ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 28 Απριλίου 2013

“Ο Τατούλης ανέστησε το νεκρό σιδηροδρομικό δίκτυο Πελοποννήσου”

“Το 2010 το σιδηροδρομικό δίκτυο της Πελοποννήσου, ήταν μία νεκρή ιστορία. Είχε τελειώσει για πάντα. Κανείς στην Αθηνα δεν πίστευε ότι είχε νόημα να λειτουργεί το δίκτυο της Πελοποννήσου.

Ομως η ..........

μεθοδικότητα και η επιμονή του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη, κατάφερε το θαύμα να αναστήσει το δίκτυο και να το ζωντανέψει. Ο ΟΣΕ πλέον με την βοήθεια της περιφέρειας

Μεσσηνία: Τραγικό θάνατο αγρότη από ανατροπή τρακτέρ!

Τραγικό θάνατο βρήκε σήμερα το πρωί στην Χώρα του Δήμου Πύλου – Νέστορος 52χρονος, όταν το τρακτέρ που όργωνε το αγρόκτημά του (πλησίον των ανακτόρων του Νέστορος), πλησίασε στην άκρη «πεζουλιού» με αποτέλεσμα να φέρει τούμπες και να σταματήσει μετά την ξέφρενη πορεία του στο βάθος της πλαγιάς, όπως αναφέρει το newsmessinia.

Πιθανόν οι φύλακες των ανακτόρων αντηλήφθηκαν το συμβάν και ειδοποίησαν

Πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων

Τις επερχόμενες ημέρες όπου θα υπάρξει έξοδος (αλλά και η αντίστοιχη επιστροφή) αρκετών ανθρώπων προς (και από) διάφορους προορισμούς, καλό θα είναι οι οδηγοί να έχουν κατά νου κάποια απλά αλλά βασικά, μέτρα πρόληψης:
  • χρήση ζώνης για όλους τους επιβάτες,
  • όχι χρήση αλκοολούχων ποτών (βασική αιτία ατυχημάτων το Πάσχα- Η κατανάλωση ικανής

Αγορά Τροφίμων για το Πάσχα – Τι να προσέξουμε

Κάνοντας τις αγορές μας για το πασχαλινό τραπέζι θα πρέπει να έχουμε στο νου μας μερικές οδηγίες προκειμένου να ψωνίσουμε με ασφάλεια. Δεν αγοράζουμε αμνοερίφια τα οποία δεν φέρουν τις προβλεπόμενες από τη Νομοθεσία σφραγίδες. Τα εγχώρια παραγωγής σφάγια φέρουν σφραγίδα καταλληλότητος χρώματος τυρκουάζ και σχήματος ωοειδούς ή στρογγυλού όπου αναγράφεται ο αριθμός έγκρισης του

Ποιος είναι ο Έλληνας που κάνει ''λυόμενους'' ουρανοξύστες, μια παγκόσμια πρωτοτυπία

 Είναι ο δημιουργός του πιο ψηλού κτιρίου της Μελβούρνης και ''χόμπι'' του είναι οι ουρανοξύστες. Ο λόγος για τον Έλληνα, Νώντα Κατσαλίδη

Ο πεντάχρονος Νώντας Κατσαλίδης, μπορεί να μην ήταν σε θέση το 1957 να δώσει την απάντηση, που δεν περίμενε άλλωστε η μητέρα του, σίγουρα όμως θα πρέπει να έδωσε την υπόσχεση στον εαυτό του, ότι ''μια μέρα θ' αλλάξω αυτήν την εικόνα. Μια μέρα θα είσαι περήφανη γι' αυτήν την πόλη

«Πολεμικό» κλίμα για την επένδυση σε Αγιαννάκη - Ελαία

«Πολεμικό» και έντονα συγκρουσιακό ήταν το κλίμα στη χθεσινοβραδινή έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας για το πλαίσιο προστασίας και διαχείρισης της περιοχής Natura 2000 «Θίνες Κυπαρισσίας» & της θαλάσσιας περιοχής Κυπαρισσίας, σχετικά με την προωθούμενη επένδυση της εταιρείας «Νέος Κότινος ΑΕ» του εφοπλιστή Πέτρου Παππά.
Η αίθουσα συνεδριάσεων ήταν ασφυκτικά
γεμάτη από κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, εκπροσώπους συλλόγων και φορέων, ενώ κόσμος ήταν στο διάδρομο και τις σκάλες του Δημοτικού Μεγάρου Κυπαρισσίας, ακόμη και κάτω από το Δημαρχείο, έξω στο πεζοδρόμιο!

Τριφυλία: Στο δρόμο της εξαγωγής τα αγγούρια!

Σημαντική διέξοδο αποτελούν οι εξαγωγές για τα αγροτικά προϊόντα της Τριφυλίας και κυρίως για τα αγγούρια αυτή την περίοδο που η συγκομιδή τους είναι σε πλήρη εξέλιξη, με την ελληνική αγορά να αδυνατεί να απορροφήσει μεγάλες ποσότητες λόγω μείωσης της κατανάλωσης.

Ήδη από την περιοχή της Τριφυλίας σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας έχουν εξαχθεί 800 τόνοι αγγουριών κυρίως για την

Όλες οι συντάξεις σε ένα ταμείο από το 2015


Η μετεξέλιξη του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ σε Εθνικό Οργανισμό Σύνταξης θα είναι η βάση για τη δημιουργία ενός ενιαίου συνταξιοδοτικού ταμείου από το 2015, σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής της Κυριακής.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα κυβερνητικά σχέδια, η σύσταση του σχεδιαζόμενου Εθνικού Οργανισμού Σύνταξης θα επιτευχθεί με την ενσωμάτωση των πολυπληθέστερων ασφαλιστικών φορέων της χώρας (ΟΓΑ, ΕΤΑΑ, ΟΑΕΕ) στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Τί σημαίνει η Κυριακή των Βαΐων; Εθιμα και παραδόσεις

Η Κυριακή της Μεγάλης Εβδομάδας ονομάζεται έτσι, γιατί "μετά Βαΐων και κλάδων" έγινε η υποδοχή του Χριστού στα Ιεροσόλυμα.
Ο Χριστός μπαίνει στην πόλη χωρίς την βασιλική πολυτέλεια, καθισμένος επί πώλου όνου, αντί για ροδοπέταλα και τελετές, τα μικρά παιδιά κουνούν τα βάγια των φοινίκων, αντί να τον υποδεχτούν οι πολιτικοί και θρησκευτικοί ηγέτες του τόπου.

Χαρακτηριστικό έθιμο της ημέρας είναι ο στολισμός των εκκλησιών με βάγια, ενώ μετά τη λειτουργία ο παπάς ευλογεί και δίνει στους πιστούς σταυρούς από βάγια, τους οποίους βάζουμε στα εικονίσματα ή όπου αλλού χρειαζόμαστε προστασία.

Γιώργος Βέλμαχος: Ο Καλαματιανός που έσωσε ζωές στο μακελειό της Βοστώνης


Ο γιατρός που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στα χειρουργεία μετά το μακελειό στην αμερικανική μεγαλούπολη

Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης

Οι Μεσσήνιοι της διασποράς έχουν κατακτήσει τον κόσμο. Κι αυτό δεν είναι υπερβολή. Δεκάδες επιστήμονες και επιχειρηματίες βρίσκονται στην κορυφή στους τομείς που δραστηριοποιούνται. Τα παραδείγματα βρίθουν.
Ένα πρόσφατο είναι και ο Γιώργος Βέλμαχος. Χειρουργός γιατρός στο Γενικό Νοσοκομείο Μασαχουσέτης (Massachusetts General Hospital) κυριολεκτικά έσωσε ζωές μετά

Σεισμοί σε Αίγιο και Χανιά

Δυο σεισμικές δονήσεις ταρακούνησαν σχεδόν την ίδια ώρα τα Χανιά και το Αίγιο. Η πρώτη

Στόν Πρωθυπουργό ο μεγάλος ´Ελληνας επιστήμονας της NASA

Σάββατο, 27 Απριλίου 2013

 Απο τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά εγινε δεκτός σήμερα στο μέγαρο Μαξίμου ο μεγάλος Ελληνας επιστήμονας της NASA με καταγωγή απο την Μεσσηνία Dr Περικλής Παπαδόπουλος. Ο κ Παπαδόπουλος ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό για πολλά θέματα γύρω απο την αεροδιαστημική, τον διαστημικό τουρισμό αλλα και για την παρουσία του στο συνέδριο της περιφέρειας Πελοποννήσου οπου καλεσμένος του περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη ανέπτυξε την πρόταση του για το Αεροδρόμιο της

Η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΒΑΐΩΝ

Την ημέρα αυτή γιορτάζουμε την πανηγυρική είσοδο του Κυρίου Ιησού Χριστού στην Ιερουσαλήμ. Τότε, ερχόμενος ο Ιησούς από τη Βηθανία στα Ιεροσόλυμα, έστειλε δύο από τους Μαθητές του και του έφεραν ένα γαϊδουράκι. Και κάθισε πάνω του για να μπει στην πόλη.

Ο δε λαός, ακούγοντας ότι ο Ιησούς έρχεται, πήραν αμέσως στα χέρια τους βάγια από φοίνικες και βγήκαν να τον υποδεχτούν. Και άλλοι μεν με τα ρούχα τους, άλλοι δε κόβοντας κλαδιά από τα δέντρα, έστρωναν το δρόμο απ’ όπου ο Ιησούς θα περνούσε. Και όλοι μαζί, ακόμα και τα μικρά παιδιά, φώναζαν: «Ωσαννά· ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου, ο βασιλεύς του Ισραήλ».

ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 28 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Κυριακή των Βαΐων - Κατά Ιωάννην (ιβ΄ 1-18)
Πρό έξ ημερών τού πάσχα, ήλθεν ο Ιησούς εις Βηθανίαν, όπου ήν Λάζαρος ο τεθνηκώς, όν ήγειρεν εκ νεκρών. Εποίησαν ούν αυτώ δείπνον εκεί, καί η Μάρθα διηκόνει: ο δέ Λάζαρος είς ήν τών ανακειμένων σύν αυτώ.

Η ούν Μαρία, λαβούσα λίτραν μύρου νάρδου πιστικής πολυτίμου, ήλειψε τούς πόδας τού Ιησού καί εξέμαξε ταίς θριξίν αυτής τούς πόδας αυτού: η δέ οικία επληρώθη εκ τής οσμής τού μύρου. Λέγει ούν είς εκ τών μαθητών αυτού, Ιούδας Σίμωνος Ισκαριώτης, ο μέλλων αυτόν παραδιδόναι: διατί τούτο τό μύρον ουκ επράθη τριακοσίων δηναρίων καί εδόθη πτωχοίς; Είπε δέ τούτο ουχ ότι περί τών πτωχών έμελεν αυτώ, αλλ' ότι κλέπτης ήν, καί τό γλωσσόκομον είχε καί τά βαλλόμενα εβάσταζεν.

Ηλεία και Μεσσηνία στη «μαύρη λίστα» Ρακιντζή με τους επίορκους δημοσίους υπαλλήλους

Στα χέρια του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη παραδόθηκε από τον

Τριπλασιάστηκε ο μαθητικός τουρισμός στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

Τριπλασιασμό του μαθητικού τουρισμού στην Περιφέρεια Πελοποννήσου δείχνουν τα πρώτα στοιχεία… σχετικά με την τουριστική κίνηση στην περιοχή μας. Αυτό ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης στη διάρκεια της ημερίδας με θέμα «Περιφερειακή Στρατηγική για την Έξυπνη Εξειδίκευση Πελοποννήσου για τη Νέα Προγραμματική Περίοδο 2014 – 2020».
H συγκεκριμένη ημερίδα αποτέλεσε μία συνάντηση εργασίας υψηλού επιπέδου, όπου ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου στον χαιρετισμό του μεταξύ άλλων επεσήμανε και τη σημασία που δίνει η Περιφέρεια στις υποδομές για

Τριφυλία: Ιαματική πηγή ξεχασμένη στο Βρωμονέρι

Σοβαρότατος κίνδυνος διαφαίνεται πως υπάρχει να μην αναγνωριστεί η Ιαματική πηγή Βρωμονερίου Τριφυλίας (Δ.Ε. Γαργαλιάνων) και να «χαθούν» και τα λουτρά και η έκταση από το Δήμο. 

Η σημαντικότερη θειούχα πηγή στη Μεσσηνία βρίσκεται στο Βρωμονέρι – Γαργαλιάνων, με σταθερή θερμοκρασία 19,5 βαθμούς C. Παλαιότερα το νερό της πηγής χρησιμοποιούνταν για ποσιμοθεραπεία και λουτροθεραπεία. 

ΠΛΑΤΗ. -3. Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ

  ΤΑΣΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΙΤΗΣ. 25/1/2022