ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2012

Πεταλίδι: Νεκρός 68χρονος από ανατροπή τρακτέρ

Χθες (21-12-2012) το μεσημέρι, στο Πεταλίδι Μεσσηνίας, Ι.Χ. γεωργικός ελκυστήρας που

Σαρρής: «Έτσι “έτρωγαν” εκατομμύρια»

Ως… Ανταρκτική θέλησαν να παρουσιάσουν επί δεκαετίες την Ελλάδα αγροτικά κυκλώματα, συνεργαζόμενα πλήρως με ορισμένους πολιτικούς για να απομυζούν τον ΕΛΓΑ.
Είναι εκπληκτικό αυτό που συνέβαινε και που αποκαλύπτει για πρώτη φορά ο μέχρι πρότινος πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Θ. Σαρρής: «Βάφτιζαν το ψάρι, κρέας και εμφάνιζαν τη χώρα μας να έχει συνεχώς κακοκαιρία, να πέφτει συνεχώς χαλάζι, να ρίχνει ολόχρονα χιόνι και να πλημμυρίζουν συνεχώς

Ηλεία: Μετά τις ελιές κλέβουν και το φρέσκο λάδι

Ολόκληρο σχέδιο κατάστρωσαν οι κλέφτες στην περιοχή του Καλλικώμου, προκειμένου να κλέψουν 300 κιλά λάδι. Τι και αν ο ιδιοκτήτης της αποθήκης, μόλις είχε βγάλει το λάδι
της χρονιάς έχοντας συγκομίσει τον καρπό από το λιοστάσι του. Οι κλέφτες ουδόλως συγκινήθηκαν.

Τις προηγούμενες ημέρες και αφού προφανώς γνώριζαν πως η

Πρώιμη πατάτα φυτεύουν σε Μεσσήνη και Μπουρνιά

Σε εξέλιξη βρίσκεται στη Μεσσήνη και στον Μπουρνιά της Καλαμάτας η φύτευση της πρώιμης πατάτας για το 2013. Και φαίνεται ότι παρά τις αρνητικές προβλέψεις με βάση την περσινή κακή χρονιά, θα καλλιεργηθούν οι ίδιες ποσότητες. Οι παραγωγοί κάνουν λόγο για θετικές προοπτικές, αλλά τονίζουν ότι τον κυρίαρχο ρόλο θα τον παίξουν και φέτος οι εισαγωγές: Αν είναι ελεγχόμενες και με μέτρο, η ερχόμενη χρονιά θα είναι καλή για τους Μεσσήνιους παραγωγούς.
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεσσήνης Γιάννης Μπλάνας μας ενημέρωσε ότι μέχρι τώρα έχει φυτευτεί το 60% της παραγωγής και πως λόγω του καιρού, των βροχών, δεν

Επιστροφή πινακίδων και αδειών οδήγησης και κυκλοφορίας εν όψει των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς

Με Απόφαση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νικόλαου Δένδια, επιστρέφονται από σήμερα (21.12.2012) οι άδειες οδήγησης, καθώς οι πινακίδες και οι άδειες κυκλοφορίας των οχημάτων (αυτοκινήτων, μοτοσικλετών και μοτοποδηλάτων), προκειμένου να διευκολυνθούν οι πολίτες στη μετακίνησή τους για τις εορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
Η Απόφαση αφορά στα στοιχεία οδήγησης και κυκλοφορίας που έχουν αφαιρεθεί ή κατατεθεί στις Αστυνομικές Αρχές μέχρι και την 20.12.2012.

Ο Δήμος Πύλου - Νέστορος: Προτείνει τη Μεθώνη για έδρα ευρωπαϊκού οργανισμού

Υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με τον ευρωπαϊκό οργανισμό "Marco Polo System" επιδιώκει ο Δήμος Πύλου - Νέστορος και διεκδικεί την έδρα του οργανισμού για την Ελλάδα στη Μεθώνη, στο κτήριο που έχει ήδη παραχωρηθεί από το δήμο για το σκοπό αυτό.
Την ικανοποίηση των στόχων αυτών έθεσε επί τάπητος ο δήμαρχος Δημήτρης Καφαντάρης στη Βενετία, στις συναντήσεις που είχε στο πλαίσιο του οργανισμού "Marco Polo System" και της συνεργασίας με το Δήμο Βενετίας, στο πρόγραμμα με τίτλο "Ιστορική Μνήμη του Δήμου Πύλου - Νέστορος".

Μεσσηνία: Ευρεία Αστυνομική Επιχείρηση με τέσσερις συλλήψεις

Στο πλαίσιο αντιμετώπισης του φαινομένου της εγκληματικότητας, πραγματοποιήθηκε σήμερα (21-12-2012) από το πρωί έως το μεσημέρι, ευρεία αστυνομική επιχείρηση στην περιφέρεια Μεσσηνίας, η οποία οργανώθηκε από την Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας.
Κατά την διάρκεια της επιχείρησης, έγιναν έλεγχοι σε ογδόντα δύο (82) άτομα και εκατόν είκοσι ένα (121) οχήματα, ενώ προσήχθησαν συνολικά σαράντα οκτώ (48) άτομα και συνελήφθησαν τέσσερα (4) άτομα. 
Τα άτομα που συνελήφθησαν, είναι:

Άγιος Νικόλαος Φιλιατρών: Χριστουγεννιάτικη Γιορτή του Κατηχητικού Σχολείου

ΙΕΡΟΣ  ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ
Χριστουγεννιάτικη
Γιορτή

Βραβεύτηκε το κλιματικά ουδέτερο εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο της ΕΑΣ

Στο πλαίσιο των βραβείων Environmental Awards 2013

Για το έργο του υπολογισμού ανθρακικού αποτυπώματος του εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου, ένα έργο που υλοποιεί από το 2009, βραβεύθηκε στις 18 Δεκεμβρίου η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας, μαζί με την εταιρεία συμβούλων βιώσιμης ανάπτυξης Global Challenges, στο πλαίσιο των βραβείων Environmental Awards 2013.

Τα βραβεία αυτά έχουν ως σκοπό την .............

ΠΛΑΤΗ. -3. Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ

  ΤΑΣΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΙΤΗΣ. 25/1/2022