ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 6 Αυγούστου 2012

Μια ομπρέλα για τον ήλιο; Εκατοντάδες αιωρούνται στον ουρανό της Πορτογαλίας

Ένας Πορτογάλος καλλιτέχνης δημιούργησε ίσως το πιο χρήσιμο για την Ελλάδα installation, αν λάβουμε υπόψιν τα 40άρια που έρχονται αυτήν την εβδομάδα.
Μια θάλασσα από πολύχρωμες ομπρέλες κατέκλυσε το Σαββατοκύριακο τον ουρανό της πόλης Agueda στην Πορτογαλία, στα νότια του Πόρτο.

Μέχρι επτά οι δόσεις στην Εφορία

Στα 300 ευρώ αναμένεται να οριστεί το κατώφλι για την κάθε δόση του φόρου εισοδήματος που προκύπτει από τα φετινά εκκαθαριστικά, με το σύνολο όμως να πρέπει να έχει εξοφληθεί μέχρι τον Φεβρουάριο του 2013, γεγονός που σημαίνει πως το ποσό της δόσης θα εξαρτάται από το ύψος του φόρου που πρέπει να καταβληθεί.
Σε αυτή τη ρύθμιση αναμένεται ουσιαστικά να προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών μετά την απόρριψη από την τρόικα του αρχικού κυβερνητικού σχεδίου, το οποίο, σύμφωνα με τους δανειστές, θα άνοιγε νέα "τρύπα" στα φετινά έσοδα του Δημοσίου.

Πέρασε η πρόταση των δημάρχων της Πελοποννήσου - Λύση για τα σκουπίδια με 7 συγκροτήματα

Την πρόταση των δημάρχων της Πελοποννήσου για τον τρόπο διαχείρισης των σκουπιδιών στη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου αποδέχθηκε -σύμφωνα με πληροφορίες- το υπουργείο Περιβάλλοντος, στη σύσκεψη που έγινε χθες στην Αθήνα, εν μέσω εντάσεων και συγκρούσεων μεταξύ πρωτοβάθμιων αιρετών και Περιφέρειας.
Ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ Σταύρος Καλαφάτης -υπό τον οποίον έγινε η σύσκεψη- θα έχει τον απόλυτο συντονισμό ως προς τη διαχείριση και ήδη ζήτησε από τον ΦοΔΣΑ Πελοποννήσου προτάσεις χωροθέτησης 7 ολοκληρωμένων συγκροτημάτων διαχείρισης των απορριμμάτων.

ARISTON HELLAS Γαργαλιάνοι: Με τις εξαγωγές πάτησαν πόδι στην Αμερική

Οταν η ποιότητα και τα υψηλά στάνταρ για την εξασφάλισή της συνδυαστούν με το μεράκι μέσα σε μια οικογενειακή επιχείρηση, τότε όπως φαίνεται δεν είναι δύσκολο, μέσα σε λίγα χρόνια, η εξαγωγή 200 κιλών ελαιόλαδου στην Αμερική να φτάσει τους 200 τόνους. Αυτό κατάφερε η εταιρεία Ariston Hellas της οικογένειας Δούκα με έδρα τους Γαργαλιάνους, που αποτελεί τη συνέχεια της εταιρείας Ariston Specialties η οποία έχει έδρα την Αμερική. Πρόκειται για μια επιχείρηση με φιλοσοφία που δεν τη συναντάμε πολύ συχνά και έχει να κάνει με την άμεση επαφή που επιδιώκει να έχει με τον καταναλωτή: Στην Ariston Hellas θέλουν ο καταναλωτής να γνωρίσει τα προϊόντα τους και μέσα από την ποιότητά τους να τον κερδίσουν, κάνοντάς τον να τα αναζητήσει. Από εκεί και πέρα οι ίδιοι φροντίζουν να

Μέχρι και 80% η πτώση στην αγορά ακινήτων σύμφωνα με τους συμβολαιογράφους της Μεσσηνίας

Μείωση στις αγοραπωλησίες ακινήτων στη Μεσσηνία έως και 80% υπάρχει λόγω της οικονομικής κρίσης, σύμφωνα με συμβολαιογράφους απ' όλες σχεδόν τις περιοχές του νομού, παρά το γεγονός πως πλέον, η εμπορική αξία των ακινήτων είναι συχνά… μικρότερη από την αντικειμενική.
Την κατάσταση δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο το επιπλέον κόστος που πρέπει να επωμιστούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων για την τακτοποίηση αυθαιρέτων ή έστω για τη λήψη βεβαιώσεων και το τοπογραφικό που απαιτούνται πριν τη σύνταξη του συμβολαίου. Αυτό έχει μειώσει δραματικά και τις μεταβιβάσεις ακινήτων από γονικές παροχές και δωρεές, ενώ ανύπαρκτες σχεδόν είναι ακόμα και οι πωλήσεις μικρών αγροτεμαχίων, αφού σε αρκετές περιπτώσεις το κόστος μέχρι το συμβόλαιο

ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥ

Γιορτάζουμε σήμερα 6 Αυγούστου, ημέρα της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού, ας πούμε λίγα λόγια:

Κατά τη διήγηση των Ευαγγελιστών, ο Κύριος μας Ιησούς Χριστός πήρε από τους μαθητές τον Πέτρο, τον Ιωάννη και τον Ιάκωβο και ανέβηκε στό όρος Θαβώρ για να προσευχηθεί.

Οι τρεις μαθητές Του, όπως ήταν κουρασμένοι από τη δύσκολη ανάβαση στο Θαβώρ και ενώ κάθισαν να ξεκουραστούν, έπεσαν σε βαθύ ύπνο. Όταν, όμως, ξύπνησαν, αντίκρισαν απροσδόκητο και εξαίσιο θέαμα. Το πρόσωπο του Κυρίου άστραφτε σαν τον ήλιο, και τα φορέματα Του ήταν λευκά σαν το φως. Τον περιστοίχιζαν δε και συνομιλούσαν μαζί Του δυο

Σεπτέμβρη η παράκαμψη, του χρόνου η γέφυρα

Πλήρως κατατοπιστικό το ρεπορτάζ του “Θαρρους” για τον αυτοκινητόδρομο στην Τσακώνα μετα την αυτοψία που έκανε στο σημείο ο δημοσιογράφος Χαρης Χαραλαμπόπουλος. Γραφει ο καλός συνάδελφος:
Ολοένα και πιο εντυπωσιακό, όσο περνούν οι ημέρες, γίνεται το έργο κατασκευής της μεγάλης μεταλλικής γέφυρας Τ4 στο τμήμα του δρόμου Παραδείσια – Τσακώνα, που με την παράκαμψη η οποία ετοιμάζεται θα δοθεί στην κυκλοφορία μέσα στο Σεπτέμβριο, σχεδόν ένα μήνα μετά τις μέχρι τώρα εξαγγελίες. Η καθυστέρηση οφείλεται στο γεγονός ότι η παράκαμψη, συνολικού μήκους 900 μέτρων περίπου, είχε μελετηθεί μόνο για τη διέλευση μικρών οχημάτων (εκτός φορτηγών, λεωφορείων κ.λπ.), αλλά το αρμόδιο υπουργείο έκρινε πως θα πρέπει να προβλεφθεί και η διέλευση

Θουρία - Αλλαγή: Τα διόδια κρατούν τον κόσμο στον παλιό δρόμο!

Σε υψηλά επίπεδα διατηρείται η κίνηση στον παλιό δρόμο Θουρία - Αλλαγή, καθώς τα διόδια αποτρέπουν πολλούς οδηγούς να χρησιμοποιήσουν τον αυτοκινητόδρομο. 

Τον παλιό δρόμο επιλέγει η συντριπτική πλειοψηφία οδηγών φορτηγών και λεωφορείων που ταξιδεύουν από και προς Αθήνα. Αυτό διαπιστώνουν οι επαγγελματίες, από την κίνηση τόσο στο δρόμο όσο και στα μαγαζιά τους.

Ο Γιώργος Αργυρόπουλος έχει βενζινάδικο στην Ανθεια. Παρατηρεί πως η κίνηση διατηρείται στα ίδια επίπεδα τόσο στο δρόμο όσο και στο μαγαζί

Συνεδριάζει η οικονομική επιτροπή του Δήμου Τριφυλίας

Συνεδριάζει την Τρίτη 07-08-2012 και ώρα 13.30 η οικονομική επιτροπή του Δήμου Τριφυλίας με τα εξής θέματα προς συζήτηση:

1) Πρόταση τιμών για τη μίσθωση θέσεων για την τέλεση της εμποροπανήγυρης στον οικισμό «Αγρίλι», της Δ.Ε. Φιλιατρών.
2) Έγκριση δαπάνης μετακίνησης υπαλλήλων του Δήμου Τριφυλίας για συμμετοχή σε επιμορφωτικό πρόγραμμα.
3) Ανάθεση σε δικηγόρο της άσκησης κάθε ένδικου μέσου και βοηθήματος ανακοπή, αίτηση αναστολής, κ.λ.π.), με σκοπό την υπεράσπιση των συμφερόντων του Δήμου Τριφυλίας σε διάφορες

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ