ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011

Ατάκες χαροκαμένων παντρεμένων αντρών: Θα πεθάνετε από το γέλιο!!!

Δεν έχω μιλήσει στην γυναίκα μου τους τελευταίους 18 μήνες.Δεν θέλω να την διακόψω…
Ο τελευταίος καυγάς με την γυναίκα μου ήταν δικό μου λάθος. Με ρώτησε «Τι έχει η τηλεόραση»; Και εγώ απάντησα «Σκόνη»
Στην αρχή ο Θεός δημιούργησε τη Γη και μετά αναπαύτηκε. Κατόπιν δημιούργησε τον άντρα και μετά αναπαύτηκε. Στο τέλος ο Θεός δημιούργησε τη γυναίκα. Από τότε ούτε ο Θεός ούτεο άντρας αναπαύτηκαν ξανά.
Γιατί οι άντρες πεθαίνουν πριν από τις γυναίκες τους;
Επειδή το θέλουν.

Ένας ζητιάνος πλησίασε μία καλοντυμένη κυρία που έκανε τα ψώνια της στο Κολωνάκι και της είπε: – «Δεν έχω φάει τίποτα εδώ καιτέσσερις ημέρες»
Και εκείνη απάντησε: -«Χριστέ μου μακάρι να είχα τη δύναμη να το κάνω και εγώ»

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ: 20 ΟΝΟΜΑΤΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΤΕΛΕΤΩΝ !


1. Η ΩΡΑΙΑ ΚΟΙΜΩΜΕΝΗ

2. ΤΟ ΧΑΡΟΥΜΕΝΟ ΚΡΑΝΙΟ

3. ΤΟ ΣΤΕΚΙ ΤΩΝ ΖΟΜΠΙ

4. GAME OVER

5. ΣΒΕΛΤΟ ΦΤΥΑΡΙ

6. ALU DEATH PARK, ΣΑΣ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟΥ..

7. ΓΥΑΛΙΣΤΕΡΗ ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ

8. ΚΑΙ ΖΗΣΑΜΕ ΕΜΕΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΑ

9. ΑΝΑΣΤΑΣΙΣ

10. ΥΠΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Πρότυπη μονάδα υδροπονικής καλλιέργειας κηπευτικών, από τον Συνεταιρισμό Φιλιατρών

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, κ. Πέτρου Τατούλη, εγκρίθηκε το αίτημα του Αγροτικού – Κηπευτικού Συνεταιρισμού Φιλιατρών για υπαγωγή στις διατάξεις του Ν.3299/2004 επένδυσης, που αναφέρεται σε κατασκευή πρότυπης θερμοκηπιακής μονάδας υδροπονικής καλλιέργειας κηπευτικών. Η κατασκευή της μονάδας θα γίνει στο 7° χιλ. της Ε.Ο. Φιλιατρών−Μάραθου, στο Νομό Μεσσηνίας, και είναι συνολικής δαπάνης 1.993.372,44€, με επιχορήγηση ποσού 797.348,98€, ήτοι ποσοστό 40% επί του συνολικού κόστους της επένδυσης.
Η ίδια συμμετοχή του συνεταιρισμού ανέρχεται στο ποσό του 1.196.023,46€, δηλαδή ποσοστό 60 % επί του συνολικού κόστους της επένδυσης.
Για το πλήρες κείμενο της απόφασης, σε pdf μορφή, πιέστε εδώ:
http://www.paseges.gr

Μειωμένη κατά 100.000 τόνους η παραγωγή κρασιού

Μειωμένη κατά 100.000 τόνους θα είναι η παραγωγή φέτος ελληνικών κρασιών. Από τους 310.000 τόνους του 2010, υπολογίζεται ότι η παραγωγή θα πέσει στους 230.000, κυρίως λόγω του περονόσπορου που χτύπησε σε αρκετές περιοχές της χώρας τα σταφύλια. Θέμα ποιότητας, ωστόσο, δεν τίθεται. Ο ελληνικός οίνος θα είναι για μία ακόμα χρονιά εξαιρετικός!». Οι περισσότεροι οινοπαραγωγοί τρυγούν τις μέρες, με καθυστέρηση 10 περίπου ημερών σε σχέση με πέρυσι, τα αμπέλια τους. Σε αρκετές περιοχές της επικράτειας, ο περονόσπορος φέτος έβλαψε καθοριστικά τα αμπέλια. Αμπελουργοί εξηγούν: «Οι περισσότεροι δεν μπορέσαμε να αντιμετωπίσουμε τον περονόσπορο με τους συνήθεις ψεκασμούς. Ο καιρός βοήθησε ώστε ο μύκητας αυτός να γίνει ανθεκτικός στα φυτοφάρμακα. Τα προσβεβλημένα αυτά σταφύλια δεν τρυγιούνται, που σημαίνει και μικρότερη παραγωγή κρασιού".

Γιώργος Δεληκάρης


Ο Γιώργος Δεληκάρης (γεν. στις 22 Ιουλίου 1951) είναι παλαίμαχος διεθνής ποδοσφαιριστής που μεσουράνησε τη δεκαετία του '70. Αγωνίστηκε κατά κύριο λόγο στον Ολυμπιακό Πειραιά και στο τέλος της καριέρας του στον Παναθηναϊκό. Βιρτουόζος της μπάλας, με εκπληκτική τρίπλα, έδινε την εντύπωση ότι προσπερνούσε ακίνητους τους αντιπάλους του. Ήταν αριστεροπόδαρος με πολύ καλή πάσα, που δεν παρέλειπε να σκοράρει.
Η μεταπήδηση του Γιώργου Δεληκάρη από τον Ολυμπιακό στον Παναθηναϊκό, χαρακτηρίστηκε ως «Η μεταγραφή της δεκαετίας».
Ο Γιώργος Δεληκάρης γεννήθηκε στον Πειραιά το 1951. Ξεκίνησε το ποδόσφαιρο στην ομάδα του Αργοναύτη, η οποία τότε αγωνιζόταν στη Β΄ Εθνική. Το 1969 πήρε μεταγραφή στον Ολυμπιακό με πριμ 150.000 δρχ., ενώ ο σύλλογός του έλαβε 1.050.000 δρχ.
Ήταν μέλος της μεγάλης ομάδας του θρύλου, που δημιούργησε ο πρόεδρος Νίκος Γουλανδρής, με την οποία κατέκτησε τρία συνεχόμενα πρωταθλήματα: 1972-73, 1973-74 και 1974-75 και τρία Κύπελλα Ελλάδος: 1971, 1973, 1975.

Γιορτάζεται η επέτειος της Ναυμαχίας του Ναβαρίνου στην Πύλο !

Εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο της ναυμαχίας του Ναβαρίνου στις 20 Οκτωβρίου του 1827, θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη στην Πύλο. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, στις 9:30 το πρωί θα γίνει στην Πλατεία Τριών Ναυάρχων έπαρση των σημαιών της Ελλάδας, της Αγγλίας, της Γαλλίας και της Ρωσίας, χώρες των οποίων ναυτικές δυνάμεις μετείχαν στη νικηφόρο ναυμαχία κατά του ναυτικού του Ιμπραήμ.
Στις 10:15 το πρωί θα τελεστεί δοξολογία στο μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πύλου και θα ακολουθήσει επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο των Τριών Ναυάρχων και κατάθεση στεφάνων. Στη συνέχεια θα εκφωνηθεί ο πανηγυρικός της ημέρας από τον λέκτορα της Σχολής Ευελπίδων Δημήτρη

Αναστάτωση στο Κοπανάκι για το κλείσιμο της Αγροτικής

Αναστάτωση επικρατεί μεταξύ των κατοίκων του Κοπανακίου και της ευρύτερης περιοχής καθώς, όπως έχουν πληροφορηθεί, κλείνει το τοπικό υποκατάστημα της Αγροτικής Τράπεζας.
Οι κάτοικοι κάνουν λόγο για μια πρωτοφανή αποψίλωση της περιοχής τους από υπηρεσίες, αλλά και για μια νέα ταλαιπωρία που τους περιμένει. Λένε ότι η περιοχή είναι καθαρά αγροτική και κτηνοτροφική και εξυπηρετούνταν από τη συγκεκριμένη τράπεζα που είναι και η μοναδική - ενώ πέραν των άλλων ταλαιπωρία περιμένει και τους συνταξιούχους, καθώς για να εξυπηρετηθούν θα πρέπει πλέον να μετακινούνται σε άλλη περιοχή.
http://www.eleftheriaonline.gr/

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ