ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014

Πάτρα: Ηλικιωμένος μπήκε με την καραμπίνα στα χέρια στο Πρωτοδικείο

Συναγερμός σήμανε λίγο πριν τις 11 σήμερα το πρωί στην Αστυνομική Διεύθυνση Αχαίας όταν

“Έξυπνα” παράθυρα αλλάζουν χρώμα και εξοικονομούν ενέργεια

Το κόστος ψύξης και θέρμανσης αντιστοιχεί στο 56% του συνολικού ενεργειακού κόστους του μέσου αμερικανικού νοικοκυριού σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Ενέργειας της χώρας.
Πρόκειται για το μεγαλύτερο μακράν έξοδο, αλλά και το σημαντικότερο πεδίο από το οποίο μπορούν να προκύψουν εξοικονομήσεις κόστους και ενέργειας.

Μια από τις πλέον σύγχρονες τεχνολογικά λύσεις είναι τα έξυπνα τζάμια.

Τα έξυπνα τζάμια -αποκαλούμενα επίσης και ως ηλεκτροχημικά παράθυρα- μπορούν να μειώσουν δραστικά το κόστος ψύξης και θέρμανσης καθώς μπορούν να εμποδίσουν την άμεση ηλιακή ακτινοβολία σε ποσοστό ως 98%.

Ένας Έλληνας στο διάστημα

Όταν ήταν μικρός και τον ρωτούσαν τι θέλει να γίνει όταν μεγαλώσει, η λέξη «αστροναύτης» δεν του περνούσε... καν από το μυαλό. Ο τόπος που μεγάλωσε όμως και οι σπουδές του τον οδήγησαν στη σπάνια εμπειρία που αποτελεί άπιαστο όνειρο για τους περισσότερους κατοίκους αυτού του πλανήτη: να δει τη Γη από ψηλά.

Ωκεανός στα έγκατα της Γης

Ένα μικρό ακατέργαστο διαμάντι που βρέθηκε τυχαία στη ρηχή κοίτη ενός ποταμού στη δυτική Βραζιλία και το οποίο προερχόταν από τα έγκατα της Γης οδήγησε τους επιστήμονες στην εντυπωσιακή εκτίμηση ότι σε βάθος 410 έως 660 χιλιομέτρων υπάρχει μια άγνωστη μέχρι σήμερα «υγρή ζώνη» με τεράστια αποθέματα υπόγειου νερού, τα οποία μπορεί να είναι τουλάχιστον όσα όλοι μαζί οι ωκεανοί του πλανήτη, αν όχι πολύ

Ένα μήλο την ημέρα προστατεύει από το εγκεφαλικό

Η καθημερινή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών με λευκή σάρκα μπορεί να μειώσει κατά το ήμισυ τον κίνδυνο εκδηλώσεως εγκεφαλικού επεισοδίου, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Το όφελος αυτό αποδίδεται στην παρουσία φυτοχημικών ουσιών, όπως τα καροτενοειδή και τα φλαβονοειδή.

Αν και είναι γνωστό πως η αυξημένη

Τσιγγάνοι οι διαρρήκτες του Κοινωνικού Ιατρείου

Τσιγγάνοι είναι οι διαρρήκτες που τον περασμένο Ιανουάριο είχαν μπει στο Κοινωνικό Ιατρείο Καλαμάτας, απ' όπου έκλεψαν υπολογιστές ενώ έκαναν άνω κάτω τα πάντα. Συγκεκριμένα, πρόκειται για 4 τσιγγάνους (μεταξύ τους και 1 ανήλικος) οι οποίοι συνελήφθησαν το απόγευμα της Δευτέρας από αστυνομικούς της Ασφάλειας Καλαμάτας όταν πήγαν να διαρρήξουν ένα σπίτι. 
Οι συλληφθέντες κατηγορούνται ότι από πέρυσι τον Οκτώβριο έχουν διαπράξει συνολικά 15 κλοπές, σε σπίτια μέσα στην Καλαμάτα, το Ξηροκάμπι, τα Λέικα και το Φραγκοπήγαδο, καθώς και στο Κοινωνικό Ιατρείο. Επίσης κατηγορούνται και για δύο απόπειρες κλοπής. Προτιμούσαν τις μονοκατοικίες και έμπαιναν συνήθως

Κερδίζει τις αγορές της Ευρώπης το αγγούρι της Τριφυλίας!

ρεπορτάζ ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ
Το βασικό χαρακτηριστικό της ενσωμάτωσης της μέριμνας για το περιβάλλον, παρά το επιπλέον κόστος που απαιτείται στην παραγωγή, έχει συμβάλει στην ανάδειξη της Τριφυλίας και στην εξαιρετική ποιότητα των προϊόντων της. Η φιλοσοφία των παραγωγών έχει αλλάξει, όπως ανέφερε ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας κ. Παρασκευόπουλος, επισκεπτόμενος ένα από τα πιο σύγχρονα θερμοκήπια παραγωγής αγγουριού στον Αγρίλη Φιλιατρών.

Ελαιόλαδο: Οι Τιμές στις 9 Μαρτίου 2014

Συνεχίζει η στασιμότητα των τιμών στις ευρωπαϊκές αγορές του εξτραπαρθένου. Τάσεις κάμψης των τιμών του λαμπάντε στην Ισπανία και Ιταλία. Αισθητή κάμψη του εξτραπαρθένου στην Τυνησία.
 
Στάσιμες και οι τιμές του εξτραπαρθένου στην Ελλάδα σε επίπεδα του 4-5% υψηλότερα της αντίστοιχος περσινής περιόδου. 

6η Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας έτους 2014

Σας καλούμε να προσέλθετε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας, οδός Δημαρχείου 2 - Κυπαρισσία, την 20η του μηνός Μαρτίου του έτους δύο χιλιάδες δέκα τέσσερα (20-03-2014), ημέρα Πέμπτη και ώρα 19.00, για τακτική συνεδρίαση και λήψη αποφάσεων, στα πιο κάτω θέματα: 
1. Έγκριση Πρωτοκόλλου Προσωρινής παραλαβής του έργου Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων Δήμου Κυπαρισσίας, 

Σταϊκούρας: Επιδότηση ρεύματος και φυσικού αερίου και τον Φεβρουάριο

  in.gr . 27 Ιανουαρίου 2022, 11:40 Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι τον Μάιο θα υπάρξει και δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού