ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

Καμπανάκι για την εμφάνιση τερηδόνας στον ελληνικό παιδικό πληθυσμό

Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία για τη στοματική υγεία του ελληνικού πληθυσμού, καθώς η χώρα μας εξακολουθεί να εμφανίζει υψηλά ποσοστά αναφορικά με την έκταση και τη βαρύτητα εμφάνισης της τερηδόνας και να βρίσκεται στη χειρότερη ευρωπαϊκή θέση σε εμφάνιση τερηδόνας στον παιδικό πληθυσμό, ενώ η μεγάλη πλειονότητα (83,2%) δεν γνωρίζει καθόλου ή έχει ανεπαρκείς γνώσεις για την πρόληψη της πάθησης.
Σύμφωνα με στοιχεία το 42,8% των παιδιών ηλικίας 5 ετών έχουν τερηδονισμένα ή σφραγισμένα δόντια, ενώ το 71% των εφήβων 15 ετών έχουν εμπειρία τερηδόνας με περίπου δύο

Φιλιατρά: Ανοιχτά την Κυριακή τα καταστήματα!


Πέθανε η Τζένη Βάνου

Εδινε μάχη με τον καρκίνο εδώ και πολύ καιρό

 Τις τελευταίες μέρες νοσηλευόταν στο νοσοκομείο «Μεταξά» και σήμερα το πρωί άφησε την τελευταία της πνοή

Έφυγε από τη ζωή η τραγουδίστρια Τζένη Βάνου, η οποία έδινε μάχη με τον καρκίνο εδώ και πολύ καιρό. Τις τελευταίες μέρες νοσηλευόταν στο νοσοκομείο «Μεταξά» και σήμερα το πρωί άφησε την τελευταία της πνοή.

Σε σενάριο Έλληνα ομογενή βασίζεται η νέα ταινία του Ράσελ Κρόου!

Ομογενής έχει γράψει το σενάριο, στο οποίο στηρίζεται η νέα ταινία με τίτλο «The Water Diviner» και πρωταγωνιστή τον Ράσελ Κρόου.
Πρόκειται για τον Ανδρέα Αναστάσιο (Andrew Anastasios), ο οποίος συνεργάστηκε στο παρελθόν με τον Andrew Knight («Rake»).

Όπως έγινε γνωστό, ο Αναστάσιος βρήκε μια επιστολή που έγραψε ένας Αυστραλός πατέρας, ο οποίος επισκέφτηκε την Τουρκία κατά τον Α' παγκόσμιο πόλεμο, και εμπνεύστηκε το σενάριο. Το διάβασε, λοιπόν, ο χολυγουντιανός ηθοποιός και

Ιταλικό δικαστήριο: Δεν είναι έγκλημα να λες την πεθερά σου οχιά

Ο Άρειος Πάγος της Ιταλίας αθώωσε έναν άνδρα 45 ετών από την Σικελία ο οποίος κατά την διάρκεια ενός καυγά είχε αποκαλέσει, και μάλιστα τρεις φορές, «οχιά» την πεθερά του.

Σύμφωνα με το ανώτατο δικαστήριο της Ιταλίας η χρήση της έκφρασης αυτής εν βρασμώ ψυχής δεν μπορεί να θεωρηθεί ποινικά κολάσιμη.
Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της Ιταλίας ανακάλεσε με αυτή του την απόφαση τις καταδίκες που είχαν επιβάλει στο πρόσωπο αυτό τόσο ένα πρωτοβάθμιο, όσο και ένα δευτεροβάθμιο δικαστήριο.

Σπάνιες φωτό της NASA από την χρυσή εποχή της εξερεύνησης του διαστήματος (ΦΩΤΟ)

Φωτογραφίες από εκεί ψηλά που είδαμε κάποτε και ξεχάσαμε, εικόνες που μας γυρίζουν πίσω

Αιτήσεις για Αυστραλιανά διαβατήρια στην Καλαμάτα

Η Πρεσβεία της Αυστραλίας στην Αθήνα ανακοινώνει ότι Αυστραλοί υπήκοοι θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν αιτήσεις για Αυστραλιανά διαβατήρια στο Hotel Rex (Αριστομένους 26, δίπλα από το δημαρχείο) στην Καλαμάτα στις 26 και 27 Φεβρουαρίου 2014.
Στις 26 Φεβρουαρίου το κλιμάκιο προξενικών υπαλλήλων θα δέχεται αιτήσεις για διαβατήρια από τις 1:00μμ έως τις 6:00μμ. Στις 27 Φεβρουαρίου το κλιμάκιο θα λειτουργεί από τις 9:00πμ έως τις 5:00μμ.
Παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι Αυστραλοί υπήκοοι να καλέσουν στο τληέφωνο 210 870 4067 (8:00πμ – 4:00μμ, Δευτέρα έως Παρασκευή) να κλείσουν το απαραίτητο ραντεβού.

Μέχρι 11/3/2015 η προθεσμία για άδεια κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων

Εντός τριών ετών από την έναρξη ισχύος σχετικού νόμου, δηλαδή έως την 11η Μαρτίου 2015, είναι υποχρεωμένοι οι κτηνοτρόφοι να λάβουν άδεια όσον αφορά στις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις οι οποίες λειτουργούν χωρίς άδεια εγκατάστασης. Τα παραπάνω αναφέρονται σε δελτίο Τύπου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, όπου επισημαίνεται ότι τα ανωτέρω ισχύουν σύμφωνα με τις μεταβατικές διατάξεις του άρθρου 14 του Νόμου 4056/12-3-2012 (ΦΕΚ 52 Α΄).
Η άδεια δίδεται μετά την υποβολή σχετικής αίτησης συνοδευόμενης από τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά. Μετά την παρέλευση της

Το ελαιόλαδο δυναμώνει τα οστά!

Η καθημερινή κατανάλωση ελαιολάδου μπορεί να ασκεί προστατευτική δράση στα οστά, μειώνοντας τον κίνδυνο εκδήλωσης οστεοπόρωσης, αναφέρουν επιστήμονες από την Ισπανία.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν με 127 άνδρες, ηλικίας 55 έως 80 ετών, ανακάλυψαν πως όσοι άρχισαν να τρώνε καθημερινά ελαιόλαδο παρουσίασαν μέσα σε 2 χρόνια σημαντική αύξηση στα επίπεδα οστεοκαλσίνης στο αίμα τους.
Η οστεοκαλσίνη είναι μία πρωτεΐνη που αποτελεί δείκτη της παραγωγής νέου

Συμμετείχε και σε ανθρωποκτονία 77χρονου στον Πύργο, 30χρονος δράστης ληστείας στη Γιόλακα Φιλιατρών!

Εξιχνιάσθηκε, μετά από μεθοδική και συστηματική έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πύργου, η ανθρωποκτονία 77χρονου ημεδαπού, που είχε συμβεί στις 10-10-2013 στην περιοχή της Συντριάδας του Πύργου Ηλείας.

Για την υπόθεση αυτή συνελήφθησαν μετά από εντάλματα σύλληψης του Ανακριτή Ηλείας, δύο αλλοδαποί υπήκοοι Αλβανίας, ηλικίας 30 και 21 ετών, ενώ αναζητείται ένας ακόμα 36χρονος ομοεθνής τους, τα πλήρη στοιχεία του οποίου έχουν ταυτοποιηθεί.

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ