ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 8 Μαρτίου 2014

Νεαρός άντρας διαμελίστηκε από εμπορική αμαξοστοιχία

Οι αρχές ερευνούν την υπόθεση

Άνδρας αγνώστων στοιχείων διαμελίστηκε από διερχόμενη εμπορική αμαξοστοιχία, κοντά στον

Η υπερθέρμανση του πλανήτη ευθύνεται για την έκρηξη της εγκληματικότητας

Η κλιματική αλλαγή θα έχει οδηγήσει ως το τέλος του αιώνα σε 22.000 περισσότερους φόνους, 180.000 παραπάνω βιασμούς, 1,2 εκατ. περισσότερες σοβαρές επιθέσεις, 260.000 παραπάνω ληστείες, 1,3 εκατ. πρόσθετες διαρρήξεις και 2,2 εκατ. επιπλέον κλοπές

Όσο πιο ζεστός γίνεται ο κόσμος εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, τόσο πιο δύσκολο θα είναι να αφήνει κανείς το παράθυρό του ανοικτό, επειδή, μαζί με τον υδράργυρο, αναμένεται να αυξάνεται

Κινητήρας -γίγαντας -Η ισχυρότερη μηχανή diesel έχει μήκος 26 μέτρα και βάρος 2.300τόνους

Ο ισχυρότερος diesel κινητήρας στον κόσμο βρίσκεται στο μηχανοστάσιο ενός πλοίου. Πρόκειται για

Οι NY Times αποθεώνουν τη Νάξο -Η μαγεία του Αιγαίου μέσα από τα μάτια μιας Αμερικανίδας

Οι Ναξιώτες δεν γνωρίζουν την Τζένιφερ Γκίλμορ, εκείνη όμως ξέρει πολύ καλά τον τόπο τους. Η δημοσιογράφος των NY Times, στη στήλη της «Αγαπημένα μέρη», γράφει ένα μακροσκελές, αποθεωτικό άρθρο για τη Νάξο και φυσικά γίνεται η... ζωντανή διαφήμιση του νησιού, ενόψει των θερινών διακοπών.
Ο ήλιος, το καλό φαγητό, τα γραφικά χωριά, οι παραλίες, η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, τα Ελγίνεια γλυπτά και η συζήτηση που άνοιξε γύρω από την επιστροφή τους. Ολα αυτά

Οι διεθνείς κοντά στους σεισμοπαθείς

Οι 23 ποδοσφαιριστές που βρίσκονταν στην αποστολή του μπαράζ με τη Ρουμανία, θα διαθέσουν το μισθό του Νοεμβρίου προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες στο Γηροκομείο Ληξουρίου.

Η ανακοίνωση:


«Εμείς, οι ποδοσφαιριστές της Εθνικής Ανδρών, συνεπείς στη δέσμευσή μας για έμπρακτη συμπαράσταση στους πληγέντες από τους πρόσφατους καταστροφικούς σεισμούς κατοίκους της δοκιμαζόμενης Κεφαλλονιάς, επιθυμούμε να δημοσιοποιήσουμε την απόφασή μας για την οικονομική ενίσχυση ενός ιδρύματος του

Stop στο ακατάλληλο για ανηλίκους υλικό

Το δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο Twitter ανακοίνωσε ότι απαγορεύει τη δημοσίευση ακατάλληλου για ανηλίκους ερωτικού οπτικοακουστικού περιεχομένου στην εφαρμογή Vine.

Η εφαρμογή, που λειτουργεί εδώ και περίπου έναν χρόνο, επιτρέπει στους χρήστες να «ανεβάσουν» στο διαδίκτυο βίντεο διάρκειας έξι δευτερολέπτων.

Έως τώρα, δεν υπήρχαν δεσμεύσεις για τους χρήστες με συνέπεια να παρατηρηθούν φαινόμενα

Facebook: Έρχεται το νέο News Feed

Μπορεί να πέρασε ένας χρόνος αλλά μέσα στις επόμενες μέρες θα αρχίσουμε να βλέπουμε, επιτέλους, το ανανεωμένο News Feed στο Facebook.

Αν και με λίγο διαφορετικό σχεδιασμό από αυτό που είχεπαρουσιάσει αρχικά ο Mark Zuckerberg και η ομάδα του.

Μερικοί από εσάς είχατε ήδη πάρει μια γεύση από εκείνο το concept καθώς η Facebook δοκίμαζε τον σχεδιασμό σε έναν πολύ μικρό αριθμό χρηστών τους τελευταίους μήνες.

ΥΠΟΙΚ:Διευκρινίσεις για τις αποδείξεις

Αναφορικά με τον καθορισμό δαπανών για τις οποίες απαιτείται η προσκόμιση αποδείξεων για το φορολογικό έτος 2014 το Υπουργείο Οικονομικών γνωστοποιεί τα ακόλουθα:
Με απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη ορίζεται ότι και κατά την τρέχουσα χρήση οι αποδείξεις που απαιτείται να προσκομίσει ο φορολογούμενος από αγορές ειδών διατροφής και καυσίμων θα υπολογίζονται στο σύνολό τους.

Προκειμένου το ποσό μείωσης φόρου που προκύπτει με βάση την κλίμακα μισθωτών και

Ελαιόλαδο: Οι Τιμές στις 2 Μαρτίου 2014

Σταθερότητα των τιμών στις ευρωπαϊκές αγορές
Στην Ισπανία όμως, ενώ διατηρούνται σταθερές οι τιμές του εξτραπαρθένου, παρατηρήθηκαν τουναντίον πτώσεις των τιμών του παρθένου (-1,6%) και ιδιαίτερα του λαμπάντε (-4,91%). 

Ας σημειωθεί ότι οι μέσες τιμές του εξτραπαρθένου του Φλεβάρη παρέμειναν στο ίδιο επίπεδο με εκείνες του Γενάρη

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ