ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

«Έπεσαν» οι πρώτες υπογραφές για αμερικανικές επενδύσεις στην Πελοπόννησο

Εκπρόσωποι Αμερικανικής εταιρείας πήγαν σήμερα στα γραφεία της Περιφέρειας στην Τρίπολη και παρουσίασαν ένα μεγάλο επενδυτικό σχέδιο.

Μάλιστα, υπογράφτηκε πρωτόκολλο συνεργασίας για την επένδυση που αφορά τη διαχείριση αποβλήτων από ελαιουργεία αλλά και από βιολογικούς καθαρισμούς.Εκτιμάται ότι αυτή η επένδυση θα έχει σημαντικά οφέλη για το περιβάλλον της Πελοποννήσου.

Δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα σε ποια περιοχή θα γίνει. Όλα πάντως θα εξελιχθούν με fast track διαδικασίες.Το σημαντικό είναι ότι μέσα από αυτή την

Αναστολή λειτουργίας των δήμων στις 12 και 13 Σεπτεμβρίου!

ΔΙΗΜΕΡΟ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Αναστολή λειτουργίας των δήμων
στις 12 και 13 Σεπτεμβρίου 2012
Τετάρτη, 12 Σεπτεμβρίου,
·        Πανελλαδική Συγκέντρωση στη Πλατεία Κλαυθμώνος, στις 11.00 π.μ.
·        Πορεία στο Υπουργείο Οικονομικών

Το ακριβές χρονοδιάγραμμα πληρωμής των φαρμακοποιών απο τον ΕΟΠΥΥ.

Στα μέσα Σεπτεμβρίου θα πληρωθούν οι φαρμακοποιοί για συνταγές που εκτέλεσαν τον Ιούνιο του 2012, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έβγαλαν η ηγεσία του υπουργείου Υγείας και η διοίκηση του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας.

Με βάση αυτές τις εκτιμήσεις ανακοινώθηκε το χρονοδιάγραμμα πληρωμών στους φαρμακοποιούς από το υπουργείο Υγείας.

Ειδικότερα:................

Δημιούργησαν συνθετικό υλικό που με ένα γραμμάριο καλύπτει ενάμισι γήπεδο

Αμερικανοί ερευνητές έσπασαν το παγκόσμιο ρεκόρ που αφορά την έκταση της επιφάνειας που καταλαμβάνει ένα υλικό με την δημιουργία δύο νέων συνθετικών υλικών.

Οι επιστήμονες του πανεπιστημίου Northwestern στις ΗΠΑ, με επικεφαλής τους καθηγητές χημείας Ομάρ Φάρχα και Τζόζεφ Χουπ και χημικής μηχανικής Ράνταλ Σνουρ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Αμερικανικής Χημικής Εταιρίας, δημιούργησαν τα υλικά NU-109 και NU-110 που έχουν

Σε απεργιακό κλοιό από σήμερα η χώρα


Με νέες κινητοποιήσεις -σε όλη την Ελλάδα- ξεκινά και αυτή η εβδομάδα.

Έτσι, νέα απεργία έχουν προγραμματίσει για σήμερα, Δευτέρα, οι εργαζόμενοι στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, εν όψει των δρομολογουμένων αλλαγών στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της τράπεζας.  

Σε νέα επίσχεση εργασίας προχωρούν από τη Δευτέρα και οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ, οι οποίοι θα

Βραζιλία Ποδοσφαιριστής σκότωσε τη φίλη του και την τάισε στα σκυλιά

Στη Βραζιλία είναι διάσημος τερματοφύλακας, αυτό όμως δεν τον απέτρεψε από το να διαπράξει ένα από τα πιο φρικιαστικά εγκλήματα.

Ο 27χρονος Μπρούνο Φερνάντες ντε Σούζα πρόκειται να δικαστεί μέσα στο 2012 καθώς κατηγορείται ότι βασάνισε, δολοφόνησε και κατακρεούργησε την ερωμένη του, ενώ στη συνέχεια έδωσε τα μέλη της στα σκυλιά του!

Ο ντε Σούζα προέβη σε αυτές τις φριχτές πράξεις για να προσφέρει την ερωμένη του ως «θυσία

Συνελήφθη ο εμπρηστής που έβαζε φωτιές σε Δώριο και Κοπανάκι

Συνελήφθη από άνδρες της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού ένας 32χρονος

Mέτρα της τροχαίας Πελοποννήσου για τους μαθητές

Μέτρα τροχαίας και συμβουλές με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.
Με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Πελοποννήσου, έχοντας ως στόχο την ασφαλή μετακίνηση και την προστασία των μαθητών, από τα τροχαία ατυχήματα, έχει προγραμματίσει σειρά μέτρων, στο πλαίσιο του γενικότερου σχεδιασμού για την Οδική Ασφάλεια. Ειδικότερα, τα μέτρα αφορούν μεταξύ άλλων:
Τη διάθεση τροχονόμων, για την ρύθμιση της κυκλοφορίας σε οδικούς κόμβους, κοντά σε μεγάλα σχολικά συγκροτήματα.

Αναστήλωση στο βυζαντινό Ναό Σωτήρος στον ελαιώνα Φιλιατρών

Ο ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΟΣ ΣΤΑΥΡΕΠΙΣΤΕΓΟΣ ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ Ο Ι.Ν. Ανάληψης Του Σωτήρος βρίσκεται μέσα σε ελαιώνα, δύο περίπου χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πόλης των Φιλιατρών του Ν. Μεσσηνίας. Το μνημείο έχει κηρυχθεί διατηρητέο με την Υ.Α. 85460/3986/4433/26-11-1958 ΦΕΚ 335/Β/11-12-1958, βάσει του άρθρου 52 του Κ.Ν. 5351/1932 "Περί Αρχαιοτήτων".
Στο κείμενο της κήρυξης αναφέρεται : "Χαρακτηρίζομεν ως ιστορικόν διατηρητέον μνημείον το σταυρεπίστεγον ναίδριον Αναλήψεως Φιλιατρών"
Είναι ο αρχαιότερος σταυρεπίστεγος, μονόκλιτος ναός της κατηγορίας Α3 στον Ελλαδικό χώρο.

Γαργαλιάνοι: Οι Προτάσεις για τον Καλλικράτη !

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Δ.Ε. Γαργαλιάνων του Δήμου Τριφυλίας, συναισθανόμενοι την ευθύνη απέναντι στους συνδημότες μας και μετά από την εμπειρία της εφαρμογής του ν.«Καλλικράτη», στηρίζουμε και συμφωνούμε με τις αποφάσεις των τοπικών συμβουλίων της Δ.Ε. Γαργαλιάνων, για τη δημιουργία νέου Δήμου στο κέντρο της Δυτικής Μεσσηνίας με έδρα τους Γαργαλιάνους.

Καταθέτουμε τις απόψεις-προτάσεις μας, όπως ζητήθηκαν με το υπ’ αριθμόν 1/02-08-2012 έγγραφο του υπουργού Εσωτερικών προς τους Δημάρχους όλης της χώρας, που αφορούν σε ζητήματα λειτουργικά, θεσμικά και χωροταξικά, όπως παρακάτω:
α. Ο σχεδιασμός του ν. «Καλλικράτη» όσον αφορά στην περιοχή μας υπαγορεύθηκε από

Νεκρός 39χρονος σε τροχαίο στην Καλαμάτα

Τραυματίσθηκε θανάσιμα, σήμερα Κυριακή 9/9 στις 6.16 το απόγευμα 39χρονος Μεσσήνιος αρτοποιός, σε τροχαίο δυστύχημα επί της οδού Αθηνών στη Καλαμάτα πλησίον της

Ο ΑΓΙΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Ο ΠΕΡΣΗΣ: Ένας πρώην μάγος κείρεται μοναχός και αναδεικνύεται ένθερμος ομολογητής και ένδοξος μάρτυς Χριστού

Μέσα στη σεπτή χορεία των οσίων και μαρτύρων της Ορθοδόξου Εκκλησίας εξέχουσα θέση κατέχει ο τιμώμενος στις 22 Ιανουαρίου Άγιος Αναστάσιος...