ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

Στην Αθήνα οι... πρώτοι Άραβες για τον Παναθηναϊκό

Αθήνα
Η μεγάλη στιγμή που όλοι στον Παναθηναϊκό περίμεναν, φαίνεται ότι έφτασε. Εκπρόσωποι του Fund από την Σαουδική Αραβία που ενδιαφέρονται για το «Τριφύλλι» βρίσκονται στην Αθήνα. Όπως και να το κάνουμε, είναι η πρώτη φορά που υποψήφιος αγοραστής έρχεται τόσο... κοντά. Σύμφωνα με πληροφορίες, άνθρωποι του πρίγκιπα ή των πριγκίπων συναντήθηκαν με τον Βλάση Τσάκα και στη συνεχεία κατέλυσαν σε κεντρικό ξενοδοχείο.
Ωστόσο, όπως άφησαν να εννοηθεί ο ίδιος ο επενδυτής δεν βρίσκεται ανάμεσα τους και έτσι δεν θα υπάρξει παρουσία των Σαουδαράβων στο ΟΑΚΑ για την αναμέτρηση με τον Αστέρα Τρίπολης το Σάββατο.

Αξιολάτρευτες στιγμές νεογέννητων πτηνών

To ρομποτικό φίδι που σώζει ζωές

Το όνομα “ρομποτικό φίδι” τρομάζει και μόνο στο άκουσμά του. Δεν υπάρχει λόγος να φοβόμαστε γιατί μια μέρα το ρομποτικό φίδι θα σώζει ζωές.
Ο λόγος για το ρομπότ ACM-R5 της Fukushima Robotics Lab το οποίο σχεδιάστηκε για ερευνητικές δραστηριότητες και ως εργαλείο συνεργείων διάσωσης, καθώς έχει πρόσβαση εκεί όπου ο άνθρωπος

Υγιεινό κολατσιό στο σχολείο

Η παιδική ηλικία είναι μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδος για τη σωστή σωματική και ψυχική ανάπτυξη του ανθρώπου. Εκτός του ότι τα παιδιά, λόγω της ανάπτυξης, έχουν ιδιαίτερες ανάγκες σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά, στην παιδική ηλικία αναπτύσσονται και οι διατροφικές συνήθειες που συνήθως μας συνοδεύουν σε όλη τη μετέπειτα ζωή μας.
Έρευνες έχουν δείξει ότι τις τελευταίες δεκαετίες τα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας αυξάνουν δραματικά. Η μείωση της φυσικής δραστηριότητας και οι λανθασμένες επιλογές τροφίμων είναι οι δύο κύριοι παράγοντες που συνθέτουν το παραπάνω πρόβλημα. Γενικότερα οι κακές διατροφικές συνήθειες σε αυτή την ηλικία θέτουν το παιδί σε κίνδυνο για ανάπτυξη, μακροπρόσθεσμα, διαφόρων προβλημάτων υγείας. Μην ξεχνάμε ότι η παιδική ηλικία είναι η πιο κρίσιμη, κατά την οποία

Άφησε 2.000.000 ευρώ και 30 διαμερίσματα

Την εποχή που το Δημοτικό Γηροκομείο Λάρισας εξέπεμπε σήμα κινδύνου για τους περίπου 80 ηλικιωμένους του, ήρθε το μεγαλύτερο «δώρο» που θα μπορούσαν να φανταστούν οι υπεύθυνοί του. Ηλικιωμένη Λαρισαία κληροδότησε όλη την περιουσία της στο συγκεκριμένο ίδρυμα! Πρόκειται για τη μεγαλύτερη δωρεά που έγινε ποτέ, αφού στη διαθήκη της περιλαμβάνονται 30 διαμερίσματα και καταστήματα, αλλά και μετρητά ύψους 2 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Ελευθεροτυπίας».

Και η λέξη της χρονιάς είναι... ελληνική!


Το γνωστό λεξικό της αγγλικής γλώσσας Merriam-Webster επέλεξε τη λέξη της χρονιάς... Και η επιλογή τους είχε καθαρά ελληνικά χρώματα.
Έτσι ως λέξη για το 2012 επέλεξαν το ''pragmatic'', το οποίο το χρησιμοποιούν οι αγγλόφωνοι για να δηλώσουν το ''πρακτικός, ρεαλιστικός, δραστήριος'', και ήταν μια από τις λέξεις με τις περισσότερες αναζητήσεις στο online λεξικό τους την περίοδο αυτή της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.
Μάλιστα υπεύθυνοι του λεξικού τονίζουν η λέξη αυτή εκφράζει όχι μόνο αυτό το οποίο θέλει να είναι πολύς κόσμος στην καθημερινή του ζωή, αλλά δηλώνει επίσης και τις θετικές και ρεαλιστικές πολιτικές τις οποίες περιμένει από τις αρχές.

Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων

Ραγδαία επιδείνωση θα παρουσιάσει από το Σάββατο ο καιρός, σύμφωνα με έκτακτο δελτίο πρόγνωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (Ε.Μ.Υ.).

Συγκεκριμένα, αύριο, Σάββατο, αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα εκδηλωθούν στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη Δυτική Στερεά και τη Δυτική Πελοπόννησο.

Παράλληλα, οι νότιοι άνεμοι θα ενισχυθούν σταδιακά στα πελάγη στα 9 μποφόρ και θα εξασθενίσουν το βράδυ κυρίως στα δυτικά.

Την Κυριακή, ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και πιθανόν τα Δωδεκάνησα με εξασθένηση από το βράδυ.

Άλμα 4,7% η ανεργία στην Πελοπόννησο

Σημαντική άνοδο, ύψους 4,7%, σημείωσε το ποσοστό ανεργίας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου μέσα σ’ ένα χρόνο (από 10% το 2010 έφτασε στο 14,7% το τρίτο τρίμηνο του 2011), απόρροια της κατάστασης που επικρατεί στην περιοχή μας λόγω ύφεσης.

3D ρεαλιστικά ζώα σε T-Shirts



Το 45% των Ελλήνων δεν έχει μπει ποτέ στο Ίντερνετ

Άγνωστη …λέξη ακόμα και σήμερα αποτελεί το διαδίκτυο σχεδόν για έναν στους δύο Έλληνες καθώς, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat τα οποία δημοσιεύτηκαν τη Τετάρτη, το 45% των Ελλήνων μεταξύ 16 και 74 ετών δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ Ιντερνετ.

Παρά το γεγονός ότι το αντίστοιχο ποσοστό έφτανε το 65% πριν πέντε χρόνια, η χώρα μας εξακολουθεί να κατέχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη όσον αφορά στη μη ενασχόληση με το Ιντερνετ, επιβεβαιώνοντας το ψηφιακό χάσμα στην Ευρώπη των 27.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη θέση από το τέλος στη σχετική κατάταξη μετά την Ρουμανία (54%) και την Βουλγαρία (46%).

Παίρνει εξιτήριο το μωράκι - θαύμα

ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΜΟΛΙΣ 240 ΓΡΑΜΜΑΡΙΑ

Ετοιμοι να δώσουν εξιτήριο είναι οι γιατροί στην Καλιφόρνια στο μικρότερο πρόωρο βρέφος που έχει επιβιώσει ποτέ στον κόσμο.

Πρόκειται για ένα κοριτσάκι, την Μελίντα το οποίο γεννήθηκε πρόωρα στις 24 εβδομάδες, καθώς η μητέρα της εμφάνιζε υψηλή πίεση που έθετε σε κίνδυνο τη ζωή και των δύο.
Το βρέφος μόλις γεννήθηκε ήταν τόσο μικροσκοπικό που χωρούσε στην παλάμη του γιατρού, ενώ ζύγιζε λιγότερο από δύο iphone, δηλαδή περίπου 240 γραμμάρια.
Πέρασε τους πρώτους μήνες της ζωής της σε θερμοκοιτίδα σε μονάδα εντατικής θεραπείας νεογνών στη Νότια Καλιφόρνια και κατάφερε να επιζήσει.

Τα ελλείμματα στην ΕΑΣ και οι απώλειες στην μεταποίηση

Η μεταποίηση των αγροτικών προϊόντων της Μεσσηνίας από τα εργοστάσια μας, προσφέρει περισσότερες θέσεις εργασίας και κατοχυρώνει την ποιότητα και το όνομα τους.
Όλοι μας πρέπει να αναδείξουμε και να αξιοποιήσουμε το μόχθο και τον ιδρώτα του Mεσσήνιου παραγωγού, με την κατοχύρωση και καταξίωση των προϊόντων που παράγει ο τόπος μας και συγκεκριμένα το Μεσσηνιακό Ελαιόλαδο, την ελιά και την σταφίδα.  Το άνοιγμα στις τιμές παραγωγού και τυποποιημένου προϊόντος διευρύνεται. Βλέπουμε τις τιμές στο ράφι στα ύψη και τα προϊόντα μας απούλητα. Τι είναι όμως αυτό, μεταξύ των άλλων γνωστών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Μεσσήνιοι παραγωγοί και έχει καθηλώσει τις τιμές πώλησης.
Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι ο πρωτογενής τομέας από μόνος του δεν μπορεί να δώσει υψηλές τιμές και την κατοχύρωση που χρειάζονται τα τοπικά προϊόντα.  Ούτε επίσης μπορεί να δώσει περισσότερες θέσεις εργασίας στο νομό μας, που τις έχουμε σήμερα ανάγκη όσο ποτέ άλλοτε.

Γαργαλιάνοι: Συνελήφθησαν για κλοπή

 
Συνελήφθησαν, εχθές (15-12-2011) τις πρώτες πρωινές ώρες, στους Γαργαλιάνους Μεσσηνίας, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Γαργαλιάνων, δύο αλλοδαποί, υπήκοοι Ρουμανίας, μία (1) 41χρονη και ένας (1) 24χρονος, για κλοπή, ενώ ο 24χρονος κατηγορείται και για παράνομη κατοχή ενός μαχαιριού.
Ειδικότερα, αστυνομικοί του Αστυνομικού Τμήματος Γαργαλιάνων, εχθές τις πρώτες πρωινές ώρες, στους Γαργαλιάνους Μεσσηνίας, κατέλαβαν τους ανωτέρω, να έχουν εισέλθει σε σπίτι, ιδιοκτησίας 62χρονου ημεδαπού και να έχουν αφαιρέσει οικοσκευές, καθώς και είδη ένδυσης.
Επιπλέον σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο σπίτι του 24χρονου, βρέθηκε και κατασχέθηκε ένα (1) πτυσσόμενο μαχαίρι, το οποίο κατείχε παράνομα.

Ρομπότ-νευροχειρουργός ανοίγει κεφάλια...με την καθοδήγηση γιατρού!

Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Robocast, που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στη ρομποτική νευροχειρουργική και στο μέλλον θα επιτρέπει στους χειρούργους να επιστρατεύουν, την ώρα της κρίσιμης και λεπτεπίλεπτης επέμβασης, μια ?ρομποτική χείρα βοηθείας, που κάνει κινήσεις δέκα φορά πιο σταθερές από το ανθρώπινο χέρι.

Ο ρομποτικός χειρουργικός βραχίονας αποτελεί δημιούργημα Βρετανών, Γερμανών, Ιταλών και Ισραηλινών ερευνητών, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο. Υπό την καθοδήγηση ενός γιατρού, μπορεί να εκτελέσει 13 διαφορετικά είδη κινήσεων σε σχέση με μόλις τέσσερα που μπορεί να κάνει το χέρι του γιατρού στη διάρκεια μιας όσο γίνεται λιγότερο επεμβατικής χειρουργικής επέμβασης σε ένα κρανίο.

Η ταχύτερη κάμερα του κόσμου - "Τραβάει" 1 τρισ. εικόνες το δευτερόλεπτο


Πριν από 50 χρόνια, ο καθηγητής Harold 'Doc' Edgerton του Πολυτεχνείου ΜΙΤ της Μασαχουσέτης κατέγραψε με τη βιντεοκάμερα του καρέ- καρέ μια σφαίρα που διαπερνούσε ένα μήλο. Σήμερα, επιστήμονες του ίδιου πανεπιστημίου καταφέρνουν να συλλάβουν με το φακό τους το... ασύλληπτο, την ταχύτητα του φωτός!

Οι τέχνες... κατεβαίνουν στο Πατρινό Καρναβάλι

Ενας - ένας, παλιοί και νέοι θεσμοί του Πατρινού Καρναβαλιού, οργανώνονται σιγά- σιγά, ενόψει της μεγάλης γιορτής της πόλης, που φέτος έχει μικρή διάρκεια, με την αυλαία να πέφτει στις 26 Φεβρουαρίου.
Η Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση του Δήμου Πατρέων - Καρναβάλι Πάτρας, αυτή τη φορά, απευθύνει κάλεσμα σε καλλιτέχνες και ομάδες.
Στο πλαίσιο της ανοιχτής δράσης που διοργανώνει «Οι τέχνες στον δρόμο» και θα διεξαχθεί σε πεζόδρομους και κεντρικές πλατείες της πόλης το τελευταίο δεκαήμερο του Πατρινού Καρναβαλιού, καλεί παλιούς και νέους δημιουργούς, να συμμετάσχουν, παρουσιάζοντας δουλειά τους και να ενισχύσουν με την επιδεξιότητά τους, την καρναβαλική ατμόσφαιρα που κυριαρχεί στο κέντρο της πόλης εκείνες τις ημέρες.
Στη δράση αυτή μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή όλα τα καλλιτεχνικά σχήματα που ασχολούνται με οποιαδήποτε μορφή παραστατικής τέχνης: Θέατρο Δρόμου, Παιδικό Θέατρο, Θέατρο Σκιών, Κουκλοθέατρο, Χορός, Μουσική, Juggling, Παντομίμα, Τσίρκο, face – body painting, κ.ά.
Η διάρκεια του κάθε δρώμενου, η οποία δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 40 λεπτά, θα προσδιορίσει και τη συχνότητα παρουσίασής του.
Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να επικοινωνήσουν με το γραφείο οργάνωσης για να ενημερωθούν για λεπτομέρειες της δράσης, προκειμένου να καταθέσουν τις προτάσεις τους μέχρι τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου (Τηλ. επικοινωνίας: 2610 314.486, 390.924 - email: depap2@otenet.gr).


ΑΠΟ http://www.pelop.gr


ΕΕ: "Ολοκληρώστε τα έργα ή επιστρέψτε 3.5 δισ ευρώ"

Χίλια ημιτελή έργα που χρηματοδοτήθηκαν από την ΕΕ αλλά δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ, μπορεί να στοιχίσουν στα κρατικά ταμεία έως και 3,5 δισ. ευρώ. Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο αρμόδιος Επίτροπος. «Ολοκληρώστε τα ή επιστρέψτε τα χρήματα», προειδοποιεί…
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Γιοχάνες Χαν, αναφέρθηκε σε υποδομές στις περιφέρειες και ημιτελείς μεγάλους οδικούς άξονες του Γ’ Κοινοτικού Προγράμματος Στήριξης (ΚΠΣ), η προθεσμία για την ολοκλήρωση των οποίων είναι είτε ο Σεπτέμβριος του 2012 είτε ο Μάρτιος του 2013.

Ακόμα μια θεωρητική συζήτηση για τη διαχείριση των απορριμμάτων προχθές στην Τρίπολη

Απολύτως επιτυχημένη κρίνουν την προχθεσινή ημερίδα για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Τρίπολη μέλη της διοίκησης της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Πελοποννήσου. Παρών ήταν μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Εσωτερικών Πάρις Κουκουλόπουλος, ο οποίος κατά την ομιλία του επεσήμανε τα εξής σημεία:
α) Θα εκπονηθεί επικαιροποιημένο Σχέδιο Διαχείρισης των Απορριμμάτων, το οποίο θα δημοσιευθεί στα μέσα Ιανουαρίου του 2012.
β) Προβλέπεται ενοποίηση Συστημάτων Ολοκληρωμένης Διαχείρισης με το ελάχιστο δυνατό κόστος.
γ) Η ολοκληρωμένη διαχείριση θα γίνει με τη διαδικασία των ΣΔΙΤ (σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα).

Σε νέες περιπέτειες η μεταφορά μαθητών: Αρνητική απάντηση του υπουργείου για παράταση των συμβάσεων

Αρνητική ήταν η απάντηση του υπουργείου Εσωτερικών στο αίτημα τόσο της ΚΕΔΕ όσο και των 13 ΠΕΔ, περί παράτασης της υπάρχουσας σύμβασης για τη μεταφορά των μαθητών μέχρι τη λήξη της σχολικής χρονιάς. Ετσι οι δήμοι της Μεσσηνίας μπαίνουν πλέον σε περιπέτειες, αφού οι περισσότεροι σχετικοί διαγωνισμοί έχουν κηρυχθεί άγονοι - οδηγώντας είτε σε απευθείας διαπραγμάτευση με τους ιδιοκτήτες των μέσων μεταφοράς, είτε στην επιδότηση γονέων για τη μεταφορά των παιδιών τους στα σχολεία. Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας έκανε λόγο για υποβάθμιση των υπηρεσιών που θα παρέχουν οι δήμοι προς τους χιλιάδες μαθητές, λόγω της “εντολής” μείωσης των εξόδων για τη μεταφορά τους.

 ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ