ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

Τέλος οι... αφορολόγητες βόλτες στη θάλασσα -Ηλεκτρονικός έλεγχος για τα σκάφη αναψυχής

Με σχέδιο νόμου του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου για τα σκάφη αναψυχής, ξεκινάει η ηλεκτρονική εποχή στο θαλάσσιο τουρισμό, καθώς θα προχωρήσει το σχέδιο μηχανογραφικού προγράμματος για την καταχώρηση του συνόλου των στοιχείων των σκαφών αναψυχής που απαιτούνται από τις αρμόδιες φορολογικές, τελωνειακές και ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών.

Χιλιάδες καρχαρίες “τυχαία θύματα” ψαράδων κάθε ώρα

Περίπου 11.000 καρχαρίες σκοτώνονται κάθε ώρα παγκοσμίως, ενώ ο αριθμός ανθρώπων που πεθαίνουν από επιθέσεις καρχαρία υπολογίζεται να είναι 5 το χρόνο.
Μια πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι περίπου 100 εκατομμύρια καρχαρίες θανατώνονται ετησίως από ανθρώπινο χέρι. Οι αριθμοί αυτοί μπορεί να είναι ακόμη σχετικά χαμηλοί, δεδομένου ότι η εκτίμηση βασίζεται μόνο στα αριθμητικά στοιχεία δηλωμένων αλιευμάτων.
Η αλιεία για εμπορικούς σκοπούς αντιπροσωπεύει ένα μεγάλο μέρος του συνολικού αριθμού καρχαριών που σκοτώνονται. Αρκετές φορές ο καρχαρίας είναι ο στόχος, αλλά

Το μυστήριο με τους τεράστιους κύκλους στην έρημο Ναμίμπ

Οι μυστηριώδεις κύκλοι στην έρημο Ναμίμπ της Αφρικής εμφανίζονται όσο υπάρχουν άνθρωποι στην περιοχή.
Επί δεκαετίες, οι επιστήμονες επιχειρούν να εξηγήσουν την εμφάνιση των επιβλητικών κυκλικών σχεδίων στην έρημο και πλέον θεωρούν ότι ανακάλυψαν τον υπεύθυνο: τους τερμίτες.
Η έρημος Ναμίμπ στη νοτιοδυτική Αφρική είναι μια άνυδρη περιοχή που φιλοξενεί στρουθοκαμήλους, λεοπαρδάλεις και άλλα μεγάλα ζώα. Παρόλα αυτά τους τεράστιους κύκλους διαμέτρου από δύο έως δώδεκα μέτρα δημιουργούν από τους μικροσκοπικούς κατοίκους της ερήμου: οι τερμίτες.

Ετσι θα επιλέγονται οι προϊστάμενοι στο Δημόσιο: Εξετάσεις, συνέντευξη, έλεγχος από ΑΣΕΠ και στελέχη ιδιωτικού τομέα

Αλλάζει άρδην ο τρόπος με τον οποίο θα επιλέγονται οι προϊστάμενοι υπηρεσιών στο Δημόσιο, καθώς, το νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης «τελειώνει» την μοριοδότηση, αλλά επιβάλλει γραπτές εξετάσεις, συνέντευξη και άλλες πιο αυστηρές διαδικασίες.
Με τον νέο τρόπο επιλογής προϊσταμένων στο Δημόσιο, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου, καταργείται πλέον η «στείρα» μοριοδότηση των στατικών χαρακτηριστικών των υπαλλήλων (πτυχία, πιστοποιητικά κλπ) που αποτελούσε το

Ασίς Τακάρ: Στα 12 έτρεχε να γλιτώσει από τη γενοκτονία στη Ρουάντα, στα 15 εγκατέλειψε το σχολείο -Σήμερα είναι εκατομμυριούχος

Μέσα σε ένα βράδυ άφησε πίσω του το παιδικό δωμάτιο και τα παιχνίδια του. Είδε τους γονείς του να χάνουν τα πάντα. Και εκείνος, στα 12 του, έπρεπε να καταλάβει τι ήταν η γενοκτονία που τους έδιωχνε από τη Ρουάντα. Είκοσι χρόνια αργότερα, ο Ασίς Τακάρ είναι εκατομμυριούχος και κατακτά τον κόσμο με τον όμιλο επιχειρήσεών του.
Το 1994, με τους γονείς και την αδερφή του αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη Ρουάντα. Αφού βρήκαν καταφύγιο μαζί με 1.200 ακόμη

Φιλιατρά: Παραβίασαν ξανά τον Ιππικό Όμιλο! Αναζητούν και τα άλογα!

Written By Filiatra-NET on Δευτέρα, 10 Μαρτίου 2014 | 12:41

Για 3η φορά εχθές, έγινε στόχος αγνώστων ο Ιππικός Όμιλος Τριφυλίας, που φιλοξενείται στο χώρο του βοηθητικού γηπέδου, δίπλα από το νέο γήπεδο των Φιλιατρών.
Αυτήν την φορά, σύμφωνα με πληροφορίες του filiatranet, παραβίασαν την πόρτα της αποθήκης του Ομίλου, που περιέχει εξοπλισμό και υλικό ιππασίας, σπάζοντας το λουκέτο και αφαιρώντας από τον χώρο μία σέλα. 

Σύλληψη δύο ανδρών που έψαχναν για θησαυρό!

Γράφτηκε από την  . Δευτέρα, 10 Μαρτίου 2014 13:32 Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/ellada-kosmos/item/34346-syllipsi-thisavros 

Πήραν τα απαραίτητα σκαπτικά εργαλεία και τον ανιχνευτή μετάλλων και ξεκίνησαν σε περιοχή κοντά στον ποταμό Στρυμόνα, στο δ.δ. Πετριτσίου, να βρουν κρυμμένο θησαυρό με λίρες.
Έγιναν όμως αντιληπτοί από άνδρες του αστυνομικού τμήματος Σιδηροκάστρου που είχαν σχετικές πληροφορίες, οι οποίοι τους έπιασαν "στα πράσα" και τους οδήγησαν στο αστυνομικό τμήμα για παράνομη διενέργεια ανασκαφών. Το γεγονός συνέβη χθες το απόγευμα, όταν οι αστυνομικοί

"Ανοίγουν" 5.000 θέσεις εργασίας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Σε 5.000 εκτιμάται ότι θα φθάσουν τα αιτήματα από φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που ζητούν να καλύψουν κενές θέσεις εργασίας, στο πλαίσιο της ενδοδημοτικής κινητικότητας. Όπως τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Λ. Γρηγοράκος «στόχος μας ήταν κατ' ελάχιστον 3.500 θέσεις εργασίας. Όμως, όλα δείχνουν ότι φθάνουμε στις 5.000 θέσεις εργασίας. Η διαδικασία προχωρά ικανοποιητικά με τη σημαντική βοήθεια των φορέων, αλλά και των υπαλλήλων».

Έως την Παρασκευή, οπότε τυπικά έληγε η προθεσμία για υποβολή αιτημάτων από δήμους και

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ