ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

Βρέθηκαν 1.500 πίνακες - θησαυρός τέχνης των ναζί, αξίας €1 δισ.

Σε διαμέρισμα του Μονάχου κρυβόταν θησαυρός τέχνης των ναζί. Βρέθηκαν 1.5000 έργα τέχνης
 
Θησαυρός τέχνης των ναζί τεράστιας αξίας, ενδεχομένως άνω του 1 δισ. ευρώ, βρέθηκε σε διαμέρισμα του Μονάχου.
Σχεδόν 1.500 πίνακες, μεταξύ των οποίων έργα μεγάλων ζωγράφων όπως οι Πικάσο, Ματίς και Σαγκάλ, οι οποίοι είχαν κατασχεθεί από τους Ναζί ή είχαν πωληθεί από τους Εβραίους όταν αυτοί προσπαθούσαν να γλιτώσουν από το ναζιστικό καθεστώς, βρέθηκαν σε ένα διαμέρισμα στο Μόναχο, στη νότια Γερμανία, γράφει το γερμανικό περιοδικό Focus.

Πάτρα: Πώς φαντάζεστε ότι έφτασε στο γήπεδο πρόεδρος ομάδας;

ΦΩΤΟ από dete.gr

Με ανοιχτό το στόμα έμειναν όχι μόνο οι φίλαθλοι αλλά και οι ποδοσφαιριστές - Ο πρόεδρος έφτασε στο γήπεδο με... έναν τρόπο που ελάχιστοι φαντάζονταν...

Αυτό... δεν έχει ξαναγίνει! Πρόεδρος ομάδας έφθασε στο γήπεδο μετά από πτήση με αλεξιπτωτο τύπου "παρά πέντε"! Σύμφωνα με το dete.gr, πρόκειται για τον Κωνσταντίνο Ντάσιο, ιδιοκτήτη της ψησταριάς "Θράκα" και του "Αρχοντικού της Ευτυχίας" και Προέδρου της ομάδας Ολυμπιακός Πατρών! 

Η κηπουρική μειώνει τον κίνδυνο θανάτου κατά 30%

Τη διάρκεια ζωής επεκτείνουν η κηπουρική και τα μαστορέματα στο σπίτι, σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Καρολίνσκα στη Στοκχόλμη, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «British Journal of Sports Medicine».
Στο πλαίσιο της έρευνας οι επιστήμονες μελέτησαν για 12 χρόνια τα επίπεδα δραστηριότητας 4.232 ηλικιωμένων, εξετάζοντας τα οφέλη ποικίλων δραστηριοτήτων, από μαστορέματα στο σπίτι και το αυτοκίνητο μέχρι κούρεμα του γκαζόν και κυνήγι.
Όπως προέκυψε από τη μελέτη, οι άνθρωποι που ήταν περισσότερο δραστήριοι σε καθημερινή βάση είχαν 27% λιγότερες πιθανότητες για έμφραγμα ή

Τέλος στην απερίσκεπτη διάλυση παλιών πλοίων

Tα σχέδια που συμφώνησαν με τους υπουργούς της ΕΕ προκειμένου να δοθεί τέλος στις πρακτικές διάλυσης παλιών πλοίων νηολογημένων στην ΕΕ στήριξαν οι ευρωβουλευτές την Τρίτη. Η προσάραξη πλοίων σε παραλίες τρίτων χωρών με σκοπό τη διάλυσή τους θέτει σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων και είναι επιζήμια για το περιβάλλον, επεσήμαναν οι ευρωβουλευτές που τάχθηκαν υπέρ της ανακύκλωσης πλοίων σε εγκεκριμένες από την ΕΕ εγκαταστάσεις.
Θέλω να τονίσω ότι δεν πρόκειται για επίθεση κατά της Ινδίας, του Μπαγκλαντές ή του Πακιστάν – χώρες οι οποίες προσφεύγουν σήμερα στη μέθοδο

Εφορία: Τραπεζικό μητρώο για καταθέσεις και κινήσεις λογαριασμών

Ενεργοποιείται από μέρα σε μέρα η εφαρμογή του Μητρώου Τραπεζικών Λογαριασμών η οποία θα επιτρέπει στην εφορία, στην οικονομική αστυνομία, αλλά και στην Αρχή για το ξέπλυμα του «μαύρου» χρήματος, να αποκτούν πρόσβαση στους καταθετικούς λογαριασμούς υπόπτων για φοροδιαφυγή ή ατόμων που εμπλέκονται σε οικονομικά εγκλήματα.

Τι είναι το Μητρώο Τραπεζικών Λογαριασμών

Το Μητρώο Τραπεζικών Λογαριασμών είναι μια βάση δεδομένων στην οποία θα αποστέλλονται από τον Τειρεσία όλα τα στοιχεία λογαριασμών, καταθέσεων, δανείων, ομολόγων, αμοιβαίων κεφαλαίων κ.λπ. που

Για το 2015 αναβάλλονται τα επόμενα αγροτικά επενδυτικά προγράμματα

Έναν χρόνο μετά μετατίθεται ουσιαστικά η εφαρμογή των αναπτυξιακών προγραμμάτων της επόμενης ΚΑΠ, αφού με ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Ένωση (Συμβούλιο Υπουργών) παραδέχεται εμμέσως ότι δεν θα είναι έτοιμοι στην ώρα τους οι κανονισμοί που χρειάζονται.

Εδώ και καιρό ήταν γνωστό ότι οι νέοι κανόνες για τις άμεσες ενισχύσεις έχουν πάρει παράταση για την 1η Ιανουαρίου 2015. Όμως από ό,τι φαίνεται, και τα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης της νέας ΚΑΠ αναβάλλονται για το 2015. Αυτό αναφέρεται για πρώτη φορά, εμμέσως πλην σαφώς στην

Ελαία: Συνελήφθη αλλοδαπός την ώρα που έβαζε φωτιά στο δάσος!

Written By Filiatra-NET on Κυριακή, 3 Νοεμβρίου 2013 | 18:32
 
 Eπ αυτοφώρω συνελήφθη πριν από λίγο, αλλοδαπός, την ώρα που έβαζε φωτιά στο δάσος της Ελαίας. 

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Θ», ο αλλοδαπός άδειασε τα σκουπίδια δύο κάδων απορριμμάτων, που βρίσκονταν δίπλα στο γήπεδο της Ελαίας, τα μετέφερε κάτω από τα πεύκα και τους έβαλε φωτιά. 

Επιστροφή στην επαρχία χωρίς φόβους και στερεότυπα


Τα πρώτα χρόνια της κρίσης πολλοί περίμεναν – μερικοί μάλιστα το έβλεπαν κιόλας να συμβαίνει - μαζική επιστροφή από τα αστικά κέντρα στα χωριά. Η μεγάλη επιστροφή ουδέποτε όμως πραγματοποιήθηκε. Στα χωριά επιστρέφουν ελάχιστοι νέοι και αυτοί κρατώντας στάση αναμονής, «να δούνε τι θα γίνει», χωρίς να αναπτύσσουν κάποια αξιόλογη οικονομική δραστηριότητα. Στα χωρία αυτοί που επιστρέφουν είναι  συνταξιούχοι οι οποίοι στην συντριπτική τους πλειοψηφία το ίδιο θα έπρατταν ανεξαρτήτως  οικονομικής κρίσης.

Φόβοι για ασθένεια που θα μπορούσε να σημάνει καταστροφή για την ελιά στην Ευρώπη

Του Julie Butler συνεργάτη των "Olive Oil Times"
Σοβαρή ανησυχία επικρατεί στον τομέα του ελαιολάδου στην Ευρώπη από τα πρώτα κρούσματα μιας ασθένειας από την οποία λέγεται ότι έχουν ήδη μολυνθεί δεκάδες χιλιάδες ελαιόδεντρα - πολλά από αυτά αιωνόβια- στην περιφέρεια της Πούλια, στην Ιταλία.
Οι επιστήμονες συνιστούν να ξεριζώνονται και να καταστρέφονται τα άρρωστα δέντρα λόγω της

Ανησυχία για το εργόσημο και την ελαιοσυγκομιδή στην Τριφυλία

Εντονος προβληματισμός επικρατεί στους παραγωγούς της Τριφυλίας για την υποχρεωτική ασφαλιστική κάλυψη των εργατών που απασχολούν στα κτήματά τους με εργόσημο. Ειδικά την περίοδο αυτή που ξεκινά η ελαιοσυγκομιδή, η περιοχή έχει ανάγκη από χιλιάδες εργάτες, οι οποίοι έρχονται εποχικά στην περιοχή χωρίς όμως να μπορούν οι παραγωγοί να τους ασφαλίσουν αφού δεν έχουν όλοι τα απαραίτητα έγγραφα και κυρίως ΑΜΚΑ που απαιτείται για την έκδοση εργόσημου. Οι εργάτες που μπορούν νόμιμα να εργαστούν είναι πολύ λίγοι συγκριτικά με τον αριθμό αυτών που απαιτούνται και οι περισσότεροι από αυτούς είναι σε μόνιμη απασχόληση σε διάφορα κτήματα.

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ