ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2014

Η Βουλή αποκτά... επιτηρητή -Τι θα κάνει ο Επίτροπος Δεοντολογίας, ποιες οι ποινές για τους βουλευτές

Οι αυστηρές κυρώσεις έχουν ήδη πέσει στο τραπέζι. Στους βουλευτές που θα παραβιάζουν τον κώδικα δεοντολογίας- ο οποίος είναι υπό επεξεργασία- θα επιβάλλεται από δημόσια απολογία και αποζημίωση, έως αφαίρεση επιδομάτων και προσωρινή αναστολή της βουλευτικής ιδιότητας. Ποιος όμως θα τους επιτηρεί; Το ρόλο θα αναλάβει ο Επίτροπος Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας.
Πρόκειται για θέση που θα θεσπιστεί, με θητεία 5-7 χρόνια, ενώ ο επίτροπος θα απολαμβάνει ισχυρή

Χώρα Μεσσηνίας: Νεκρός βρέθηκε 50χρονος Αρχιμανδρίτης

Νεκρός βρέθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής 50χρονος Αρχιμανδρίτης μέσα στο

Κίνα: Το νέο της πεντάστερο ξενοδοχείο θα είναι... σε νταμάρι

Το ξενοδοχείο θα είναι έτοιμο μέσα σε τρία χρόνια και η διαμονή θα κάνει γύρω στα 350 ευρώ την βραδιά
Τα καλά ξενοδοχεία τα συνδέουμε στο νου μας με το ύψος. Άλλωστε και οι ακριβότερες σουίτες είναι πάντα στον τελευταίο όροφο για να έχουν καλύτερη θέα στην πόλη. Όμως η Κίνα, που θέλει να κερδίσει τον διεθνή σεβασμό για τα νέα της τεχνολογικά επιτεύγματα, αποφάσισε να κάνει ένα πεντάστερο μέσα σε ένα λάκκο βάθους 100 μέτρων. Για την ακρίβεια πρόκειται για ένα όρυγμα, από το οποίο εξήγαγαν πέτρα, δηλαδή ένα

Το Άγιο Όρος από ψηλά - Φωτογραφίες από την "αυτόνομη μοναστική πολιτεία"

Το Άγιο Όρος από ψηλά. Όπως ίσως δεν θα το είδε ούτε ο πρωθυπουργός που προσγειώθηκε χθες

Αύξηση επισκεπτών στα μουσεία της Μεσσηνίας το 2013

Στην Ελλάδα της κρίσης δεν υπάρχουν μόνο άσχημες ειδήσεις. Αύξηση των επισκεπτών των μουσείων σε ποσοστό 17,5%, καθώς και αύξηση των εισπράξεων κατά 28,2%, σημειώθηκε τον Οκτώβριο του 2013 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2012, σύμφωνα με Έρευνα Κίνησης Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων. Παρόμοια τάση παρατηρείται και στους αρχαιολογικούς χώρους, όπου εμφανίζεται αύξηση των επισκεπτών κατά 20,5% και αύξηση των αντίστοιχων εισπράξεων σε ποσοστό 16,7%, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2012. Στο πρώτο δεκάμηνο του 2013 υπήρξε αύξηση κατά

ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΑΜΦΙΛΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝ ΑΥΤΩ ΜΑΡΤΥΡΕΣ

Γιορτάζουμε σήμερα 16 Φεβρουαρίου, ημέρα μνήμης του Αγίου Παμφίλου και οι συν αυτώ Μάρτυρες.

Οι Άγιοι Μάρτυρες Πάμφιλος, Δανιήλ, Hλίας, Ησαΐας, Θεόδουλος, Ιερεμίας, Ιουλιανός, Ουάλης, Παύλος, Πορφύριος, Σαμουήλ και Σέλευκος, μαρτύρησαν επί αυτοκράτορα Διοκλητιανού (284 - 305 μ.Χ.). Κατάγονταν από διάφορους τόπους, τους ένωνε όμως η αγάπη και η πίστη του Χριστού.

Εργαζόμενοι στην Καισάρεια της Παλαιστίνης ομολόγησαν τον Χριστό ενώπιον του έπαρχου Φιρμιλιανού. Ο άρχοντας κατέβαλε κάθε προσπάθεια να πείσει τους Αγίους να αρνηθούν την πίστη τους στον Χριστό. Εκείνοι όμως παρέμειναν σταθερά προσηλωμένοι στην πατρώα ευσέβεια. Τότε ο Φιρμιλιανός έδωσε εντολή να τους θανατώσουν, αφού πρώτα τους

ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 16 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

Κυριακή, 16 Φεβρουάριος 2014 08:24 synodoiporia.blogspot.gr 


(Λουκ. ιε´ 11-32) Του Ασώτου
Είπεν ο Κύριος την παραβολήν ταύτην· άνθρωπός τις είχε δύο υιούς. Καί είπεν ο νεώτερος αυτών τω πατρί· πάτερ, δος μοι το επιβάλλον μέρος της ουσίας. Καί διείλεν αυτοίς τον βίον. Καί μετ᾿ ου πολλάς ημέρας συναγαγών άπαντα ο νεώτερος υιός απεδήμησεν εις χώραν μακράν, και εκεί διεσκόρπισε την ουσίαν αυτού ζων ασώτως. Δαπανήσαντος δε αυτού πάντα εγένετο λιμός ισχυρός κατά την χώραν εκείνην, και αυτός ήρξατο υστερείσθαι.
Καί πορευθείς εκολλήθη ενί των πολιτών της χώρας εκείνης, και έπεμψεν αυτόν εις τους αγρούς αυτού βόσκειν χοίρους. Καί επεθύμει γεμίσαι την κοιλίαν αυτού από των κερατίων ων ήσθιον οι χοίροι, και ουδείς εδίδου αυτώ.

Κέντρο Δια Βίου Μάθησης του Δήμου Τριφυλίας

ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ
Ενημερώνουμε όλους τους/τις ενδιαφερόμενους/ες ότι ο Δήμος Τριφυλίας και το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων (διά της Γενικής Γραμματείας Διά Βίου Μάθησης και του Ιδρύματος Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης) θέτουν σε λειτουργία το Κ.Δ.Β.Μ του Δήμου Τριφυλίας. Στο πλαίσιο των Κ.Δ.Β.Μ. θα προσφερθούν προγράμματα γενικής εκπαίδευσης ενηλίκων. 

Το εν λόγω έργο εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Εκπαίδευση και Διά

Αγία Κυριακή: Φάλαινα 10 μέτρων ξέβρασε η θάλασσα!

 Written By Filiatra-NET on Σάββατο, 15 Φεβρουαρίου 2014 | 13:25


Ένα θλιβερό θέαμα αντίκρισαν το πρωί, όσοι βρέθηκαν στην περιοχή της Αγίας Κυριακής Φιλιατρών.
Η θάλασσα είχε ξεβράσει στα βράχια, βόρεια του λιμανιού, μία νεκρή φάλαινα μήκους 10 μέτρων και βάρους τουλάχιστον 2 τόνων.

Το κήτος φαινόταν χτυπημένο σε τρία διαφορετικά σημεία και όπως εικάζουν

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ