ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011

Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων

Πολύπλοκος μηχανισμός, φτιαγμένος από χαλκό, τοποθετημένος μέσα σε ξύλινο πλαίσιο, που προβληματίζει και συναρπάζει τους ιστορικούς της επιστήμης και της τεχνολογίας, από την ανακάλυψή του λίγο πριν από το Πάσχα του 1900. Βρέθηκε σε βάθος 60 μέτρων από σφουγγαράδες σ' ένα ναυάγιο κοντά στα Αντικύθηρα, μαζί με αγάλματα, όπως ο γνωστός Έφηβος. Αποτελούσαν πολύτιμα αντικείμενα, που μετέφερε ρωμαϊκό πλοίο από τη Ρόδο στη Ρώμη επί εποχής Ιούλιου Καίσαρα στα μέσα του 1ου αιώνα π.Χ.
Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων, όπως είναι γνωστός σήμερα, θεωρείται ένα από τα πρώτα υπολογιστικά συστήματα. Είναι ένας ωρολογιακός μηχανισμός με δεκάδες οδοντωτούς τροχούς μεγάλης ακριβείας, που περιστρέφονται γύρω από πολλούς άξονες, όπως στα μηχανικά ρολόγια. Η πιο αποδεκτή θεωρία σχετικά με τη λειτουργία του, υποστηρίζει ότι ήταν ένας αναλογικός υπολογιστής, σχεδιασμένος να υπολογίζει τις κινήσεις των ουράνιων σωμάτων. Εκτιμάται ότι φτιάχτηκε γύρω στο 87 π.Χ. από τον ρόδιο αστρονόμο Γέμινο.
Ο Μηχανισμός μελετήθηκε αρχικά από τον αρχαιολόγο Σπυρίδωνα Στάη, ο οποίος στις 17 Μαΐου 1902 πρόσεξε ότι ένα από τα πέτρινα τεμάχιά του είχε ένα ενσωματωμένο οδοντωτό. Έτσι, θεωρείται η αρχαιότερη σωζόμενη διάταξη με γρανάζια.

Η ιστορία του αθηναϊκού τραμ

Ιππήλατο τραμ στην Αθήνα, τέλη 19ου αιώνα.
Τα πρώτα τραμ έκαναν την εμφάνισή τους στους δρόμους της Αθήνας το 1882. Ήταν ελαφρά οχήματα, κλειστά το χειμώνα με 16 θέσεις και ανοιχτά το καλοκαίρι με 20 θέσεις, τα οποία έλκονταν από τρία άλογα. Τα 800, συνολικώς, άλογα ήταν μικρασιάτικα, μικρόσωμα και νευρώδη, αλλά κατάλληλα για τις επικλινείς οδούς της Αθήνας και τις συνεχείς στάσεις.
Αυτές οι πρώτες γραμμές συνέδεσαν το κέντρο της Αθήνας με τα τότε προάστια, δηλαδή τα Πατήσια, τους Αμπελοκήπους και την Κολοκυνθού, καθώς και την Πλατεία Ομονοίας με το Σύνταγμα, το Γκάζι και τον Κεραμικό Δίπυλο, ενώ αργότερα, το 1902, εξυπηρέτησαν τις οδούς Ιπποκράτους, Μητροπόλεως και Αχαρνών.
Το ατμήλατο τραμ του Φαλήρου ξεκίνησε να λειτουργεί το 1887. Με αφετηρία μπροστά στην Ακαδημία Αθηνών, διέσχιζε τις λεωφόρους Πανεπιστημίου, Αμαλίας και Θησέως, έφτανε στις Τζιτζιφιές, κι από εκεί, μέσω της παραλιακής λεωφόρου, κατέληγε στο Φάληρο, όπου υπήρχαν τότε παραθαλάσσια κέντρα αναψυχής και θαλάσσια λουτρά.

Αστεία, περίεργα, επικίνδυνα αυτοκίνητα!

Τα αυτοκίνητα που θα δείτε δεν είναι μόνο -σε πολλές περιπτώσεις- περίεργα, αλλά και εντελώς σαράβαλα. Παρόλα αυτά, κάποιοι τα κυκλοφορούν ακόμα!



Με μία ένεση την εβδομάδα

Με μία ένεση την εβδομάδα θα μπορούν να ρυθμίζουν το σάκχαρό τους οι διαβητικοί χάρη σε ένα νέο φάρμακο θα που κυκλοφορήσει στην Ελλάδα το 2012. Η δραστική ουσία του φαρμάκου, που ανήκει την κατηγορία των ινκρετινομιμητικών, είναι η εξενατίδη. Εξάλλου πολύ κοντά στην εφαρμογή του τεχνητού παγκρέατος σε διαβητικούς είναι πλέον οι επιστήμονες. Το τεχνητό πάγκρεας θα είναι μία συσκευή η οποία ή θα είναι φορητή ή εμφυτεύσιμη και θα ρυθμίζει το σάκχαρο του διαβητικού 24 ώρες το 24ωρο. Προς το παρόν όμως η εφαρμογή του τεχνητού παγκρέατος είναι σε φάση κλινικών δοκιμών.
Τα παραπάνω επισήμαναν κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου με αφορμή το 25ο ετήσιο συνέδριο της Διαβητολογικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος (ΔΕΒΕ) που θα πραγματοποιηθεί από 10-12 Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, ο επίκουρος καθηγητής στο ΑΤΕΙΘ, Κυριάκος Καζάκος, και ο παθολόγος διαβητολόγος Εμμανουήλ Πάγκαλος.

Ξέρω 10 πράγματα για εσένα

Έχω μαντικές ικανότητες! Μπορώ να σου αποκαλύψω 10 πράγματα για εσένα...








Αγροτικές Επιδοτήσεις

Τώρα λένε για Τετάρτη - Πέμπτη, εκτός απροόπτου
Σε σήριαλ έχει εξελιχθεί το θέμα της καταβολής των αγροτικών επιδοτήσεων με τις συνεχείς αναβολές. Χθες, πληροφορίες ανέφεραν ότι το 50% των χρημάτων ενδέχεται να μπει στους τραπεζικούς λογαριασμούς των παραγωγών μέχρι το τέλος της εβδομάδας, ενδεχόμενα την Τετάρτη 9 ή την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου.
Σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας και γενικός γραμματέας της ΠΑΣΕΓΕΣ Βασίλης Κοζομπόλης, μας είπε: «Υπάρχει μια πληροφορία από το διοικητή της Αγροτικής, τον κ. Πανταλάκη, ότι η ΑΤΕ θα μπορέσει να προχωρήσει στην πληρωμή εντός της εβδομάδας».
Για την Τετάρτη έκανε λόγο δημοσίευμα της ιστοσελίδας agronews.gr, όπου χθες το πρωί αναφερόταν: «Να πληρωθεί μέχρι την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου η προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης (50%) στους αγρότες δρομολογεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς υπογράφτηκαν οι απαραίτητες αποφάσεις και εφόσον ομαλοποιηθεί η κατάσταση στο πολιτικό σκηνικό και δεν υπάρξουν αλλαγές στην πλατεία Βάθης. Από την πλευρά της, η ΑΤΕbank δεσμεύεται ότι έχει συγκεντρώσει το απαιτούμενο ποσό των 1,1 δισ. ευρώ και ότι θα μπορεί να προχωρήσει στην πίστωση των λογαριασμών των παραγωγών, εκτός απροόπτου ως την Τετάρτη.

Καθάρισαν και σφράγισαν τις αποθήκες και τον σιδηροδρομικό σταθμό στην Κυπαρισσία

Στο σφράγισμα των παλιών αποθηκών του ΟΣΕ στον σιδηροδρομικό σταθμό της Κυπαρισσίας, καθώς και στον καθαρισμό του χώρου, προχώρησαν χθες συνεργεία του Δήμου Τριφυλίας και του ΟΣΕ.
Στα συγκεκριμένα κτήρια που παλιά ήταν αποθήκες και βοηθητικοί χώροι του ΟΣΕ τα τελευταία χρόνια είχαν βρει στέγη δεκάδες μετανάστες που βρίσκονται στην περιοχή. Είχε προηγηθεί ένας ακόμη καθαρισμός αλλά τα κτήρια είχαν καταληφθεί και πάλι από μετανάστες. Χθες τα συνεργεία του δήμου προχώρησαν σε καθαρισμό του χώρου, ενώ συνεργείο του ΟΣΕ έχτισε τις εισόδους των κτηρίων προκειμένου να αποτρέπεται η είσοδος.
Τα κτήρια αυτά έχουν υποστεί αρκετές φθορές. Από την πλευρά του δήμου έχει ζητηθεί από τον ΟΣΕ να του παραχωρηθούν οι χώροι αυτοί με ένα συμβολικό μίσθωμα, ώστε να μεταφέρει εκεί το αμαξοστάσιο του στόλου του δήμου. Οπως χαρακτηριστικά μας επισήμανε ο δήμαρχος Κώστας Κόλλιας:

Εκατό τόνοι ζυμαρικών μοίρασε σε πολύτεκνους η Μητρόπολη Τριφυλίας και Ολυμπίας

Περίπου εκατό τόνοι ζυμαρικών μοιράστηκαν χθες σε ενορίες της Μητρόπολης Τριφυλίας και Ολυμπίας αλλά και σε Συλλόγους Πολυτέκνων της Τριφυλίας, μέσα από πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης για δωρεάν διανομή τροφίμων 2011.
Οι ποσότητες με τα ζυμαρικά -60 τόνοι μακαρόνια και 20 τόνοι κοφτό μακαρονάκι και κριθαράκι- έφτασαν με νταλίκες στην περιοχή της Ευαγγελίστριας στην Κυπαρισσία. Από εκεί έγινε η παραλαβή τους από επιτροπή της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας η οποία είχε και την διαχείριση του συγκεκριμένου προγράμματος. Με βάση τις καταστάσεις των δικαιούχων έγινε η διανομή τους σε ενορίες αλλά και στους Συλλόγους Πολυτέκνων.
Ετσι στην εκκλησία δόθηκαν 88 τόνοι ζυμαρικών, 8,5 τόνοι δόθηκαν στο Σύλλογο Πολυτέκνων Τριφυλίας, 2,5 τόνοι στο Σύλλογο Πολυτέκνων Χώρας και 1,5 τόνος δόθηκε στο Σύλλογο Πολυτέκνων Κοπανακίου.

ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΣΥΝΑΞΕΩΣ ΤΩΝ ΑΡΧΙΣΤΡΑΤΗΓΩΝ ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΙ ΓΑΒΡΙΗΛ

Γιορτάζουμε σήμερα 8 Νοεμβρίου, ημέρα της Συνάξεως των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ και των λοιπών Ασωμάτων και Ουράνιων Αγγελικών Ταγμάτων, ας πούμε λίγα λόγια:

Η λέξη Σύναξη ερμηνεύεται, σε σχέση με τη συγκεκριμένη εορτή, ως προσοχή, ομόνοια και ένωση, καθώς επίσης και σε ανάμνηση της αποστασίας του σατανά.
Ο Θεός και Δημιουργός του σύμπαντος κόσμου, εκτός από τον ορατό και υλικό κόσμο, δημιούργησε και τον αϋλο και αόρατο Αγγελικό κόσμο, ως Ποιητής «ορατών τε πάντων και αοράτων».
Οι Άγγελοι είναι ασώματοι και αϋλοι. Υμνούν τον Θεό ακατάπαυστα. Περικυκλώνουν τον Θρόνο του Θεού στον Ουρανό, αλλά στέκονται με δέος, φόβο και σεβασμό, όπου δεν μπορούν να ατενίσουν τον Θεό κατά πρόσωπο. Γι'αυτό και καλύπτουν με τις πτέρυγές τους το πρόσωπό τους.

Το έργο κατασκευής του δικτύου ομβρίων της Κυπαρισσίας έχει μείνει στη μέση

Επιμέτρηση των εργασιών που έχουν γίνει στο έργο κατασκευής του δικτύου ομβρίων υδάτων στην Κυπαρισσία από την ΤΥΔΚ ζητά ο Δήμος Τριφυλίας. Είναι  έργο που έχει κολλήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα λόγω προβλήματος που προέκυψε με τον προσυμβατικό έλεγχο, με αποτέλεσμα το έργο να έχει μείνει στην μέση, οι δρόμοι της πόλης σε μεγάλο μήκος να έχουν σκαφτεί, αλλά από την πλευρά του εργολάβου να γίνονται δεσμεύσεις χρημάτων του δήμου.
Μετά τις τελευταίες επαφές που έγιναν μεταξύ δήμου και της αναδόχου εταιρείας ΕΔΟΣ για εξωδικαστικό συμβιβασμό, ο δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας με έγγραφό του ζητά από την ΤΥΔΚ να προχωρήσει σε επιμέτρηση των εργασιών που αφορούν τον τελευταίο λογαριασμό πληρωμής, προκειμένου να υπάρχει ένα κοινό σημείο αναφοράς πάνω στο οποίο θα ξεκινήσει η προσπάθεια για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό με την εταιρεία, ώστε να βρεθεί μια λύση για το σημαντικό πρόβλημα που έχει προκύψει.
http://www.eleftheriaonline.gr

Διαρρήξεις στο Μάραθο

Δύο διαρρήξεις αναφέρθηκαν τις τελευταίες μέρες στην περιοχή του Μαράθου, η μια σε εξοχική κατοικία και η άλλη σε αγροτόσπιτο. Στην πρώτη περίπτωση που η διάρρηξη έγινε το βράδυ του Σαββάτου προς την Κυριακή, οι άγνωστοι δράστες πήραν μια τηλεόραση και ένα κινητό τηλέφωνο, ενώ στην δεύτερη περίπτωση στο αγροτόσπιτο -η διάρρηξη του οποίου ενδεχομένως να είχε γίνει παλιότερα αλλά ανακαλύφθηκε την Κυριακή- οι δράστες πήραν κουβέρτες και παλιά ρούχα.
Ωστόσο χθες από άνδρες του Αστυνομικού Τμήματος Γαργαλιάνων συνελήφθη στα όρια του αυτοφώρου νεαρός που τα ξημερώματα της Δευτέρας είχε διαρρήξει και είχε αφαιρέσει χρήματα από παντοπωλείο στη Χώρα.
http://www.eleftheriaonline.gr

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ