ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

Γραμμή για τους αγρότες

Σε λειτουργία τέθηκε η τηλεφωνική γραμμή 1540 για την καλύτερη εξυπηρέτηση σε θέματα που αφορούν πρωτίστως τους αγρότες.
Οι υπηρεσίες, οι οποίες παρέχονται στην παρούσα φάση, αφορούν στην παροχή ενημέρωσης για τις πρόσφατες πληρωμές ενιαίας ενίσχυσης ΟΠΕΚΕΠΕ, καταγγελίες για προέλευση κρέατος, ενημέρωση για τις παρεχόμενες ψηφιακές υπηρεσίες της ιστοσελίδας του Υπουργείου Αγροτικής

Τα 32 κόμματα που θα μετάσχουν στις εκλογές

«Πράσινο φως» σε 32 κόμματα, συνασπισμούς κομμάτων και μεμονωμένους υποψηφίους, για να συμμετέχουν στην εκλογική αναμέτρηση της 6ης Μαΐου, «άναψε» το Α΄ Τμήμα του Αρείου Πάγου.

Ειδικότερα, στο Ανώτατο Δικαστήριο είχαν καταθέσει δηλώσεις συμμετοχής για τις βουλευτικές εκλογές 36 κόμματα, συνασπισμοί κομμάτων, συνδυασμοί ανεξάρτητων υποψηφίων και

Ανοιχτά και τα απογεύματα τα φαρμακεία του ΕΣΥ

Ολη την ημέρα θα λειτουργούν τα φαρμακεία του ΕΣΥ. Από την προσεχή εβδομάδα τα φαρμακεία των Δημόσιων Νοσοκομείων θα λειτουργούν και τα απογεύματα, προκειμένου να εξυπηρετούν κυρίως χρονίως πάσχοντες, που λαμβάνουν φάρμακα για σοβαρές ασθένειες.


Τα φάρμακα που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία χορηγούνται ήδη από τα Δημόσια Νοσοκομεία, τα φαρμακεία του Ενιαίου Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) και τα ιδιωτικά

Δρόμοι: Θα αναθεωρηθούν οι «αμαρτωλές» συμβάσεις;

Του Παν. Βέμμου
Οι έννοιες «ανταγωνιστικότητα» και «ανάπτυξη» είναι το άπαν της πολιτικής των μνημονιακών πολιτικών δυνάμεων. Ποια, όμως, είναι η ουσία στην πραγματικότητα; Η περίπτωση των αναθέσεων των έργων των εθνικών δρόμων και η διαχείρισή τους ξεσκεπάζει όχι μόνο την σημερινή πολιτική αλλά μας δείχνει και τις αιτίες που φθάσαμε στη χρεωκοπία.
Οι αναθέσεις των μεγάλων έργων και ιδιαίτερα αυτές των δρόμων γίνεται σε κοινοπραξίες που έχουν σχέση, όλοι καταλαβαίνουμε τους λόγους, με εκδοτικά συμφέροντα. Το κόστος για το δημόσιο είναι όχι απλώς μεγαλύτερο αλλά πολλαπλάσιο απ’ ότι συμβαίνει σε γειτονικές χώρες και στην Ε.Ε., αφού και η εξυπηρέτηση ιδιοτελών συμφερόντων

Κυπαρισσία: Απεβίωσε η 33χρονη μητέρα από τα Φιλιατρά

Δυστυχώς μετά από την μεγάλη μάχη που έδωσαν οι γιατροί να κρατήσουν ζωντανή την 33χρονη μητέρα που αποπειράθηκε να βάλει τέλος στην ζωή της, όπως σας είχαμε ενημερώσει εχθές, δεν τα κατάφερε.

Μετά τα προβλήματα που προέκυψαν στην υγεία της από την χθεσινή απόπειρα υπήρχαν ελάχιστες

Σαν σήμερα η κατάληψη της Αθήνας από τους Γερμανούς

 Εβδομήντα ένα χρόνια συμπληρώνονται ακριβώς από την μαύρη επέτειο της κατάληψης της Αθήνας από τους Γερμανούς κατακτητές.

Η Γερμανική εισβολή στην Ελλάδα (κωδική ονομασία Επιχείρηση Μαρίτα) ήταν πολεμική επιχείρηση του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που έλαβε χώρα στην ηπειρωτική Ελλάδα και την νότια Αλβανία.
Η μάχη διεξήχθη μεταξύ των συμμαχικών δυνάμεων (Ελλάδα και Βρετανική Κοινοπολιτεία) και των δυνάμεων του Άξονα (Ναζιστική Γερμανία, Φασιστική Ιταλία και Βουλγαρία).

Τουρκική πρόκληση με την Ολυμπιακή Φλόγα στο Καστελόριζο

Μετά την άρνησή τους να δεχτούν την  «Ολυμπιάς» -πιστό αντίγραφο αρχαίας ελληνικής τριήρους- θέμα προέκυψε και με την Ολυμπιακή Φλόγα.
Οι Τούρκοι έθεσαν βέτο να μην περάσει από το Καστελόριζο και, κατά πώς φαίνεται, οι διοργανωτές «τσίμπησαν».
Το θέμα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ξεπεράστηκε, αλλά χρειάστηκε κυβερνητική παρέμβαση

Προχωρά σε καταγραφή συντάξιούχων - Τέλος στα χειρόγραφα

Ρεπορτάζ: Μαυρούλη Αργυρώ

Σε ετήσια καταγραφή της φυσικής παρουσίας των συνταξιούχων που διαμένουν στην Ελλάδα αναμένεται να προχωρήσει η διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ από τις 2 Ιουλίου έως και τις 28 Σεπτεμβρίου. Παράλληλα, το Ίδρυμα από τις 30 Απριλίου επισπεύδει τον χρόνο καταβολής συντάξεων καθώς αμέσως μετά την έκδοση των συνταξιοδοτικών αποφάσεων, μέσω του ΟΠΣ-ΙΚΑ, θα πιστώνεται αυτόματα ο τραπεζικός λογαριασμός του συνταξιούχου με το ποσό της σύνταξης και τα αναδρομικά. Η χειρόγραφη

Διαδικασίες εξπρές για τους φοροφυγάδες

Με διαδικασίες-εξπρές θα μπορούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του υπουργείου Οικονομικών να προχωρούν σε δέσμευση των τραπεζικών καταθέσεων και λοιπών περιουσιακών στοιχείων φορολογουμένων στους οποίους έχει διαπιστωθεί μεγάλη φοροδιαφυγή, ακόμα και χωρίς προηγούμενη ενημέρωσή τους και κλήση προς ακρόαση.

Η κλήση για ακρόαση θα μπορεί να γίνει μέσα σε 15 μέρες από την εφαρμογή των μέτρων και μέσα σε 10 μέρες ο φορολογούμενος θα πρέπει να παρουσιαστεί και να προβάλει τυχόν ενστάσεις.

Με απλά λόγια, για να μπουν γρήγορα λεφτά στα ταμεία, η εφορία θα μπορεί πρώτα να δεσμεύει και

Η Κομισιόν αναδιαμορφώνει την αγορά ελαιολάδου

Aλλαγή της κατηγοριοποίησης του ελαιολάδου, καλύτεροι μηχανισμοί ελέγχου και συνεργασία με τις τρίτες χώρες που καλλιεργούν την ελιά, είναι μερικά από τα μέτρα που θα περιλαμβάνει το στρατηγικό σχέδιο της Κομισιόν για το ελαιόλαδο, το οποίο παρουσιάζεται τον επόμενο μήνα.
Ο Επίτροπος ΝτατσιάνΤσιόλος συμφώνησε στην ανάγκη οι παραγωγοί να καρπωθούν

Τατούλης με Κανελλόπουλο δίνουν πράσινο φως για το Μιναγιώτικο Φράγμα

Μέσα στο 2013 αναμένεται να έχει τελειώσει το Φιλιατρινό φράγμα, ωστόσο η εξέλιξη αυτή δεν θα είναι η μόνη στον τομέα της αγροτικής ανάπτυξης στη Μεσσηνία. Σήμερα μια ''βόμβα'' 120 εκατομμυρίων ευρώ (προοδευτικά και μαζί με τα δίκτυα τόσο θα φθάσει το έργο) έσκασε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, ο οποίο μαζί με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, από την Καλαμάτα, ανακοίνωσαν την έναρξη της πρώτης φάσης υλοποίησης

Η τιμή της πατάτας κάτω από τα 30 λεπτά - Σύσκεψη για να αποφευχθεί η καταστροφή

Τραγικά είναι τα πράγματα στη φετινή παραγωγή της πατάτας, καθώς οι τιμές έπεσαν και κάτω από τα 30 λεπτά και οι παραγωγοί της Μεσσήνης και της Καλαμάτας πάνε για ολοκληρωτική καταστροφή. Οι πολλές εισαγόμενες αιγυπτιακές μαζί με το "κίνημα της πατάτας" έχουν προκαλέσει μεγάλο κακό. Αυτό τονίζει στην "Ε" με αγανάκτηση ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεσσήνης Παναγιώτης Δουρούμης. Τη σοβαρότητα της κατάστασης αναγνωρίζει ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Παναγιώτης Αλευράς, που για αύριο Παρασκευή στις 7 το απόγευμα, έχει συγκαλέσει σύσκεψη στο Διοικητήριο με τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς Μεσσήνης και Καλαμάτας και συσκευαστές - εξαγωγείς του νομού. «Για να υπάρξει συνεννόηση, γιατί οι πατάτες της Μεσσηνίας είναι οι πιο πρώιμες και οι μοναδικές φρέσκες της χώρας που διατίθενται στην ελληνική αγορά», παρατηρεί ο κ. Αλευράς και προσθέτει: «Με συνεννόηση μπορούμε να κρατήσουμε τις τιμές τουλάχιστον στο κόστος παραγωγής. Και μικτά κλιμάκια της Περιφερειακής Ενότητας συνεχίζουν τους ελέγχους για τυχόν περιπτώσεις ελληνοποίησης εισαγόμενης πατάτας».

Ο πρόεδρος του Α.Σ. Μεσσήνης Παν. Δουρούμης παρατήρησε ότι «ξεφτιλίστηκαν οι πατάτες, έγινε η θάλασσα γιαούρτι» και σημείωσε: «Θέλουν να πουλήσουμε όσο πούλησαν τις πατάτες Νευροκοπίου. Να πουλήσουμε στην ίδια τιμή τις φρέσκες πατάτες μ’ αυτές του ψυγείου. Να πούμε δε βγάζουμε πατάτες, να τελειώνουμε. Είναι τραγικά τα πράγματα. Μιλάμε για ολοκληρωτική καταστροφή».
Ανέφερε ότι «με τις τιμές δεν μπορείς να είσαι σίγουρος, δεν ξέρεις τι θα γίνει» κι επεσήμανε: «Εχουν φθάσει να πωλούνται και κάτω από 30 λεπτά, ανάλογα με τις πατάτες. Οι έμποροι μας λένε μη βγάζετε πολλές, δε διατίθεται το προϊόν. Θα μας πουν ότι δεν πουλήθηκαν οι πατάτες, για να μας δώσουν λιγότερα λεφτά. Αυτό γινόταν κάθε χρόνο, αλλά το φετινό κακό δεν έχει ξαναγίνει».
Παρατήρησε πως «έχουν πολλές εισαγόμενες. Και όταν είναι φθηνές οι εισαγόμενες, φθηναίνουν και οι δικές μας. Και όταν μάλιστα οι εισαγόμενες δεν είναι και καλές και τις δίνουν όσο - όσο για να μειώσουν τη ζημιά».
Ο αντιπεριφερειάρχης Π. Αλευράς που επισκέφθηκε πατατοχώραφα, είπε αρχικά ότι «η ποιότητα της πατάτας είναι πολύ καλή, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες του χειμώνα. Και λόγω αυτών των συνθηκών το κόστος της καλλιέργειας ήταν επιβαρυμένο». Παρατήρησε πως «οι τιμές είναι σε οριακά επίπεδα, μόλις καλύπτουν το κόστος της παραγωγής» και πρόσθεσε: «Το κράτος φρέναρε την κυκλοφορία της αιγυπτιακής πατάτας στην αγορά για να φύγουν τα αποθέματα της περσινής ελληνικής παραγωγής. Ετσι έχουν μείνει 10.000 τόνοι αιγυπτιακής στην αγορά που δημιουργούν το πρόβλημα. Δεδομένης της κρίσης στη χώρα μας ο κόσμος προτιμάει την αιγυπτιακή που είναι φθηνότερη (40 λεπτά - 60 λεπτά η δική μας η φρέσκια), παρότι είναι υποβαθμισμένης ποιότητας. Ευτυχώς που υπάρχει και η εξαγωγή».

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr/

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ Υπο παραίτηση τελεί το Επιστημονικό Συμβούλιο


Υπό παραίτηση τελεί από χθες, σύμφωνα με πληροφορίες, το Επιστημονικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου Καλαμάτας, μετά τη γενική συνέλευση των γιατρών.
Στην ενέργεια αυτή -αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες- προέβη το Επιστημονικό Συμβούλιο διαμαρτυρόμενο για νόμο του υπουργείου Υγείας που ενέκρινε η Βουλή λίγο πριν διαλυθεί και με τον οποίο καταργείται αναδρομικά -από την 1η Ιανουαρίου 2012- η δυνατότητα αποζημίωσης των πρόσθετων εφημεριών των γιατρών.
Σημειώνεται ότι το Επιστημονικό Συμβούλιο είναι το όργανο που προτείνει τις εφημερίες κάθε μήνα

Αιτήσεις για τα Προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού του ΟΓΑ. Τα δικαιολογητικά που θα χρειαστείτε.

Μέχρι τις 26 Μαΐου 2012 οι δικαιούχοι της Αγροτικής Εστίας μπορούν να καταθέσουν αιτήσεις για τα δωρεάν 8ημερες διακοπές, 3ήμερες εκδρομές και βιβλία, όπως ανακοίνωσε η διοίκηση του ΟΓΑ. Ειδικότερα οι δικαιούχοι των προγραμμάτων, θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στα Κ.Ε.Π. όλης της χώρας. Όπως αναφέρει η διοίκηση του ΟΓΑ, πρόκειται ουσιαστικά για 440.000 ασφαλισμένους (ασφαλιστικά ενήμεροι κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης) και συνταξιούχους του

Εορτασμός Αγίας Μαύρας και Γιορτή Λουλουδιού στον Αγιο Γεώργιο Φιλιατρών


ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ