ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

Σε πόλεις της Πελοποννήσου ημερίδες για την διαχείριση του νερού

Με κεντρικό σύνθημα: "η γνώμη σου μετράει!" η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου σε συνεργασία με την Ειδική Γραμματεία Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ξεκίνησε στην Πελοπόννησο τη διαδικασία διαβούλευσης επί των κρίσιμων ζητημάτων διαχείρισης του νερού.
Συγκεκριμένα τις προηγούμενες μέρες (Πέμπτη 19 και Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012) ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Τάσος Αποστολόπουλος άνοιξε τον κύκλο των κατά τόπους διαβουλεύσεων διοργανώνοντας δύο πολύ ενδιαφέρουσες ημερίδες στην Καλαμάτα (για τα ύδατα της Δυτικής Πελοποννήσου) και στο Ναύπλιο (για τα ύδατα της Ανατολικής Πελοποννήσου)
αντίστοιχα.
Κύρια χαρακτηριστικά και των δύο ημερίδων ήταν η μεγάλη συμμετοχή των αρμοδίων φορέων, των τοπικών συλλόγων αλλά και των φυσικών προσώπων που εμπλέκονται στη διαχείριση των υδάτων. Από όλους τους συμμετέχοντες εκφράστηκε έντονα η αγωνία για τη σωστή και ορθολογική διαχείριση των υδάτων ενώ κοινή ήταν η διαπίστωση ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για την προστασία αυτού του πολύτιμου αγαθού.
Στην ημερίδα της Καλαμάτας παρόντες ήταν και έκαναν χαιρετισμό οι Αντιπεριφερειάρχες Μεσσηνίας κ. Π. Αλευράς, Ηλείας κ. Χ. Καφύρας, η θεματική Αντιπεριφερειάρχης κ. Κ. Νικολάκου και οι Δήμαρχοι Καλαμάτας κ. Π. Νίκας και Πύλου -Νέστορος κ. Δ. Καφαντάρης.
Στην ημερίδα του Ναυπλίου το λόγο πήραν ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος κ. Γιάννης Μανιάτης, οι Αντιπεριφερειάρχες Αργολίδας κ. Α. Χειβιδόπουλος, Λακωνίας κ. Α. Τζανετέα, οι Δήμαρχοι Ναυπλίου κ. Π. Αναγνωσταράς και Τρίπολης κ. Γιάννης Σμυρνιώτης.
Κατά τη διάρκεια της ανοιχτής διαβούλευσης ακούστηκαν εισηγήσεις για την κατάρτιση των σχεδίων διαχείρισης των υδάτων από ειδικούς επιστήμονες, περιγράφηκε αναλυτικά η υπάρχουσα κατάσταση στα δύο υδατικά διαμερίσματα της Πελοποννήσου και ακολούθησαν τοποθετήσεις από απλούς πολίτες και εκπροσώπους φορέων
Αξίζει να σημειωθεί ότι και στις δύο ημερίδες κεντρικός ομιλητής ήταν ο Ειδικός Γραμματέας Υδάτων του Υ.Π.Ε.Κ.Α. κ. Α. Ανδρεαδάκης ο οποίος έχει και τη γενικότερη ευθύνη της διοργάνωση τέτοιων ημερίδων σε όλη την Ελλάδα.
Αναφερόμενος στη διαδικασία της διαβούλευσης για τη διαχείριση των υδάτων που ξεκίνησε, ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου κ. Τάσος Αποστολόπουλος δήλωσε ότι πρόκειται για μία ανοιχτή διαδικασία που μπορεί να συμμετάσχει ο καθένας καταθέτοντας την πρότασή του. Ο Γενικός Γραμματέας χαρακτήρισε πολύ ουσιαστική τη συζήτηση που έγινε σε Ναύπλιο και Καλαμάτα και τόνισε ότι είναι πολύ αισιόδοξο το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ακούστηκαν οι φωνές νέων ανθρώπων.
«Πιστεύω ότι όταν ολοκληρωθεί η διαβούλευση για τα ύδατα θα μπορούμε με ασφάλεια αλλά κυρίως με τη σύμφωνη γνώμη των εμπλεκομένων φορέων να καταρτίσουμε ένα σχέδιο διαχείρισης που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες και θα διασφαλίζει την ορθολογική χρήση αυτού του πολύτιμου αγαθού. Είναι ανάγκη πλέον να προσεγγίσουμε το θέμα της διαχείρισης των υδάτων επιστημονικά και με σοβαρότητα. Πρέπει να δώσουμε λύσεις που θα επιτρέπουν από τη μία μεριά την επιβίωση των χρηστών που το έχουν άμεση ανάγκη για άρδευση, αλλά και από την άλλη την εξορθολογισμένη χρήση που θα το κάνει προσιτό προς ύδρευση για όλους τους πολίτες», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας κ. Τάσος Αποστολόπουλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΤΟΥ ΒΑΖΟΥ - ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΡΗΣ, (ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ - ΗΧΗΤΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ)

Ένας φόνος που δεν έγινε, προστέθηκε σε μια σκευωρία που είχε αρχίσει πριν λίγα χρόνια.