ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου 2013

Πανελλαδική Ποδηλασία Αγάπης ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΟΥΣ ΣΚΟΠΟΥΣ

Μια ομάδα ποδηλατών ξεκίνησε Πανελλαδική – Παγκυπριακή Ποδηλασία Αγάπης συγκεντρώνοντας τρόφιμα για τα κοινωνικά παντοπωλεία. Δεδομένου ότι οι αιτήσεις προς τα κοινωνικά παντοπωλεία για βοήθεια αυξάνονται με γοργούς ρυθμούς αυξάνοντας τις ανάγκες για τρόφιμα, αποφάσισαν να διοργανώσουν πανελλαδική ποδηλασία για την συλλογή τροφίμων.

ΡΩΣΙΚΟ ΑΠΟΒΑΤΙΚΟ ΣΤΗΝ ΠΥΛΟ ΚΑΙ ΜΕ ΣΤΟΛΟ ΣΤΗ ΜΕΟΓΕΙΟ Η ΡΩΣΙΑ

Σε 11 θα ανέλθουν τα πλοία του Ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού στην Μεσόγειο Θάλασσα μετά τον απόπλου σε λίγες ημέρες,του αποβατικού πλοίου του στόλου της Μαύρης Θάλασσας Yamal για να έλθει στα νερά μας στο πλαίσιο της « Ρωσικής ναυτικής Εβδομάδας » στην Ελλάδα. Αυτό ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών του στόλου της Μαύρης Θάλασσας, πλωτάρχης Τρουχατσόφ, προσθέτοντας ότι πρώτος σταθμός θα είναι η Πύλος. «Το πλήρωμα του μεγάλου αποβατικού πλοίου

Σύλλογος Φιλοπροόδων: Εγγραφές στο Σχολείο Μουσικής και στα Χορευτικά Τμήματα!

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΩΝ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ
ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΕΩΣ 1926 
ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 
Ο Σύλλογος Φιλοπροόδων σας γνωρίζει ότι οι εγγραφές στο Σχολείο Μουσικής θα γίνονται καθημερινά από τη Δευτέρα 23/9/13 στις 5.00 ως τις 7.00μ.μ., στο Βορρέειο. 

Στο Σχολείο Μουσικής μπορούν εγγραφούν μαθητές από την Δ΄ Δημοτικού. 

Αγρίλης Φιλιατρών: Δημοπρασία εκμίσθωσης του εξοχικού κέντρου "Μπαράκα"

ΙΕΡΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΑΓΡΙΛΗ
(Ι.Π.Κ.Θ.Α.)

ΠΕΡΙΛΗΨΗ
ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑΣ ΕΚΜΙΣΘΩΣΗΣ ΤΟΥ ΕΞΟΧΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ
"ΜΠΑΡΑΚΑ" ΣΤΟΝ ΑΓΡΙΛΗ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ

Γνωστοποιείται ότι την 12η Οκτωβρίου 2013 ημέρα Σάββατο και από ώρα 11.00

Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας: Καταδίκασαν τον φασισμό και δήλωσαν στήριξη στον Φίλιππο Μπάμη!!!

Στήριξη στον επίθεση που δέχτηκε ο Δήμαρχος Οιχαλίας Φίλιππος Μπάμης στο μνημόσυνο μνήμης στην πηγάδα του Μελιγαλά Έδωσε χθές το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Τριφυλίας.
Με αφορμή .....

την δολοφονία του 34χρονου Παύλου Φύσσα, μίλησαν για Φασίστες της Χρυσής Αυγής, για τρομοκρατία και ζήτησαν να καταδικαστεί πολιτικά, να απομονωθεί το ναζιστικό αυτό κόμμα όπως είπαν χαρακτηριστικά.

Λάβρος κατά

ΠΛΑΤΗ. ΔΥΟ ΩΡΕΣ ΒΙΝΤΕΟ ΓΕΜΑΤΕΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥ.

Δείτε ένα δίωρο βίντεο, γεμάτο ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥ, που έγιναν από το μεγαλύτερο