ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 2 Μαΐου 2012

Ραντεβού... 8,5 εκ. πολιτών με την Εφορία


Ξεκινάει σε μία εβδομάδα το ετήσιο... ραντεβού 8,5 εκατ. φορολογουμένων με την εφορία.
Τα νέα έντυπα της φορολογικής δήλωσης άρχισαν να φθάνουν σε όσους έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ, καθώς και σε όλους τους συνταξιούχους που ανεξαρτήτως εισοδήματος μπορούν και φέτος να υποβάλουν τις φορολογικές δηλώσεις τους χειρόγραφα.
Την ίδια ώρα, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων ετοιμάζεται να ανοίξει στις 9

Μέσα στον Ιούνιο έρχεται η εξισωτική αποζημίωση

Για τον ερχόμενο Ιούνιο προγραμματίζεται πλέον η πληρωμή της εξισωτικής αποζημίωσης στους δικαιούχους γεωργοκτηνοτρόφους, για το έτος 2011. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει ξεκινήσει τη διαδικασία των αναγκαίων διοικητικών ελέγχων για την προετοιμασία της πληρωμής, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί περί τα τέλη Ιουνίου.
Προϋπόθεση είναι, βέβαια, να καλυφθεί το απαιτούμενο ποσό από τους απαιτούμενους πόρους, αφού τα

Κλειστά έως 9 Μαΐου τα δικαστήρια

Κλειστά θα παραμείνουν λόγω εκλογών τα δικαστήρια από σήμερα 2 έως τις 9 Μαΐου, ενώ το ίδιο διάστημα θα ανασταλούν και όλοι οι πλειστηριασμοί. Το Πρωτοδικείο Αθηνών, σύμφωνα με εγκύκλιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, θα παραμείνει κλειστό για δύο ημέρες επιπλέον, δηλαδή έως τις 11

Χρειάστηκαν 34 πέναλτι!

Σαν σήμερα, στις 2 Μαΐου του 2009, ο Ολυμπιακός κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδας στο

Στις 17 Μαΐου ο πρώτος τελικός «αινίων»

Οι τελικοί της Α1 μπάσκετ θα ξεκινήσουν μετά το Final-4 της Κωνσταντινούπολης και συγκεκριμένα, όπως αποφασίστηκε την Πέμπτη 17 Μαΐου. Ο πρωταθλητής θα αναδειχθεί στις τρεις νίκες και το

Δημοπρατείται σπάνια αφίσα του 1901

Η αφίσα για την Κύπρο στους πρώτους Πανελλήνιους Αγώνες στο Ζάππειο το 1901 πρόκειται να δημοπρατηθεί στις 8 Μαΐου από τον οίκο «ΑhΖmartΑuctions», σε συνεργασία με τον οίκο δημοπρασιών «Δημοπρασίες Πέτρος Βέργος».

Η σπάνια και ιστορικά σημαντική πολύχρωμη αφίσα, χαραγμένη στο γνωστό λιθογραφείο του G. Κohlmann, σχεδιάστηκε και κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 1901, όταν, με την ευκαιρία των πρώτων πανελλήνιων αγώνων, διοργανώθηκε από τον Πατριωτικό Σύνδεσμο των Κυπρίων εν Αθήναις στο Ζάππειο Μέγαρο Αθηνών, κυπριακή έκθεση και αγορά, με εκθέματα αντιπροσωπευτικά από όλη την κυπριακή παραγωγή και την καθημερινή ζωή των Κυπρίων, με στόχο την εθνική

Η μεγαλύτερη πανσέληνος της χρονιάς

Το μεγαλύτερο φεγγάρι του 2012 θα λάμψει στον ουρανό της 5ης προς την 6η Μαΐου.

Η πανσέληνος του ερχόμενου Σαββατοκύριακου θα είναι πιο μεγάλη και πιο λαμπρή από τις άλλες, επειδή ο δορυφόρος μας θα βρεθεί πολύ κοντά στη Γη, στη «στενότερη» επαφή μεταξύ των δύο σωμάτων για αυτή τη χρονιά.

Η επικείμενη σελήνη, όπως έχει επικρατήσει να ονομάζεται τελευταία, έχει πυροδοτήσει τις συνήθεις κινδυνολογίες για επερχόμενες φυσικές καταστροφές και έντονες

Ηλεκτρονικό «φακέλωμα» των καθηγητών που παραδίδουν ιδιαίτερα

Δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου καθηγητών που παραδίδουν ιδιαίτερα μαθήματα και αυστηρούς ελέγχους για να εντοπιστούν καθηγητές σχολείων που αυξάνουν με τον ίδιο τρόπο το εισόδημά τους, ζητούν ιδιοκτήτες φροντιστηρίων.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσαν στην εφημερίδα Καθημερινή ιδιοκτήτες φροντιστηρίων, φέτος στα

Πόση άδεια δικαιούνται οι ετεροδημότες για τις εκλογές

Η άδεια που δικαιούνται βάση νόμου οι ετεροδημότες δημόσιοι υπάλληλοι, εξαρτάται από τη χιλιομετρική απόσταση που τους χωρίζει από το μέρος καταγωγής τους. Όμως το ανώτερο που μπορεί να πάρει κανείς σε άδεια είναι ένα τριήμερο.

-Μάθε πού ψηφίζεις
Η εγκύκλιος που εξέδωσε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ορίζει πως:
Για τους υπαλλήλους για τους οποίους δεν εφαρμόζεται πενθήμερη εβδομάδα εργασίας:
Μία με δύο εργάσιμες: Όσοι ταξιδέψουν για να ψηφίσουν σε τόπο με απόσταση 100-200

Καιάφας: Πηδούν τα κάγκελα για ένα μπάνιο!


Στο σημείο να πηδούν κρυφά τα κάγκελα, κινδυνεύοντας να τραυματιστούν, έχουν φτάσει Έλληνες και ξένοι επισκέπτες, προκειμένου να κάνουν τα θεραπευτικά τους μπάνια στον Καϊάφα. Κι αυτό συμβαίνει γιατί, αν και ήδη έχουμε μπει στο Μάιο, παραμένει άγνωστο πότε θα ξεκινήσει η λειτουργία τους.



Ο απολογισμός του Πάσχα για τη Ζαχάρω, σε εμπορικό και τουριστικό επίπεδο, δεν είναι θετικός, όπως εξηγεί ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ζαχάρως Αργύρης Παύλος, παρά την προσπάθεια που καταβλήθηκε από όλους για καλές τιμές σε παροχές και προϊόντα.

Ο Γύρος της Καλαμάτας αγαπήθηκε!

Μεγάλη η συμμετοχή - Απόλυτη επιτυχία του αγώνα !
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε ο Γύρος της Καλαμάτας που διοργάνωσε ο Σύλλογος Δρομείς Υγείας Μεσσηνίας, με τη στήριξη του Δήμου Καλαμάτας.
Ρεκόρ συμμετοχών σημειώθηκε στους δύο αγώνες (2 χλμ και 10 χλμ).
Ο Δήμαρχος Καλαμάτας κ. Παναγιώτης Νίκας έδωσε συγχαρτήρια στους διοργανωτές, στους εθελοντές και σε όλους τους αγωνιζόμενους και ευχήθηκε του χρόνου να υπάρξουν ακόμα περισσότερες συμμετοχές.
Μετά τον τερματισμό όλων των αθλητών και τις απονομές πραγματοποιήθηκε μικρή δεξίωση για

Αιγυπτιακές πατάτες χωρίς ετικέτα στη λαϊκή

Στα 30 λεπτά και παρακάτω είναι η τιμή της φρέσκιας πατάτας. Σε κάποια περίπτωση χθες στην Καλαμάτα διατέθηκε με 32 λεπτά, αλλά με όρους που δεν επέτρεπαν ιδιαίτερο κέρδος στον παραγωγό.
Την κατάσταση αυτή σημείωσαν χθες, από διαφορετική γωνία, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεσσήνης Παναγιώτης Δουρούμης και ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Παναγιώτης Αλευράς, με αφορμή και τη σύσκεψη της περασμένης Παρασκευής στο Διοικητήριο, όπου υπήρξε έντονη αντιπαράθεση μεταξύ τυποποιητών.
Ο αντιπεριφερειάρχης επεσήμανε ότι «στους ελέγχους βρέθηκαν στη λαϊκή της Καλαμάτας να

Εορτασμός Αγίας Μαύρας και Γιορτή Λουλουδιού στον Αγιο Γεώργιο Φιλιατρών

Η εκδήλωση πραγματοποιείται από το Ράδιο Νίκη 96,4 και το Φιλιατρά News.
Όποιος παραγωγός, φυτοριούχος ή ακόμα ανθοπώλης θέλει μπορεί να

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ