ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011

Σεισμός 3,8R ανοικτά της Κρήτης



Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 11 Δεκεμβρίου 2011, 20:28
Σεισμική δόνηση 3,8 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ σημειώθηκε στις 20:07 ανοικτά της Κρήτης.

ΑΠΙΘΑΝΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΓΛΑΡΩΝ


ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΡΙΟΣ. ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ

Φωτο http://www.music.net.cy

Ο Γιάννης Πάριος (πραγματικό όνομα: Γιάννης Βαρθακούρης) είναι Έλληνας τραγουδιστής.
Γεννήθηκε το 1946 στην Πάρο. Ήταν ο μικρότερος γιος της πολύτεκνης οικογένειας του Χαράλαμπου και της Μαρουσώς Βαρθακούρη (Γιάννης, Γεωργία, Ελένη, Άννα, Νίκος). Τελειώνοντας το Γυμνάσιο αποφασίζει να εγκαταλείψει την Πάρο, και να εγκατασταθεί στην Αθήνα για σπουδές στην Ιατρική. Εκεί ασχολείται με το τραγούδι και κάνει καλλιτεχνικό επώνυμό του το όνομα της Πάρου: Γιάννης Πάριος.
Απολυόμενος από το στρατό, ο Γιάννης τραγουδά στην «Κατακόμβη» στην Πλάκα. Επόμενος σταθμός της καριέρας του Πάριου ήταν τα «Ταβάνια» και ακολούθως η «Νεράιδα». Έτσι πέρασε η εποχή πριν το τέλος της δεκαετίας του ΄70, ηχογραφώντας 45άρια δισκάκια με τραγούδια του Καλδάρα, του Κουγιουμτζή κ.α. Εκείνη την εποχή προκύπτει και η γνωριμία με τον Γιώργο Μητσάκη. Ο Μητσάκης εμπιστεύεται τον Γιάννη Πάριο και του βγάζει τον πρώτο του δίσκο, με τίτλο «Της Μοίρας το Παιχνίδι». Στη συνέχεια κυκλοφορεί με τους δίσκους «Πετροβολούσα τη ζωή μου»,

Συμφωνία της τελευταίας στιγμής για μείωση των εκπομπών στη Σύνοδο για το Κλίμα

Ντέρμπαν, Νότια Αφρική
Μετά από μαραθώνιες και έντονες συνομιλίες η διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα, που πραγματοποιείται στο Ντέρμπαν της Νοτίου Αφρικής, συμφώνησε να υπάρξει δέσμευση για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου σε ορισμένες ανεπτυγμένες χώρες που συγκαταλέγονται στους μεγαλύτερους ρυπαντές.
Με τη συμφωνία, που θα οριστικοποιηθεί τις επόμενες ημέρες, επεκτείνονται ως το 2017 τα μέτρα για την προστασία του πλανήτη από τις κλιματικές αλλαγές που καταγράφει το Πρωτόκολλο του Κιότο του οποίου η ισχύς εκπνέει το 2012.
Συγκεκριμένα εκπρόσωποι από περίπου 190 χώρες αποφάσισαν τη δρομολόγηση της μείωσης των εκπομπών των αερίων (οι σχετικές συνομιλίες θα αρχίσουν το 2012), με στόχο να υπάρξει συνολική συμφωνία το 2015 και να τεθεί σε ισχύ το 2020, αφού προηγουμένως καταγραφεί και η ακριβής νομική φύση της συμφωνίας.

Κουπόνια για τα κυλικεία Συσσίτια σε σχολεία του κέντρου από τη νέα χρονιά

Αθήνα
Με τα κρούσματα ασιτίας μαθητών να αυξάνονται, μια σύγχρονη µορφή συσσιτίων, µε τη µορφή µικρογευµάτων, θα προσφέρεται από τη νέα χρονιά στα σχολεία της χώρας, σε περιοχές όπου φοιτούν µεγάλα ποσοστά παιδιών από αδύναμα οικονοµικά στρώµατα.
Όπως αναφέρει Το Βήμα, οι λεπτοµέρειες του προγράµµατος σχεδιάζονται αυτές τις ηµέρες, ωστόσο σύμφωνα με τις πληροφορίες, το υπουργείο Παιδείας θα δίνει κουπόνια στους µαθητές περιοχών µε χαµηλούς οικονοµικούς και κοινωνικούς δείκτες και µε αυτά θα µπορούν να τρώνε στα κυλικεία των σχολείων.
Τα κουπόνια θα είναι των 2 ή 3 ευρώ και με αυτά ένας µαθητής θα µπορεί να φάει ένα σάντουιτς και να πιει έναν χυµό ή γάλα στο σχολείο του.
Αν και αρχικά η δημοσιοποίηση των κρουσμάτων ασιτίας μαθητών σε σχολεία του κέντρου της

Πύργος: Τον παρέσυρε και τον εγκατέλειψε στο νοσοκομείο

Για δεύτερη φορά συνέβη περιστατικό με τροχαίο και εγκατάλειψη θύματος… στο νοσοκομείο Πύργου. Χθες το πρωί σύμφωνα με πληροφορίες του ilialive.gr ο οδηγός ενός
αυτοκινήτου, παρέσυρε και χτύπησε έναν πεζό στην πλατεία Κύπρου στο κέντρο της πόλης του Πύργου. Ο 64χρονος είχε τραυματιστεί στο πόδι, έχοντας σπάσει τον αστράγαλο.
Ο οδηγός προθυμοποιήθηκε να τον μεταφέρει στο νοσοκομείο αμέσως, προτού καταλάβει καλά – καλά το θύμα τι είχε συμβεί και πριν κληθεί η Τροχαία ή το ΕΚΑΒ. Έτσι τον μετέφερε άμεσα στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και εκεί ο οδηγός είπε στον 64χρονο «περίμενέ με εδώ, πάω να φέρω τα χαρτιά μου και να καλέσω την Αστυνομία».

Πύργος: "Ξύπνησαν" οι γιαγιάδες και "μυρίζονται" τους απατεώνες από μακριά

Επιδρομή για "μεροκάματο" στον Πύργο φαίνεται πως έκαναν το πρωί της περασμένης Πέμπτης, οι γνωστοί – άγνωστοι επιτήδειοι, δήθεν φίλοι, λογιστές, ή άλλα γνωστά πρόσωπα
των παιδιών ηλικιωμένων. Όμως σύμφωνα με πληροφορίες του ilialive.gr σε τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις που επιχείρησαν να «δαγκώσουν» τα θύματά τους, «έφαγαν πόρτα».Χαρακτηριστικό είναι το περιστατικό με ηλικιωμένη που μπροστά από το σπίτι της σταμάτησε άγνωστο αυτοκίνητο και κατέβηκε ένας επίσης άγνωστος καλοντυμένος άντρας. «Τι θες;» είπε πριν προλάβει να μιλήσει ο απατεώνας.
«Μη μου πεις πως σε έστειλε ο γιος μου και θέλεις να σου δώσω λεφτά για χρέη;» συμπλήρωσε επιθετικά η ηλικιωμένη για να αναγκάσει σε δευτερόλεπτα τον καλοντυμένο άντρα, να κάνει επιτόπου μεταβολή, να μπει στο αυτοκίνητο και να φύγει φουριόζος.

Οδηγίες ασφάλειας για τα Χριστουγεννιάτικα στολίδια

 Χριστουγεννιάτικα στολίδια 

Το χριστουγεννιάτικο δέντρο και όλα τα στολίδια, με τα οποία διακοσμούμε το σπίτι μας, τα Χριστούγεννα, πρέπει να είναι ασφαλή.
Χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια
Σε έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που διεξήχθη από το Μάιο του 2007, μέχρι το Μάιο του 2009, δοκιμάστηκαν 196 τυχαία δείγματα χριστουγεννιάτικων λαμπιονιών, από όλες τις τιμές. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το 30% των χριστουγεννιάτικων λαμπιονιών εμφανίζουν εμφανή και άμεσο κίνδυνο πυρκαγιάς και ηλεκτροπληξίας.
Τα χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια πρέπει να πληρούν συγκεκριμένες διοικητικές και τεχνικές απαιτήσεις, για να μη βάζουν, σε κίνδυνο, την υγεία, την περιουσία ακόμα και τη ζωή μας. Τα προβλήματα, που διαπιστώθηκαν αφορούσαν μη συμμόρφωση, με τις τεχνικές απαιτήσεις ασφάλειας, για την κατασκευή, παραδείγματος χάριν, αγκυρώσεων καλωδίων, καλωδιώσεων,

Παράξενα νυφικά

10 πρωτότυπα φωτιστικά


1. Το φωτιστικό συντροφιά για τις μοναχικές νύχτες

Μόνος στο κρεβάτι τη νύχτα και διαβάζετε; Η λάμπα-συντροφιά είναι εκεί για να σας φωτίζει και να σας κρατάει ζεστό το κρεβάτι.. Εναλλακτικά μπορείτε να της δώσετε και το όνομα της αγαπημένης σας!

                                                 2. Φωτιστικά αθλητικά παπούτσια

 Σχεδιάστηκε από την Clara Sjodin έτσι ώστε να μοιάζει με αθλητικά παπούτσια. Τα κορδόνια φυσικά δεν είναι αληθινά.Είναι τα καλώδια που τροφοδοτούν με ρεύμα τις λάμπες για να φωτίζουν..

                                                                       

Λάδωμα για να γίνει η δουλειά


Δύο στους δέκα επιχειρηματίες παραδέχτηκαν πως έχουν δωροδοκήσει δημόσιο υπάλληλο προκειμένου να προωθήσουν τα συμφέροντά τους. Τι καταμαρτυρούν τα στοιχεία αποκαλυπτικής έρευνας
Σε έρευνα που διενήργησε η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΣΕ) και έγινε με τη συνεργασία του Ινστιτούτου Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών, το 18% των επιχειρηματιών παραδέχτηκε πως δωροδόκησε δημόσιο υπάλληλο.
Ωστόσο, το 41,4% δικαιολογεί αυτή την συναλλαγή και υποστηρίζει πως το έπραξε για να μειώσει την ασφυκτική οικονομική επιβάρυνση που δεχόντουσαν οι επιχειρήσεις τους.
Από μία έως και τρεις φορές έχει δώσει χρήματα "κάτω από τραπέζι" το 9,2%, πάνω από 3 φορές το 8,6%, ενώ μόνο μία φορά απάντησε το 4,9%. Η πλειονότητα των ερωτηθέντων δηλαδή το 77,3% απάντησε πως δεν έχει δωροδοκήσει ποτέ δημοσίους υπαλλήλους.

Μείωση τιμών ελαιόλαδου στην ευρωπαϊκή αγορά

Το 10% πλησίασε η μείωση των τιμών του ελαιόλαδου στην ευρωπαϊκή αγορά το διάστημα από 28 Νοεμβρίου μέχρι 4 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα του ο συμπατριώτης μας Θανάσης Μαυρούλης. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά η κατάσταση διαμορφώθηκε ως εξής:

Η ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Τιμές του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου (ευρώ/κιλό)

Πόλη Α Β Γ Δ
Χαέν (Ισπανία) 1,90 1,87 1,60% -7,3%
Γρανάδα (Ισπανία) 1,90 1,86 2,2% -8,2%
Μάλαγα (Ισπανία) 2,03 1,98 2,5% -5,6%

Οικονομική ασφυξία στο Δήμο Τριφυλίας - Με το ζόρι μισθοί και καύσιμα

Η οικονομική κατάσταση του Δήμου Τριφυλίας ήταν το αντικείμενο της συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής του δήμου που συνεδρίασε το απόγευμα της Πέμπτης. Μέσα από τη συζήτηση που έγινε και τις προτάσεις που κατατέθηκαν, το ζητούμενο ήταν να βρεθεί τρόπος αντιμετώπισης της οικονομικής κατάστασης η οποία έχει δύο κύρια χαρακτηριστικά: τη χρηματοδότηση η οποία συνεχώς ελαχιστοποιείται και το μεγάλο χρέος που κληρονόμησε ο νέος δήμος.
Ο δήμαρχος Κώστας Κόλλιας ανέφερε πως η τελευταία χρηματοδότηση που ήρθε αυτές τις ημέρες ήταν 15% μειωμένη σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Σημείωσε ότι με αυτή την κατάσταση με πολύ μεγάλη δυσκολία τα βγάζει πέρα ο δήμος. Σε πρώτη προτεραιότητα είναι η εξασφάλιση της μισθοδοσίας των υπαλλήλων του δήμου αλλά και να κυκλοφορούν τα οχήματα του δήμου. Και τα

Συνελήφθη 51χρονος ημεδαπός στην Κορινθία για κατοχή μεγάλου αριθμού αρχαίων αντικειμένων.

Συνελήφθη, σήμερα (10-12-2011) το πρωί, στο Λουτράκι Κορινθίας, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Κορίνθου, ένας 51χρονος ημεδαπός, γιατί είχε στο σπίτι του και σε αγρόκτημα, μεγάλο αριθμό αρχαίων αντικειμένων. Επιπλέον βρέθηκε και ποσότητα κάνναβης 16,5 γραμμαρίων.

Ειδικότερα, οι αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Κορίνθου, μετά από κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριών και ύστερα από συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση, πραγματοποίησαν έρευνα σε σπίτι και αγρόκτημα ιδιοκτησίας του  51χρονου, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • Εξήντα πέντε (65) όστρακα βάσεων

  • Εξήντα επτά (67) όστρακα λαβών.

Κατάφεραν να μειωθεί κατά 50% η ζήτηση πετρελαίου

Εως και 50% έχει μειωθεί – μέχρι στιγμής – λόγω κρίσης, η κατανάλωση του πετρελαίου θέρμανσης, σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος. Η τιμή του κυμαίνεται από 93 έως 97 λεπτά το λίτρο.

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ