ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 17 Απριλίου 2012

Το μεγαλύτερο πλωτό γήπεδο του κόσμου

Γνωστή και ως «The Float at Marina Bay» ή «Marina Bay Floating Platform» αυτή η πλατφόρμα είναι το μεγαλύτερο πλωτό γήπεδο του κόσμου και βρίσκεται στο Marina Reservoir, στο Marina Bay της Σιγκαπούρης.
Είναι κατασκευασμένο εξ ολοκλήρου από χάλυβα, ενώ έχει διαστάσεις 120 μέτρα μήκος και 83 μέτρα πλάτος. Μπορεί να σηκώσει βάρος μέχρι και 1.070 τόνους που ισοδυναμεί με το συνολικό

Βραβεία Pulitzer: Η φωτογραφία του 2012

Η 12χρονη Tarana Akbari στέκεται στη μέση του δρόμου σε συνοικία της Καμπούλ, κλαίγοντας και φωνάζοντας από τρόμο.
Ήταν 6 Δεκεμβρίου του 2011, όταν καμικάζι αυτοκτονίας σκόρπισε τον θάνατο στην περιοχή Abul

35 θέματα στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου

Με 35 θέματα στην ημερήσια διάταξη θα συνεδριάσει αύριο Τετάρτη 18 Απριλίου στις 3:30 το μεσημέρι στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο της Τρίπολης το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου. Στη συνεδρίαση αναμένεται πριν τη συζήτηση των άλλων θεμάτων να ολοκληρωθεί και η ψηφοφορία για την μονάδα βιοαερίου στην περιοχή Μπέλμπερη που είχε διακοπεί μετά τα γνωστά γεγονότα που διαδραματίστηκαν στην συνεδρίαση της 5ης Απριλίου.
Τα θέματα που θα συζητηθούν είναι
1. Έγκριση 4ης αναμόρφωσης του προϋπολογισμού της Περιφέρειας Πελοποννήσου, οικονομικού

Ποια επαγγέλματα απελευθερώνονται Ιούνιο και Σεπτέμβριο

Διαβάστε ποια επαγγέλματα απελευθερώνονται εντός των επόμενων μηνών, μετ' επιτάσεως του Μνημονίου. Απελευθέρωση μέχρι και για μελισσοκόμους και εφημεριδοπώλες
Στην πρέσα μπαίνουν ακόμα 30 επαγγελματικές κατηγορίες, καθώς αμέσως τις εκλογές, φαίνεται ότι μπαίνουν στο στόχαστρο του Μνημονίου, αλλά και της πλήρους απελευθέρωσης.
Πιο αναλυτικά, βενζινάδικα, περίπτερα, καπνοπωλεία, κυλικεία, χρηματιστηριακές εταιρείες, γραφεία ενοικίασης λιμουζινών, ιδιωτικά ΚΤΕΟ, ιδιαίτερα μαθήματα, φροντιστήρια

ΝΙΚΟΣ ΧΑΛΙΚΟΠΟΥΛΟΣ Ενας ελληνοαυστραλός ετοιμάζεται (ξανά!) για το διάστημα

Με την ελληνική σημαία ραμμένη στο μπράτσο, το ασθενικό παιδί των φτωχών μεταναστών που μετατράπηκε σε κορυφαίο επιχειρηματία και κυνηγό της αδρεναλίνης ετοιμάζεται για το άλμα έξω από τον πλανήτη.

Μεσσήνιος, πρώην κάτοικος Μελβούρνης, πρώην μπουζουξής και νυν πολυεκατομμυριούχος ο Νίκος Χαλικόπουλος φιλοδοξεί πως θα είναι ο πρώτος Αυστραλός τουρίστας του Διαστήματος, έχοντας προηγουμένως καταβάλει για... ναύλα και έξοδα περίπου 30 εκατομμύρια δολάρια, όπως δήλωσε.

«Ματωμένο» Πάσχα από τροχαία και βεγγαλικά

Παρά τα μέτρα της Τροχαίας και τη μειωμένη κίνηση, και η φετινή έξοδος δεν ήταν αναίμακτη. Από τη Μεγάλη Τετάρτη μέχρι χθες σε τροχαία δυστυχήματα έχασαν τη ζωή τους 10 άνθρωποι, τραυματίστηκαν βαριά 21 και ελαφρά 225.

Τα τροχαία ήταν σαφώς μειωμένα σε σχέση με την περσινή εορταστική περίοδο, όταν στην άσφαλτο είχαν χάσει τη ζωή τους 13 άτομα, είχαν τραυματιστεί βαριά 17 και ελαφρά 242.

Για μια ακόμη φορά το Πάσχα ήταν άκρως επικίνδυνο, εξ αιτίας του παράλογου και επικίνδυνου

Έχτισε οικολογικό σπίτι με 3.500 ευρώ!

O Σάιμον Ντέηλ, ένας νέος Ουαλός, έχτισε το σπίτι του σε τέσσερις μήνες με κόστος μικρότερο από 3.500 ευρώ, σε λιγότερο από 1500 εργατοώρες! Πρόκειται για μια κατοικία φιλική προς το περιβάλλον που μοιάζει με τα σπίτια των χόμπιτ, των μικρών πλασμάτων που εμφανίζονται στον «Άρχοντα των Δακτυλιδιών» του Τζ.Ρ.Ρ Τόλκιν.

Όπως αναφέρει ο Ντέηλ στην ιστοσελίδα του, η κατασκευή με φυσικά υλικά εξοικονομεί κόστος, ενώ γλυτώνουμε από τις καρκινογόνες ουσίες που περιέχουν τα σύγχρονα δομικά υλικά. Το σπίτι είναι υπόσκαφο σε πλαγιά ώστε να αποτελεί ιδανικό

ΦΙΛΙΑΤΡΑ: ΛΕΛΩΝΕΙΑ 2012

ΑΠΟ http://filiatranet.blogspot.com/

«Έφυγε» ο δημοφιλής τραγουδιστής Δημήτρης Μητροπάνος

                   Ο τραγουδιστής Δημήτρης Μητροπάνος Φωτογραφία αρχείου ΑΠΕ


«Έφυγε» σήμερα το πρωί από οξύ πνευμονικό οίδημα στο νοσοκομείο "Υγεία" όπου νοσηλευόταν, ο δημοφιλής τραγουδιστής Δημήτρης Μητροπάνος. Τα τελευταία χρόνια είχε δώσει σκληρή μάχη για να αντιμετωπίσει σοβαρότατα προβλήματα υγείας.
Στην ανακοίνωση, που εκδόθηκε από το νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ, αναφέρεται: «Ο ασθενής Δημήτριος

Ψηφιοποίηση των ελληνικών μουσείων

Με το πάτημα ενός κουμπιού, εκθέματα που φιλοξενούνται σε τρία από τα σημαντικότερα Μουσεία της Ελλάδας -Ακρόπολης, Κυκλαδικής Τέχνης και Μπενάκη- έρχονται πιο κοντά στο κοινό, καθώς θα είναι προσβάσιμα και διαδικτυακά, χάρη σε ένα πολύτιμο εργαλείο της Google, το Art Project.
Ειδικότερα, είκοσι τέσσερα έργα τέχνης από το Μουσείο Ακρόπολης, 510 έργα τέχνης και 95 καλλιτέχνες από το Μουσείο Μπενάκη, 159 έργα τέχνης και 19 καλλιτέχνες από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, είναι σε αριθμούς τα εκθέματα που μπορεί να θαυμάσει κανείς διαδικτυακά μέσω του Google Art Project, από τα μουσεία της Ελλάδας.

Οι χρήστες του προγράμματος θα μπορούν να περιηγηθούν χρησιμοποιώντας το όνομα του

Νέες φωτογραφίες από το ναυάγιο του Τιτανικού

 Ανατριχιαστικές φωτογραφίες έρχονται στο φως από το πιο διάσημο ναυάγιο στην ιστορία.

Όπως θα δείτε παρακάτω μπότες και άλλα αντικείμενα ζωντανεύουν ξανά εκείνη την νύχτα, όταν το κρουαζιερόπλοιο έφτασε στο πάτο παίρνοντας μαζί του 1.523 ψυχές.

Το ανατριχιαστικό στις φωτογραφίες είναι το γεγονός πως τα αντικείμενα δεν έπεσαν από τους επιβάτες στον βυθό, αλλά πρόκειται για ότι απέμεινε από τα πτώματα που αποσυντέθηκαν πλήρως με το πέρασμα των χρόνων.

Το ΜΙΤ σχεδιάζει νέο υπερηχητικό εμπορικό αεροσκάφος

Το ΜΙΤ σχεδιάζει νέο υπερηχητικό εμπορικό αεροσκάφος


Μετά από εννιά χρόνια διακοπής των υπερηχητικών υπερατλαντικών πτήσεων λόγω της απόσυρσης των περίφημων Κονκόρντ το φημισμένο αμερικανικό πανεπιστήμιο ανοίγει νέους δρόμους.

Μπορεί το 2003 να σήμανε το τέλος των εμπορικών υπερηχητικών ταξιδιών, με την απόσυρση του θρυλικού Κονκόρντ, ωστόσο το Πανεπιστήμιο MIT φαίνεται να ανοίγει νέους δρόμους για τις πολυτελείς υπερατλαντικές πτήσεις.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για ένα σχέδιο του Πανεπιστημίου, το οποίο αφορά ένα διπλάνο ή διπτέρυγο

Προεκλογικές ρυθμίσεις φορολογουμένων και..ξεχασιάρηδων

Δεν έχει τελειωμό η φορολογική αμνήστευση των φοροφυγάδων, αλλά και των ασυνεπών και επιπόλαιων φορολογουμένων. Με την αγωνία στο οικονομικό επιτελείο να είναι έκδηλη για την είσπραξη όσο το δυνατόν περισσότερων εσόδων, περίπου 700.000 φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα από αύριο, Τρίτη του Πάσχα, και μέχρι το τέλος Μαΐου να υποβάλουν διορθωτικές φορολογικές δηλώσεις για προηγούμενες χρήσεις.
Πρόκειται για όσους είτε «ξέχασαν» να καταθέσουν έστω και μία δήλωση ΦΠΑ, Φόρου μισθωτών

Μέσα στο καλοκαίρι παραδίδονται τμήματα του αυτοκινητόδρομου με παράκαμψη Παραδείσια - Τσακώνα

Τέλη Μαΐου αναμένεται να παραδοθεί ο αυτοκινητόδρομος στη Μεσσηνία, από την Τσακώνα έως τον κόμβο του "Πράκτικερ",  στα όρια Σπερχογείας - Θουρίας. Τέλη Ιουνίου, ίσως και μέσα στον Ιούλιο, θα παραδοθεί το υπό ανακατασκευή τμήμα Παραδείσια - Τσακώνα. Εντός του Ιουνίου πρόκειται να παραδοθεί και η δυτική απόληξη, η οδός που θα συνδέει τον αυτοκινητόδρομο με το δρόμο Ασπρόχωμα - Μεσσήνη, λίγο πριν το αεροδρόμιο.
Οι εργασίες προχωρούν με εντατικούς ρυθμούς. Στον αυτοκινητόδρομο ουσιαστικά έχουν μείνει η διαμόρφωση του δύσκολου κομματιού στο βάλτο του Αγίου Φλώρου, ανάμεσα στις γέφυρες της νέας και της παλιάς

Ξεκινά "σαφάρι" εντοπισμού ανασφάλιστων οχημάτων

Ηλεκτρονική βάση δεδομένων που θα εντοπίζει τα ανασφάλιστα σχεδιάζει το υπουργείο οικονομικών σε συνεργασία με τις ασφαλιστικές εταιρίες με στόχο να ξεκινήσει το «σαφάρι» κατά των ανασφάλιστων οχημάτων που έχουν ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όσοι ιδιοκτήτες Ι.Χ. εντοπιστούν να οδηγούν ανασφάλιστο όχημα, θα

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ