ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Η καθιστική ζωή αυξάνει τον κίνδυνο για διαβήτη

Οι άνθρωποι που περνάνε αρκετές ώρες καθισμένοι στο σπίτι και στο γραφείο, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα. Αν όμως σηκώνονται από την καρέκλα ή από τον καναπέ τους για 90 λεπτά παραπάνω μέσα στη μέρα, τότε μειώνεται σημαντικά ο κίνδυνος αυτής της σοβαρής μεταβολικής διαταραχής.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Τζόζεφ Χένσον του πανεπιστημίου του Λέστερ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Ευρωπαϊκής

Εταιρεία με έδρα τη Βραζιλία εξαπατά Έλληνες παραγωγούς και εμπόρους ελαιόλαδου

Τελευταία Ενημέρωση: 28/02/2013 15:38
Προσπάθεια εξαπάτησης Ελλήνων παραγωγών και εμπόρων ελαιολάδου από εταιρεία με την επωνυμία «Maridosa Group Ltda», που φέρεται να έχει έδρα στη Βραζιλία, περιήλθε σε γνώση του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) Σάο Πάολο Βραζιλίας.
Η εταιρεία, όπως σημειώνεται σε έγγραφο του Γραφείου ΟΕΥ στη Βραζιλία, εμφανίζεται ως ενδιάμεσος για την προμήθεια πολύ μεγάλης ποσότητας ελαιολάδου για λογαριασμό του βραζιλιανού υπουργείου Οικονομικών και ζητάει χρηματικά ποσά από τους υποψήφιους προμηθευτές, είτε ως εγγύηση για τη συναλλαγή, είτε για την έκδοση κάποιου πιστοποιητικού. Προσκομίζει, δε, διάφορα έγγραφα με ψευδείς ενδείξεις και

Τον Μάρτιο θα λειτουργήσουν τα πρώτα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης

Άμεσα ξεκινά η λειτουργία των πρώτων δημοτικών Κέντρων Δια Βίου Μάθησης, σε 15 δήμους της χώρας – μεταξύ των οποίων και η Θεσσαλονίκη – στα οποία οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα δωρεάν εκπαίδευσης και κατάρτισης σε δεξιότητες του ενδιαφέροντός τους που σχετίζονται παράλληλα με τις αναπτυξιακές και οικονομικές ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.

Ήδη ξεκίνησε στη Θεσσαλονίκη το πρώτο από τα συνολικά 13 περιφερειακά σεμινάρια που θα υλοποιήσει μέχρι το τέλος του 2014 η γενική γραμματεία Δια Βίου Μάθησης (ΔΒΜ) γύρω από την ευρωπαϊκή ατζέντα για την εκπαίδευση

Nano Garden: υδροπονικός κήπος για σπιτικά λαχανικά στην κουζίνα

Οι δυνατότητες καλλιέργειας οπωροκηπευτικών στο σπίτι είναι πολλές: από γλάστρες στο μπαλκόνι και στο παράθυρο έως πιο τεχνολογικά εξελιγμένες επιλογές.
Ο φουτουριστικός, υδροπονικός κήπος Nano Garden ανήκει στην τελευταία κατηγορία επιτρέποντας στους κατοίκους της πόλης που έχουν λίγο περισσότερο ελεύθερο χώρο στο σπίτι τους να καλλιεργήσουν λαχανικά, μυρωδικά και οπωροκηπευτικά στην κουζίνα τους.
Τον κήπο Nano Garden ανέπτυξαν μηχανικοί της γνωστής κορεατικής εταιρείας Hyundai και

Χειροπέδες, πρόστιμο και κατάσχεση ΙΧ σε όσους κόβουν ξύλα παράνομα

Όσοι κόβουν ξύλα παράνομα, θα πρέπει να το σκεφτούν πολύ σοβαρά αφού σύμφωνα με το νομοσχέδιο που κατέθεσε  στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Σταύρος Καλαφάτης το αδίκημα μετατρέπεται σε κακούργημα. 

Συγκεκριμένα, η παράνομη υλοτομία και μεταφορά δασικών προϊόντων θα θεωρείται πταίσμα αν η αξία των προϊόντων φθάνει μέχρι 200 ευρώ (από 600 που είναι τώρα το όριο), ενώ από εκεί και πάνω το αδίκημα θα τιμωρείται σε βαθμό πλημμελήματος.

Ανακοίνωση της Ενωσης Μεσσηνίας για την μεταβίβαση δικαιωμάτων

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μεσσηνίας "ΕΝΩΣΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ" ανακοινώνει ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία για την υποβολή της Αίτησης Μεταβίβασης Δικαιωμάτων έτους 2013. Η καταληκτική

Φιλιατρά: Θερμοκήπια της περιοχής επισκέφθηκαν οι μαθητές του 1ου Νηπιαγωγείου

Την 2η τους επίσκεψη σε παραγωγούς των Φιλιατρών, πραγματοποίησαν εχθές το πρωί οι μαθητές του 1ου Νηπιαγωγείου, συνοδευόμενοι από γονείς και την Νηπιαγωγό τους Βιβή Παντελάκη.

Να θυμίσουμε ότι στην πρώτη τους εξόρμηση στις 30 Νοεμβρίου, έστρωσαν πανιά και μάζεψαν ελιές και στην συνέχεια επισκέφθηκαν θερμοκήπια με φασόλια και ντομάτες.

Σε συνέχεια λοιπόν του Περιβαλλοντικού Προγράμματος "ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΜΑΣ ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΛΑΔΙ, ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΝΟΣΤΙΜΟ ΓΛΥΚΟ ΚΑΡΠΟΥΖΙ" εχθές το πρωί, ενημερώθηκαν για την διαδικασία φύτευσης των φυτών, το πότισμα, την ανάπτυξή τους σε διάφορα στάδια παραγωγής και την

Τριφυλία: Βρέθηκε η 77χρονη που είχε εξαφανιστεί στις Ράχες

Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια 77χρονης που πάσχει από τη νόσο αλτσχάιμερ και από το απόγευμα της Δευτέρας είχε εξαφανιστεί από το σπίτι της στις Ράχες Τριφυλίας. 

Γαργαλιάνοι: σύσκεψη για την τουριστική προβολή της Τριφυλίας

Η ανάγκη σωστής οργάνωσης στην προβολή, υποδοχή και διαμονή των τουριστών στην περιοχή μας, με την κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων προς αυτή την κατεύθυνση ήταν το αποτέλεσμα της χθεσινής σύσκεψης της Επιτροπής Τουριστικής προβολής της Τριφυλίας που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά μέσα στο 2013,στην Μπρίσκειο βιβλιοθήκη Γαργαλιάνων παρουσία του Δημάρχου Τριφυλίας Κώστα Κόλλια με κύριο αντικείμενο την συζήτηση και το σχέδιο δράσης του Δήμου Τριφυλίας για τον τουρισμό, την προβολή της περιοχής μας και την προώθηση των αγροτικών προϊόντων για το 2013.

KYPΑΡΙΣΣΙΑ: ΣΕ ΕΞΑΡΣΗ ΟΙ ΚΛΟΠΕΣ- ΜΠΟΥΚΑΡΑΝ ΣΕ ΚΑΦΕΝΕΙΟ ΚΑΙ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΚΑΦΕ ΠΗΡΑΝ ΤΗΝ ΤΑΜΕΙΑΚΗ...

ΣΥΝΕΧΙΣΤΗΚΑΝ οι κλοπές που παρουσιάζουν έξαρση τις τελευταίες ημέρες στην ευρύτερη περιοχή της Κυπαρισσίας μετά μάλιστα την σύλληψη 2 αλλοδαπών Ρουμάνων με διαρρηκτικά εργαλεία οι οποίοι είχαν συστήσει συμμορία με σκοπό να κάνουν παραβατικές πράξεις.

Η κλοπή ........

διώροφης κατοικίας στην περιοχή Μούσγα Κυπαρισσίας όταν απουσίαζαν οι ιδιοκτήτες αλλά και οι

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ