ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 24 Μαρτίου 2013

Συνέτριψε το Περιστέρι ο Παναθηναϊκός και τώρα... Μπάμπεργκ

Με συνοπτικές διαδικασίες και με έναν πολύ απλό τρόπο ο Παναθηναϊκός πήρε την νίκη στο

Οι μεγαλύτερες σημαίες στον κόσμο

Σημαίες που σπάνε ρεκόρ Γκίνες είναι αναρτημένες σε ένα ξενοδοχείο της Καλύμνου και στη

80χρονος ετοιμάζεται να κατακτήσει το Έβερεστ



Αναζητώντας έντονες συγκινήσεις, ένας 80χρονος Ιάπωνας ανακοίνωσε σήμερα ότι θα επιχειρήσει για τρίτη φορά να κατακτήσει το Έβερεστ, μια ανάβαση που ο ίδιος θεωρεί ότι συνιστά "το υπέρτατο αντιγηραντικό φάρμακο".
Παρά τα καρδιολογικά προβλήματα που παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια, ο Γουιτσίρο Μιούρα ετοιμάζεται για την τρίτη του ανάβαση στην υψηλότερη κορυφή του κόσμου, στα 8.848 μέτρα, προκειμένου να ξανακερδίσει όχι μόνο την αυτοπεποίθησή του αλλά και το ρεκόρ του γηραιότερου ορειβάτη, ρεκόρ που κατείχε μέχρι πρόσφατα ο ίδιος.

Ξεκίνησαν καλά στην Τριφυλία τα θερμοκήπια

Με καλές προοπτικές ξεκίνησε η παραγωγή κηπευτικών από τα θερμοκήπια της Κυπαρισσίας, αφού στις πρώτες συγκομιδές και κυρίως στο αγγούρι που είναι σε πλήρη εξέλιξη, οι τιμές είναι σε καλύτερα επίπεδα από πέρυσι.

Θετικός παράγοντας είναι οι εξαγωγές που γίνονται από την περιοχή, με αποτέλεσμα να αποσυμφορείται η εγχώρια αγορά η οποία έχει χάσει την δυναμική του παρελθόντος λόγω της δραματικής μείωσης της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών.
Μπορεί τις τελευταίες μέρες, όπως μας τόνισε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών Γιώργος Αλεξανδρόπουλος, να έχουν πιεστεί οι τιμές

Κρίσιμο διάστημα για τον περιφερειακό της Καλαμάτας

Κρίσιμο είναι το επόμενο διάστημα για την πορεία και την υλοποίηση του περιφερειακού αυτοκινητόδρομου της Καλαμάτας, καθώς αναμένονται σημαντικές δικαστικές αποφάσεις για τις απαλλοτριώσεις.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης και Υποδομών, η πιο σημαντική μέρα είναι η 9η Απριλίου, όπου έχει οριστεί η εκδίκαση της συμπληρωματικής απαλλοτρίωσης, για τμήματα που αφορούν τους κόμβους Λεΐκων και Αγιάννας, καθώς και τους παράδρομους. «Η εκδίκαση αυτή θα κρίνει το μέλλον του περιφερειακού», τόνισε στην "Ε" στέλεχος του υπουργείου. Οι απαλλοτριώσεις αυτές θα συντελεστούν σύμφωνα με τον ολυμπιακό νόμο που προβλέπει γρήγορες διαδικασίες: Αμεσα αποβολή - απελευθέρωση των απαλλοτριωμένων τμημάτων κι έναρξη των εργασιών με την παρακατάθεση των χρημάτων και μετά τη δημοσίευση της απαλλοτρίωσης στο ΦΕΚ.
Στο μεταξύ, θετική εξέλιξη υπάρχει για το τμήμα στον Αντικάλαμο, στον υποσταθμό της ΔΕΗ.

Ξεχάστηκε από όλους η Ολυμπία Οδός - Μέσα στον Απρίλιο κρίνεται η τύχη της

Μέσα στον Απρίλιο κρίνεται η τύχη της Ολυμπίας Οδού και από κυβερνητικούς παράγοντες εξετάζεται ακόμη και το ενδεχόμενο η νέα σύμβαση παραχώρησης να κυρωθεί με πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Και όπως όλα δείχνουν το έργο θα φτάσει μέχρι την Πάτρα καθώς σύμφωνα με δημοσιεύματα σε εξειδικευμένα πόρταλ, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων δεσμεύεται στη χρηματοδότηση μόνο αυτού του τμήματος με ποσό μεγαλύτερο του 1 δισ. ευρώ.
Παρ’ όλα αυτά στη Μεσσηνία και την Περιφέρεια Πελοποννήσου η υπόθεση φαίνεται ξεχασμένη και κανένας δεν δείχνει να ενδιαφέρεται για την

ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΑΡΘΕΝΙΟΥ ΤΟΥ Γ’, ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ

Γιορτάζουμε σήμερα 24 Μαρτίου, ημέρα μνήμης του Αγίου Παρθενίου του Γ’, του Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως.

Ο νέος αυτός Ιερομάρτυρας, καταγόταν από τη Μυτιλήνη και ήταν γιος θεοσεβών γονέων. Ο Παρθένιος αφοσιώθηκε στις μελέτες και έγινε ένας από τους σοφούς του 17ου αιώνα. Χειροτονήθηκε ιερέας και αργότερα έγινε Αρχιερέας και ποιμένας της Χίου.

Στα τέλη του 1656 έγινε Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, σαν διάδοχος του Πατριάρχη Παρθενίου του Β'. Σαν Μητροπολίτης, αλλά και σαν Πατριάρχης αναδείχτηκε άνδρας ευλαβής, χρηστός, λόγιος και ζηλωτής των καλών πραγμάτων και της ευσέβειας.

ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 24 ΜΑΡΤΙΟΥ

Κατά Ιωάννην Ευαγγέλιο (α'44-52) - Κυριακή της Ορθοδοξίας
Τώ καιρώ εκείνω ηθέλησεν ο ᾿Ιησούς εξελθείν εις τήν Γαλιλαίαν• καί ευρίσκει Φίλιππον καί λέγει αυτώ• ακολούθει μοι• ήν δέ ο Φίλιππος από Βηθσαϊδά, εκ τής πόλεως ᾿Ανδρέου καί Πέτρου.

Ευρίσκει Φίλιππος τόν Ναθαναήλ καί λέγει αυτώ• όν έγραψε Μωϋσής εν τώ νόμω καί οι προφήται, ευρήκαμεν, ᾿Ιησούν τόν υιόν τού ᾿Ιωσήφ τόν από Ναζαρέτ καί είπεν αυτώ Ναθαναήλ• εκ Ναζαρέτ δύναταί τι αγαθόν είναι; λέγει αυτώ Φίλιππος• έρχου καί ίδε. Είδεν ο ᾿Ιησούς τόν Ναθαναήλ ερχόμενον πρός αυτόν καί λέγει περί αυτού• ίδε αληθώς ᾿Ισραηλίτης, εν ώ δόλος ουκ έστι.

Λέγει αυτώ Ναθαναήλ• πόθεν με γινώσκεις; απεκρίθη ᾿Ιησούς καί είπεν αυτώ• πρό τού σε Φίλιππον φωνήσαι, όντα υπό τήν συκήν είδόν σε.

20 εκατ. ευρώ στις Περιφέρειες για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών

Με το ποσό των 20.545.595 ευρώ ενισχύει το υπουργείο Εσωτερικών τις Περιφέρειες της χώρας, για την εξόφληση αποκλειστικά και μόνο των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους προς τρίτους.
Αναλυτικά τα ποσό που λαμβάνει κάθε Περιφέρεια είναι:
- ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ 1.549.633,00
- ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ 2.828.497,00

Μείωση κατανάλωσης ελαιολάδου προκαλεί η οικονομική κρίση

ΣΕ περιορισμό της κατανάλωσης ελαιολάδου οδήγησε, σύμφωνα με την ICAP Group, η οικονομική κρίση σε συνδυασμό με τη διατήρηση των τιμών λιανικής (του τυποποιημένου ελαιολάδου) σε σχετικά υψηλά επίπεδα. Επίσης, εξαιτίας της μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών, η ζήτηση για προϊόντα ελαιολάδου ιδιωτικής ετικέτας είναι ανοδική. Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από σχετική μελέτη της ICAP Group. Η εγχώρια παραγωγή ελαιολάδου υπερκαλύπτει την εγχώρια ζήτηση, ενώ μεγάλες ποσότητες διατίθενται και σε χώρες του εξωτερικού.

Οι λαμπαδηφορίες φώτισαν το Σιδηρόκαστρο

 
Η λαμπαδηφορία βασίζεται στην παράδοση του Σιδηροκάστρου, ενός χωριού με

Νεκρός 38χρονος ψαροντουφεκάς στην Πύλο!

Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε 38χρονος, τις μεσημβρινές ώρες χθες, από τη θαλάσσια περιοχή «Μαράθι» του Δήμου Πύλου - Νέστορος.

Ο 38χρονος διενεργούσε υποβρύχια αλιεία με δεύτερο άτομο, το οποίο και τον ανέσυρε στην ξηρά. 

Διακομίστηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Κ.Υ. Πύλου, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του, ενώ η σορός επρόκειτο να μεταφερθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας για διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής.

Προανάκριση διενεργείται από τη Λιμενική Αρχή Πύλου.


ΠΗΓΗ Θάρρος
ΑΠΟ http://filiatranet.blogspot.gr

Τερψιθέα: Βρέθηκε σκάφος χωρίς διακριτικά!

Μεσημβρινές ώρες εχθές, ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή Κυπαρισσίας, για ύπαρξη προσαραγμένου

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ