ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

ΝΑΣΑ: Το μόνο που θα συμβεί στις 21/12 είναι το χειμερινό ηλιοστάσιο

Καθησυχαστικό μήνυμα για την 21η Δεκεμβρίου που έχει «διαφημιστεί» ως το τέλος του κόσμου με βάση το ημερολόγιο των Μάγια, έχει αναγκαστεί να αναρτήσει στην ιστοσελίδα της η ΝΑΣΑ, διαβεβαιώνοντας ότι το μόνο που θα συμβεί την εν λόγω μέρα είναι το χειμερινό ηλιοστάσιο.

ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗΣ ΚΑΙΡΟΥ (07-12-2012)

ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ (ΣΑΒΒΑΤΟ 8-12-2012) ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ ΑΠΟ ΤΑ ΔΥΤΙΚΑ ΜΕ ΚΥΡΙΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ:
 

α) ΤΙΣ ΒΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΟΝΕΣ
 

β) ΤΙΣ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΙΣ ΑΡΧΙΚΑ ΣΤΑ ΟΡΕΙΝΑ ΚΑΙ ΤΑ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΑ ΗΜΙΟΡΕΙΝΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΣΕ ΠΕΔΙΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΧΩΡΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ ΚΑΙ ΣΕ ΗΜΙΟΡΕΙΝΕΣ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ.
 

γ) ΤΟΥΣ ΑΡΧΙΚΑ ΝΟΤΙΟΥΣ ΑΝΕΜΟΥΣ ΠΟΥ ΘΑ ΦΤΑΣΟΥΝ ΤΑ 8 ΜΠΟΦΟΡ ΣΤΑ ΠΕΛΑΓΗ ΚΑΙ ΤΗ

Καφετιά θάλασσα στον Αγρίλη

Καφετιά αντί για μπλε είναι η θάλασσα στο μικρό λιμάνι στον Αγρίλη Φιλιατρών. 

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΑΘΑΡΙ ΠΟΥ ΠΡΟΣΒΑΛΕΙ ΦΟΙΝΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΤΡΙΦΥΛΙΑ

Με πλήρη καταστροφή, λόγω της εξάπλωσης του κόκκινου σκαθαριού, απειλούνται τα φοινικόδεντρα στην Τριφυλία ωστόσο ελήφθησαν τα πρώτα μέτρα από την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Τριφυλίας καθώς μέχρι σήμερα στη χώρα μας αφανίστηκαν μέχρι τώρα πάνω από 6000 φοίνικες τύπου Canariensis (Κανάριων) καθώς πρόκειται για ιο καραντίνας. Σύμφωνα με τον Διευθυντή της αρμόδιας υπηρεσίας κ. Παρασκευόπουλο
"Τα πρώτα κρούσματα στη χώρα μας εντοπίστηκαν πιθανότατα στο Ηράκλειο της Κρήτης το 2005-

ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ

ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ

21 Προσλήψεις στο Δήμο Τριφυλίας με οκτάμηνη σύμβαση!

Υποβολή Αιτήσεων έως Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012

Την Αίτηση και την Προκήρυξη μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να τις προμηθευτούν και από τα κατά τόπους Βιβλιοπωλεία 

Ο Δήμος Τριφυλίας ανακοινώνει προσλήψεις, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, είκοσι ενός (21) ατόμων για την κάλυψη εποχικών ή παροδικών αναγκών ανταποδοτικού χαρακτήρα του Δήμου

Αιτήσεις εξαγοράς βοσκοτόπων στην Πελοπόννησο

Από την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου ανακοινώνεται ότι, σύμφωνα με το άρθρο 24 του Ν.4061/2012 (ΦΕΚ Ά 66/22-3-2012 ), οι αποκατεστημένοι κτηνοτρόφοι (με τις διατάξεις του Κτηνοτροφικού Κώδικα και του άρθρου 10 του Ν.3147/2003) ή οι νόμιμοι διάδοχοί τους, που άλλαξαν τη χρήση σε τμήμα του βοσκοτόπου σε γεωργική έχουν το δικαίωμα να εξαγοράσουν το τμήμα αυτό, εφόσον α) έχουν την ιδιότητα του αγρότη, β) αποδεικνύουν ότι η αλλαγή χρήσης έγινε πριν την 5-6-1993, γ) εξακολουθούν να ασκούν τη γεωργική χρήση μέχρι σήμερα και δ) η επιφάνεια του ακινήτου δεν υπερβαίνει τα 60

Έκθεση πελοποννησιακών προϊόντων στην πλατεία Κλαυθμώνος

12 έως 16 Δεκεμβρίου.
Με στόχο την εξωστρέφεια των προϊόντων και τη γνωριμία του πολυπληθούς κοινού της Αττικής με τον πολιτιστικό πλούτο της Πελοποννήσου, τα Εμποροβιομηχανικά Επιμελητήρια Αρκαδίας, Ηλείας, Αργολίδας, Λακωνίας, Μεσσηνίας, Κορινθίας και Αχαΐας καθώς και η περιφέρεια Πελοποννήσου, διοργανώνουν έκθεση πελοποννησιακών παραδοσιακών προϊόντων – τουρισμού και πολιτισμού, με τίτλο «Μύθοι, γεύσης και ποιήματα» στην πλατεία Κλαυθμώνος, υπό την αιγίδα του δήμου Αθηναίων.

Πύργος: Κεραυνοί «έκαψαν» δύο σπίτια – Δεν έμεινε όρθια ηλεκτρική συσκευή

Τίποτα δεν γλίτωσε από τις ηλεκτρικές συσκευές δύο σπιτιών στα περίχωρα του Πύργου, μετά από κεραυνούς που έπεσαν ακριβώς πάνω τους. Τα σπίτια που βρίσκονται δίπλα – δίπλα,
γνώρισαν τη μανία της φύσης, λίγο πριν από τις μεσάνυχτα της Πέμπτης.

Οι δύο κεραυνοί έπεσαν με διαφορά δύο – τριών λεπτών πάνω σε μια μουριά δίπλα στο ένα σπίτι και πάνω στην καμινάδα του δεύτερου. Και στις δύο περιπτώσεις σύμφωνα με πληροφορίες του ilialive.gr τίποτα από τα ηλεκτρικά

Οι ψαράδες τίμησαν τον Αγιο Νικόλαο στην Κυπαρισσία (φωτο)

 Τον προστάτη των θαλασσινών Αγιο Νικόλαο τίμησαν και φέτος, παρά το βροχερό καιρό, οι αλιείς της Κυπαρισσίας στο μικρό εκκλησάκι που έχουν φτιάξει στο χώρο του λιμανιού - με την ευχή ο άγιος να είναι προστάτης όχι μόνο στις φουρτούνες της θάλασσας, αλλά και στις φουρτούνες που περνάμε όλοι μας.
Η λειτουργία τελέστηκε στον ναό της Ευαγγελίστριας και μετά το πέρας της, παρά τη βροχή η εικόνα μεταφέρθηκε στο μικρό εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου στο χώρο του λιμανιού. Μάλιστα καθώς ο χώρος εκεί είναι μικρός και η βροχή έπεφτε καταρρακτωδώς, η δέηση εψάλη ακριβώς δίπλα από το ναό, σε υπόστεγο. 

"Στην Εντατική" η Υγεία και στο Νομό Μεσσηνίας

Με τα νοσοκομεία να αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε βασικά είδη, όπως γάντια, το επίπεδο νοσοκομειακής φροντίδας στην Ελλάδα «έχει πέσει» και η χώρα αντιμετωπίζει σοβαρό κίνδυνο εξάπλωσης ασθενειών, δήλωσε έπειτα από επίσκεψή του στην Αθήνα ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC). «Είδα μέρη [...] όπου η οικονομική κατάσταση δεν επιτρέπει την αγορά ακόμα και βασικών ειδών, όπως τα γάντια, οι ποδιές και τα πανάκια με οινόπνευμα» είπε ο Μαρκ Σπρένγκερ στο Reuters.

Ελαιόλαδο: Οι τιμές από 26 Νοεμβρίου εώς 02 Δεκεμβρίου 2012

Στην Ιταλία  η έναρξη του Δεκέμβρη χαρακτηρίστηκε από μια περαιτέρω ελαφρά κάμψη της τιμής του εξτραπαρθένου και πιο σημαντική του παρθένου που κατέβηκε στα 2,02 €/κιλό (-7,7%) και του Λαμπάντε στα 1,79 €/κιλό (-4,6%). 

Η πτώση των τιμών σημειώθηκε περισσότερο στις αγορές της Καλαβρίας ενώ στην Σικελία στην οποία η συγκομιδή βρίσκεται στο τέλος της οι τιμές έμειναν σταθερές.
 

Κάμψη των τιμών σημειώθηκε και στην Ισπανία όπου το ενδιαφέρον των αγοραστών κατευθύνεται

Όλες οι αλλαγές στο πολυτεκνικό επίδομα - Μεγάλοι χαμένοι οι γονείς (πίνακας)

Όλες οι συμφωνίες μεταξύ των κομμάτων και της κυβέρνησης καθώς και όλες οι αλλαγές που επήλθαν στην επιδοματική πολιτική για τρίτεκνους- πολύτεκνους, τελούν υπό την αίρεση της έγκρισης από τη Τρόικα, η οποία θα πρέπει να παραλάβει το νομοσχέδιο έως το βράδυ της Παρασκευής, να το επεξεργαστεί και αφού κρίνει ότι δεν τίθενται εν αμφιβόλω οι στόχοι για 1,8 δις ευρώ, να το επιστρέψει στο υπουργείο Οικονομικών.

Με αυτό ακριβώς το σκεπτικό, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ ξανακάθονται σήμερα το μεσημέρι στο

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ