ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

Θέλουν τζαμί και την Αγια Σοφιά

Τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί εισηγείται ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ερντογάν, διευρύνοντας την ατζέντα των κοινωνικών και θρησκευτικών ζυμώσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Τουρκία.

«Στο παρελθόν ήταν δυνατόν να αποδεχόμαστε πρώην τεμένη να λειτουργούν ως μουσεία. Τώρα όμως υπάρχει μια διαφορετική Τουρκία», είπε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης και κυβερνητικός εκπρόσωπος Μπουλέντ Αρίντς, κατα τη διάρκεια ομιλίας του στην Κωνσταντινούπολη.

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΚΕΔΕ Τα κριτήρια για τις μετατάξεις στους δήμους

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης παρουσίασε αναλυτική πρόταση για την εθελοντική κινητικότητα υπαλλήλων, τονίζοντας ότι από την επιτυχία του εγχειρήματος εξαρτάται και η εφαρμογή του στο σύνολο του δημόσιου τομέα ως «μόνιμου μηχανισμού κινητικότητας».
Οι εκπρόσωποι της ΚΕΔΕ από την πλευρά τους χαρακτήρισαν θετική την ανταπόκριση των υπουργείων στην αρχική πρόταση που είχαν καταθέσει οι δήμαρχοι και τις επόμενες ημέρες θα παρουσιάσουν τις προτάσεις τους για τη βελτίωση του μηχανισμού.
Σύμφωνα με την πρόταση της κυβέρνησης που θα ενσωματωθεί σε σχέδιο νόμου το οποίο θα

Τέλη κυκλοφορίας: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Ποιοι θα πληρώσουν και πόσα - Ούτε φέτος θα παραλάβουμε ειδοποιητήρια και αυτοκόλλητα σήματα

Με δύο τρόπους μπορούν φέτος να εκτυπώσουν από τον υπολογιστή στο σπίτι τους τα τέλη κυκλοφορίας του 2014, εκατομμύρια κάτοχοι ΙΧ και μοτοσυκλετών.
Μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης https://www1.gsis.gr/webtax2/telhkykl/login.do ή, πληκτρολογώντας τους προσωπικούς κωδικούς του,

Νέοι Γιατροί στα Νοσοκομεία Καλαμάτας – Κυπαρισσίας

Τρεις νέες θέσεις Επικουρικών Ιατρών για τη Νοσοκομειακή Μονάδα Καλαμάτας και μία θέση για

Αναστάτωση στα νοσοκομεία της ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ από την κινητικότητα

Ξεκινά τις επόμενες ημέρες το δεύτερο κύμα της κινητικότητας το οποίο θα αφορά στα νοσοκομεία της περιφέρειας. Την αγωνία της μετακίνησης και της αλλαγής θέσης εργασίας θα περάσουν τις επόμενες ημέρες και οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της περιφέρειας καθώς ξεκινά το δεύτερο κύμα της κινητικότητας τις επόμενες ημέρες. Μέσα σε ένα κλίμα μεγαλύτερης αγωνίας αυτή τη φορά μετά και τις τοποθετήσεις του Άδωνι Γεωργιάδη ότι θα γίνουν απολύσεις στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Τα μεγάλα έργα και το έργο της φύσης

Την ημέρα της μεγάλης βροχής και πριν ακόμη σχηματισθεί εικόνα για τα όσα συνέβησαν, στο σημείωμα της στήλης έγραφα μεταξύ άλλων:

«Οταν οι βάλτοι οικοπεδοποιούνται και κόβονται στα δύο χωρίς ουσιαστικά γεφύρια, δεν έχουμε παρά να περιμένουμε την πλημμύρα από τα νερά που κατεβαίνουν, δεν βρίσκουν διέξοδο, καβαλάνε στο οδόστρωμα και μετά εισορμούν σε σπίτια και αυλές αναζητώντας το δρόμο για τη θάλασσα που είναι ο φυσικός αποδέκτης».
Τα όσα συνέβησαν με τον αυτοκινητόδρομο σε διάφορα σημεία, έρχονται να επιβεβαιώσουν αυτή την εκτίμηση και να χτυπήσουν το καμπανάκι για το μέλλον.

Στο έλεος του καιρού οι αγρότες του Μπουρνιά


Να σταματήσει να βρέχει παρακαλάνε οι αγρότες στον Μπουρνιά, μήπως υποχωρήσει το νερό από τα χωράφια τους και μπορέσουν να σπείρουν. Οσοι είχαν ήδη σπείρει πατάτα, σιτάρι και τριφύλλι μετρούν τις καταστροφές στις καλλιέργειές τους, καθώς -σύμφωνα με εκτιμήσεις των ίδιων των αγροτών- περί τα 300 στρέμματα χωράφια έγιναν... λίμνες. 
Ο αντιπρόεδρος του Συνεταιρισμού Καλαμάτας και αγρότης της περιοχής, Πέτρος Βλαχογεωργακόπουλος, λέει ότι από τα 300 στρέμματα κηπευτικά που βρίσκονται κάτω από το νερό, τα 150 είναι πατάτα. Ζητά λοιπόν

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ