ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Σχολείο βυζαντινής μουσικής απο την Ιερά Μητρόπολη Τριφυλίας και Ολυμπίας.

Από την Ιερά Μητρόπολη Τριφυλίας και Ολυμπίας, ανακοινώνεται ότι η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Τριφυλίας και Ολυμπίας θα λειτουργήσει και φέτος ως εξής: .......

· Μουσικό Τμήμα Κυπαρισσίας στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Χριστιανουπόλεως.

· Πρακτικό τμήμα Φιλιατρών στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου.

· Μουσικό και Πρακτικό Τμήμα Κρεστένων στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου.

Έναρξη Μαθημάτων: 2 Οκτωβρίου 2011.

Εγγραφές: Κυπαρισσία τηλ: 6977234072, Φιλιατρά τηλ: 2761024275, Κρέστενα τηλ: 6976724995.
Περισσότερες πληροφορίες στα Γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως και στο τηλ. 2761022229.

ΑΠΟ http://filiatranews.blogspot.com/2011/09/blog-post_9387.html

Θα διαβάζει το μυαλό του οδηγού

Στο μέλλον το αν θα στρίψει κάποιος οδηγός δεξιά ή αριστερά δεν θα είναι μόνο μία σκέψη. Αυτοκίνητα θα μπορούν να «διαβάζουν» τις σκέψεις. Όπως εξηγεί ο Χοσέ ντελ Ρ. Μιλάν, καθηγητής στο ελβετικό τεχνολογικό πανεπιστήμιο EPFL, ο οποίος ηγείται του σχεδίου, «η ιδέα είναι να «παντρέψεις» την νοημοσύνη του οδηγού με εκείνη του αυτοκινήτου με τέτοιο τρόπο ώστε να μην υπάρχουν διαφορές μεταξύ των δύο και το αποτέλεσμα να είναι ένα ασφαλές οδηγικό περιβάλλον. Το σχέδιο βασίζεται στην «μέτρηση της εγκεφαλικής δραστηριότητας σε συνδυασμό με την κίνηση των ματιών».
«Ο ηλεκτρονικός εγκέφαλος του αυτοκινήτου θα σαρώνει τον περιβάλλοντα χώρο αξιοποιώντας ταυτόχρονα τους αισθητήρες του ίδιου του οχήματος» κι έτσι θα καθίσταται δυνατή η πρόβλεψη της επόμενης κίνησης του οδηγού. Το όχημα στη συνέχεια θα προετοιμάζεται για ελιγμούς μειώνοντας ταχύτητα, αν είναι απαραίτητο, ή θα στρίβει δεξιά ή αριστερά. Εκπρόσωπος του EPFL δήλωσε ότι οι έρευνες θα διαρκέσουν τέσσερα χρόνια και ότι «στο τέλος αυτής της περιόδου ελπίζουμε να έχουμε ήδη έτοιμο το πρωτότυπο».
Πηγές: ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ, ΑΠΕ/ΜΠΕ
Επιμέλεια: Κατερίνα Ιωαννίδου
ΑΠΟ http://www.ert.gr/index.php/eidiseis/epistimi-texnologia/kainotomia

Κεφτεδάκια με λαδερά ανοιξιάτικα λαχανικά

Περιγραφή συνταγής Υπέροχα, ζουμερά κεφτεδάκια σε πεντανόστιμη λαδερή σάλτσα με φρέσκα λαχανικά. Μια συνταγή που θα την αγαπήσει όλη η οικογένεια.
              Συστατικά συνταγής
  • 2 ½ φλιτζάνια ζωμό κοτόπουλο
  • 1/3 του φλιτζανιού γαλέτα
  • 1 μέτριο φλιτζάνι φιλέτο πράσινης ελιάς
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 αυγό
  • ½ κουταλάκι αλάτι
  • ½ κουταλάκι μαύρο πιπέρι
  • ¼ του φλιτζανιού και έξτρα 2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • 600 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
  • 5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και λίγο έξτρα για να λαδώσουμε το σκεύος
  • 2 φινόκιο κομμένα σε ροδέλες
  • 6 καρότα κομμένα σε ροδέλες
  • 1 κουταλιά της σούπας νερό
  • 2 ½ κουταλάκια κορν φλάουρ
  • 1 λεμόνι κομμένο σε ροδέλες

Κρυολόγημα: Πώς να το αντιμετωπίσεις και πως να το προλάβεις!

 Ξαφνικά αισθάνεσαι τα μάτια σου να καίνε, την αναπνοή σου να δυσκολεύει και έχεις μια γενικότερη δυσφορία. Την πάτησες. Κρυολόγησες. Πριν όμως γεμίσεις το φαρμακείο του σπιτιού σου με παυσίπονα και αποσυμφορητικά αναπνοής, καλό είναι να προμηθεύσεις το ντουλάπι σου με τα απαραίτητα τρόφιμα για να το καταπολεμήσεις...
Αν είσαι από τις τυχερές που δεν την πάτησαν ακόμα, φρόντισε ώστε η διατροφή σου να περιέχει τα παρακάτω και θα το προλάβεις το κρυολόγημα!
Τι να προτιμήσεις:
Ο Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος Δημήτρης Γρηγοράκη συστήνει τις τροφές που θα καταπολεμήσουν το κρύωμα:
Φρέσκα φρούτα & λαχανικά: Η βιταμίνη που έχει συνδεθεί περισσότερο με την προστασία από το κρύωμα, είναι αναμφισβήτητα η βιταμίνη C. Πορτοκάλια, λεμόνια και ακτινίδια λοιπόν θα πρέπει να βρίσκονται σε μόνιμη βάση στο τραπέζι σου. Τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν βιταμίνη Α, Ε και D που επίσης θα θωρακίσουν τον οργανισμό και θα σε βοηθήσουν να διώξεις το κρύωμα.  
Σκόρδο και κρεμμύδι, τα φυσικά αντιβιοτικά της φύσης: Σε κάθε περίπτωση είναι τα δύο συστατικά που δεν πρέπει να λείπουν από τις συνταγές σου. Θα δώσουν στις σάλτσες, το κρέας και τις σούπες σου γεύση και άρωμα. Τα δύο συστατικά προστατεύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Ετοίμασε λαχταριστές σούπες και πρόσθεσε ολόκληρες τις σκελίδες με το σκόρδο.

"Σήκωσαν" μετασχηματιστή της ΔΕΗ κοντά στο Κοπανάκι

Δεν έχει όριο η θρασύτητα ορισμένων κλεφτών που σκαρφίζονται απίθανα πράγματα πολλές φορές θέτοντας και την ζωή τους ακόμη σε κίνδυνο. Ο λόγος για τους κλέφτες -πιθανότατα τσιγγάνους- που ξήλωσαν ολόκληρο μετασχηματιστή της ΔΕΗ από γραμμή τάσης 20.000 βολτ. Το συμβάν έγινε χθες την νύκτα κοντά στο Κοπανάκι λίγα μόλις μέτρα πιο μέσα από την εθνική οδό. Οι κλέφτες ανέβηκαν στην κολόνα της ΔΕΗ στο ύψος του μετασχηματιστή και ξεβίδωσαν τις βίδες που κρατούσαν την βάση του. Στην συνέχεια τον έδεσαν με ένα σχοινί και με αυτοκίνητο τον τράβηξαν με δύναμη μέχρι που τον ξεκόλλησαν από τις κολόνες, παρότι ήταν σε λειτουργία και είχε ρεύμα.
Στο έδαφος τον αποσυναρμολόγησαν και πήραν το χαλκό που είχε στο εσωτερικό του. Το συμβάν ανακαλύφθηκε το πρωί και στο σημείο έσπευσε συνεργείο της ΔΕΗ και η Αστυνομία. Οπως μας επισήμανε ο τεχνικός της ΔΕΗ από το υποκατάστημα Φιλιατρών Κώστας Δημητρόπουλος στόχος τους ήταν ο χαλκός που περιέχουν οι μετασχηματιστές. Η συνολική αξία του μετασχηματιστή είναι περίπου 3.200 ευρώ. Από την πλευρά της ΔΕΗ κατατέθηκε μήνυση στο ΑΤ Κοπανακίου που διερευνά την υπόθεση.
http://www.eleftheriaonline.gr

Πανευρωπαϊκή γιορτή πουλιών το Σαββατοκύριακο στη Γιαλοβα

Η Πανευρωπαϊκή Γιορτή των Πουλιών (Eurobirdwatch) είναι ετήσιο γεγονός που λαμβάνει χώρα το πρώτο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου, σε περισσότερες από 30 ευρωπαϊκές χώρες, και συντονίζεται από την Παγκόσμια Ομοσπονδία BirdLife International. Τις εκδηλώσεις σε εθνικό επίπεδο υλοποιούν οι αντίστοιχες οργανώσεις, εταίροι της BirdLife, που ασχολούνται με την προστασία των άγριων πουλιών και των βιοτόπων τους.
Τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στη χώρα μας οργανώνει και συντονίζει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, με τη συνεργασία τοπικών φορέων και οργανώσεων.
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν το Σαββατοκύριακο 1 και 2 Οκτωβρίου στην Αττική, τη Βέροια, την Κρήτη, τη Μακεδονία, τη Μεσσηνία και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ