Ώρα εκκίνησης: 12:00 το μεσημέρι

Διαδρομή: Κυπαρισσία — Φιλιατρά — Μαραθούπολη

Δηλώνουμε ότι παρέα με άλλους φίλους ποδηλάτες θα δώσουμε το παρόν!

ΤΑ ΚΑΣΤΡΑ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΚΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥΣ

Κάστρο Κορώνης
Στο νότιο τμήμα της Κορώνης ορθώνεται το κάστρο της. Στους κλασικούς χρόνους αποτελούσε μία απλή οχύρωση, για να γίνει αργότερα Βυζαντινό φρούριο, το οποίο κατέλαβαν το 1205 οι Φράγκοι(Γάλλοι) της Δ' Σταυροφορίας.
Το κάστρο Κορώνης
Με την συνθήκη της νήσου Σαπιέντζας(1209) παραχωρήθηκε στους Βενετούς, οι οποίοι το κατέστησαν οχυρό του λιμανιού της για την προώθηση των εμπορικών προϊόντων τους. Τον Αύγουστο του 1500 καταλαμβάνεται απο τους Τούρκους και πολλοί κάτοικοι αναχωρούν για Ζάκυνθο, Κεφαλλονιά και έπειτα για την Κάτω Ιταλία. Το έτος 1532 ο αυτοκράτορας της Γερμανίας και της Ισπανίας Κάρολος ο Ε΄, επιθυμώντας να προκαλέσει στο σουλτάνο Σουλεϊμαν το Μεγαλοπρεπή αντιπερισπασμό στέλνει με το ναύαρχο Αντρέα Ντόρια δυνάμεις στην Πελοπόννησο. Η επιχείρηση του Ντόρια και των συμπολεμιστών του απέτυχε και εγκατέλειψαν τη Μεθώνη το 1534 παίρνοντας μαζί τους και 2000 πρόσφυγες Κορωναίους, που εγκαταστάθηκαν στην Κάτω Ιταλία. Επανέρχονται οι Βενετοί (1685 - 1715) με το Φραγκίσκο Μοροζίνη.
Το 1715 επανέρχονται οι Τούρκοι. Mέχρι το 1828, εγκαθίστανται στο Κάστρο τούρκικες οικογένειες και αρχίζει η κοινωνική και η οικονομική παρακμή η οποία συμπληρώθηκε με το βομβαρδισμό του Ορλώφ (1770).

ΟΡΕΙΝΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ-Εφιάλτης τα τσακάλια για τους κτηνοτρόφους !!

Ανάστατοι είναι οι κτηνοτρόφοι σε χωριά της ορεινής Μεσσηνίας βρίσκοντας τον τελευταίο καιρό νεκρά τα ζώα τους μέσα στα μαντριά. Οι ντόπιοι μιλούν για επιθέσεις από τσακάλια. Όμως κανένας δεν τα έχει δει για να το επιβεβαιώσει. Οι επιθέσεις έχουν γίνει εφιάλτης για τους κτηνοτρόφος που βρίσκουν νεκρά τα ζώα τους.
Παρά τον ισχυρισμό των ειδικών ότι το τσακάλι είναι είδος υπό εξαφάνιση, οι ντόπιοι πιστεύουν ότι ο πληθυσμός τους έχει αυξηθεί.
Σύμφωνα πάντως με ειδικούς (WWF) το τσακάλι μέσα σε λίγα σχετικά χρόνια έφτασε από κοινό είδος να απειλείται με εξαφάνιση στην Ελλάδα. Ήδη η περιοχή εξάπλωσής του έχει συρρικνωθεί σημαντικά σε σχέση με τις αρχές της δεκαετίας του '90.
Πλέον η βιοκοινότητα δεν ξεπερνά τα 1500 άτομα. Αυτά περιορίζονται σε απομονωμένους πληθυσμούς στην Α. Μακεδονία – Θράκη, τη Χαλκιδική, την παραλιακή ζώνη της Φωκίδας, την Πελοπόννησο, τη Σάμο, και με μικρές ομάδες στην Κερκίνη και στον Αξιό.

184εκ. ευρώ από ΕΣΠΑ για έργα της Μεσσηνίας

Ποια έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα της Περιφέρειας, ποιοι οι στόχοι
Το ποσό των 184.000.000 ευρώ αγγίζει το πρόγραμμα της Περιφέρειας Πελοποννήσου για έργα στη Μεσσηνία, σύμφωνα με τα στοιχεία που αποκαλύπτει με συνέντευξή της στο «Θ» η θεματική αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου.
Η πλειοψηφία έχει ήδη ενταχθεί για χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ και αφορά όλους τους κωδικούς που αυτή τη στιγμή είναι «ανοιχτοί», όπως οδοποιία, σχολική στέγη, πολιτισμός κ.λπ.
Χαρακτηριστικό είναι, όπως αποκαλύπτει η κα Νικολάκου, ότι στους κωδικούς των τομέων της υγείας και της παιδείας δεν υπήρχε καμία κινητικότητα και λίμναζαν περισσότερα από 60  εκατομμύρια ευρώ.
Η κα Νικολάκου επισημαίνει, επίσης, ότι έχει ξεκινήσει ήδη ο προγραμματισμός έργων για την επόμενη προγραμματική περίοδο, ενώ μετά από παρέμβαση του περιφερειάρχη, Πέτρου Τατούλη, θα ενταχθεί για χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ και μελέτη έργου.Εντάξεις
Αρχικά, η κα Νικολάκου υπενθύμισε ότι η αιρετή Περιφέρεια ζητούσε την αρμοδιότητα του ΕΣΠΑ από την αρχή του 2011, διότι θεωρεί πως αποτελεί το σημαντικότερο χρηματοδοτικό εργαλείο για την ανάπτυξη της περιοχής και πρέπει η διαχείριση και η επιλογή των έργων να γίνεται με προγραμματισμό, ορθολογισμό, ανταποδοτικότητα και να συνάδει με το γενικότερο αναπτυξιακό στρατηγικό σχεδιασμό.

ΟΠΕΚΕΠΕ: Αλλαγές στη χορήγηση των άμεσων ενισχύσεων

Agro-in 25 Απριλίου 2024 | 10:41 Αλλαγές στις διαδικασίες χορήγησης άμεσων ενισχύσεων , βάσει του ΟΣΔΕ, για τις αιτήσεις του 2023 όσον αφ...