ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012

Η γλώσσα των λουλουδιών (Α - Η)

Η προσφορά λουλουδιών είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να φωτίσεις τη μέρα κάποιου. Θα είναι ακόμα καλύτερος αν τα λουλούδια στέλνουν το δικό τους μήνυμα στη γλώσσα τους.
 Α
Άδωνις
Αζαλέα
Ακακία
Ακόνιτο
Αλόη
Άλυσσο
Αμάρανθος
Αμαρυλλίς
Αμυγδαλιά
Αμυγδαλιά μπουμπούκι
Αναφαλίς
Ανεμώνη
Αρτεμίσια
Άστερ
Ασφόδελος
Αχιλλέα
Αχλαδιά, άνθος
Αψιθιά
Ανάμνηση από ευχάριστη ζωή
Εύθραυστο και εφήμερο πάθος
Πλατωνικός έρωτας
Μισανθρωπία και πικρόχολα λόγια
Σοφία και ακεραιότητα
Αξία πέρα από την ομορφιά
Πιστότητα
Πνευματική ποίηση
Αγνότητα και καρποφορία
Ελπίδα και προσοχή
Σταθερότητα
Άρνηση και εγκατάλειψη
Σύμβολο αξιοπρέπειας
Κομψότητα
Ατονία και λύπη
Θεραπεία
Υγεία και ελπίδα
Χωρισμός και βασανιστική αγάπη

ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΓΑΡΔΕΝΙΑΣ

Φροντίδα
Ο καλύτερος τρόπος για να έχετε μια γαρδένια προσαρμοσμένη στις συνθήκες του σπιτιού σας είναι να ξεκινήσετε με ένα μικρό φυτό. Όσο αυτό μεγαλώνει θα εγκλιματίζεται στο περιβάλλον του χώρου σας, Η γαρδένια απεχθάνεται τις μετακινήσεις και σίγουρα θα την δυσαρεστήσει μια αλλαγή από την ελεγχόμενη θερμοκρασία και υγρασία ενός θερμοκηπίου σε ένα πολύ ζεστότερο και ξηρό περιβάλλον όπως αυτό που έχουν τα περισσότερα σπίτια. Αν θέλετε η γαρδένια να επιζήσει στο σπίτι σας θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα περιβάλλον που να μοιάζει με το φυσικό της (στην νότια Κίνα και την Ιαπωνία), με ζεστές μέρες,

ΥΠΟΙΚ: Παράταση στην υποβολή δηλώσεων

Παρατείνεται μέχρι τις 31 Ιουλίου η προθεσμία για την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομικών, σημειώνοντας ότι πρόκειται για την τελευταία παράταση.

Όπως διευκρινίζεται, ο χρόνος και ο τρόπος πληρωμής του φόρου δεν εξαρτώνται από την ημερομηνία υποβολής, καθώς όλες οι δηλώσεις που θα υποβληθούν μέχρι την πιο πάνω καταληκτική ημερομηνία θα έχουν την ίδια μεταχείριση.

Το Υπουργείο Οικονομικών καλεί τους λογιστές και τα οργανωμένα λογιστικά γραφεία να

Διόδια 'Πηδήματος' για τον εθνικό δρόμο με απίστευτες απαιτήσεις κατοίκων

Να φτιαχτεί γέφυρα στον αυτοκινητόδρομο και να συνδεθεί ξανά ο δρόμος του Πηδήματος με την υφιστάμενη εθνική οδό, ζητούν οι κάτοικοι του χωριού, με έγγραφο - καταγγελία τους προς το υπουργείο Ανάπτυξης και Υποδομών, την Περιφέρεια Πελοποννήσου, το Δήμο Καλαμάτας και το "Μορέα".
Με άλλο έγγραφο ζητούν τα διόδια του αυτοκινητόδρομου
στην περιοχή τους να ονομαστούν "διόδια Πηδήματος" και θεωρούν απαράδεκτο το γεγονός ότι ονομάστηκαν "διόδια Καλαμάτας".
Για το πρώτο θέμα που έχει προκαλέσει την ταλαιπωρία κατοίκων, κυρίως επαγγελματιών της περιοχής, σημειώνουν:

Επικήρυξαν τα πιράνχας!


Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται οι αρχές στη νότια Κίνα μετά την επίθεση από πιράνχας που δέχθηκαν δυο άνθρωποι σε ποταμό και προσφέρουν 1.000 γιουάν (160 δολάρια) για κάθε ψάρι που θα πιάνεται ζωντανό ή νεκρό, μεταδίδουν σήμερα τα κινεζικά ΜΜΕ.

Οι αρχές της Λιουζού στην επαρχία Γουανγσί ζήτησαν από τους κατοίκους να προσπαθήσουν να πιάσουν τα ψάρια αυτά που ζουν στα γλυκά νερά της νότιας Αμερικής και του Αμαζονίου, τα οποία τραυμάτισαν σοβαρά δυο ανθρώπους στις αρχές της εβδομάδας που κολυμπούσαν στον

Νίκος Λυμπερόπουλος: Με συνοπτικές διαδικασίες!

Ευκολότερα απ' ό,τι ίσως περίμεναν και οι άνθρωποι της ΑΕΚ επήλθε ο διακανονισμός με τον Φιλιατρινό Νίκο Λυμπερόπουλο, ο οποίος μάλιστα χάρισε και μέρος των οφειλομένων του.

Μπορεί τα προβλήματα με τις οφειλές προς παίκτες να μοιάζουν με πραγματικό «βουνό» στην Ένωση, όσον αφορά ωστόσο την περίπτωση του Φιλιατρινού άσου τα πράγματα αποδείχτηκαν κάτι περισσότερο από απλά. Ο παίκτης δίχως να το σκεφτεί δεύτερη φορά είπε το «ναι» στον διακανονισμό που του

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΠΡΟΦΗΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ


ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ & ΟΛΥΜΠΙΑΣ
_______________________

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ
ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ
ΠΡΟΦΗΤΟΥ ΗΛΙΟΥ
ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ

Τριφυλία: Από την Θεσσαλονίκη ο αρχηγός με τα πλαστά τιμολόγια!

Ο 41χρονος που συνελήφθη στην Θεσσαλονίκη φέρεται αρχηγός του κυκλώματος των πλαστών τιμολογίων 
Αρχηγός του κυκλώματος που διακινούσε εικονικά και πλαστά τιμολόγια στην Τριφυλία και σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα φέρεται να είναι ο 41χρονος από τη Θεσσαλονίκη που συνελήφθη στις 4 του μήνα στον Εύοσμο. 
Σε βάρος του υπήρχε ένταλμα σύλληψης για φοροδιαφυγή κακουργηματικού χαρακτήρα από την Ανακρίτρια Καλαμάτας, στην οποία πρόκειται να απολογηθεί σήμερα. Χθες οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Καλαμάτας και οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει αφορούν σε σύσταση

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ