ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2016

Γιατί την ημέρα του Σταυρού μοιράζεται στις Εκκλησίες βασιλικός;

Παραμονή της εορτής της ύ, συνηθίζεται να πηγαίνουμε στους ιερούς τους που φροντίζαμε όλο το

Ύψωση του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού



Ημερομηνία εορτής: 14/09/2016
Τύπος εορτής: Σταθερή.
Εορτάζει στις 14 Σεπτεμβρίου

ΟΑΕΔ: Τέσσερα προγράμματα για 45.000 ανέργους έως τέλος του χρόνου

13/09/2016






Τέσσερα προγράμματα για ανέργους έχει καταρτίσει και αναμένεται να υλοποιήσει μέχρι τα τέλη του χρόνου ο ΟΑΕΔ, με στόχο να δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας και να ενισχύει επιχειρηματικά σχέδια ανθρώπων που βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας. Συγκεκριμένα:

Η Μητρόπολη Μεσσηνίας δίπλα στους πλημμυροπαθείς

Τρίτη, 13 Σεπτέμβριος 2016






Απογοητευμένος από την έλλειψη συντονισμού για τη βοήθεια στους Καλαματιανούς που επλήγησαν από τις πλημμύρες φάνηκε χθες ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, ο οποίος ανακοίνωσε τις προσεχείς δράσεις της Εκκλησίας και απηύθυνε ευρύ κάλεσμα για συμπόρευση και βοήθεια.

Πονοκέφαλος ενόψει αποζημιώσεων οι αδήλωτες και ανασφάλιστες καλλιέργειες στη Μεσσηνία

Τρίτη, 13 Σεπτέμβριος 2016








Δέσμευση γενικόλογη πως η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να αποζημιωθούν οι τεράστιες ζημιές στην αγροτική παραγωγή της Μεσσηνίας από τη θεομηνία, απηύθυνε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, χθες στην Καλαμάτα. 

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ