ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Ναός Επικουρίου Απόλλωνα

Νοτιοδυτικά της Ανδρίτσαινας σε απόσταση 14 χλμ., σε ένα επιβλητικό και άγριο ορεινό τοπίο,
σε υψόμετρο 1.130 μ., στο όρος Κωτίλι, στην τοποθεσία που στην αρχαιότητα ονομαζόταν Βάσσες (που σημαίνει μικρή κοιλάδα μέσα στα βράχια), βρίσκεται ο μεγαλοπρεπής ναός του Επικουρίου Απόλλωνα, ένας από τους μεγαλύτερους ναούς της Αρχαιότητας.

Ο ναός του Επικουρίου Απόλλωνα είναι έργο του αρχιτέκτονα του Παρθενώνα Ικτίνου. Κατασκευάστηκε γύρω στα 420 π.Χ. πάνω σε παλαιότερο ναό, από τους κατοίκους της Φιγάλειας προς τιμήν του Απόλλωνα σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για τη σωτηρία τους από λοιμό. Το επίθετο Επικούριος δόθηκε στον Απόλλωνα γύρω στο 650 π.Χ., την εποχή των πολέμων με τους Σπαρτιάτες.

Αρχαία Ελληνικά ανέκδοτα


Tα αρχαία Ελληνικά ανέκδοτα είναι πνευματώδη και διδακτικά. Μας χαρίζουν το
γέλιο αλλά εκφράζουν και το αρχαίο Ελληνικό πνεύμα στην πιο χαριτωμένη μορφή
του.
Είπε κάποιος στον Αρίστιππο ότι η Λαΐδα δεν τον αγαπά, αλλά προσποιείται ότι
τον αγαπά. Ο Αρίστιππος απάντησε:
«Ούτε το κρασί ή το ψάρι με αγαπούν, εγώ όμως τα απολαμβάνω».

~~~~~~~~~~~@~~~~~~~~~~~~

Ένας άντρας είπε στην ερωτομανή γυναίκα του:
«Τι θέλεις να κάνουμε, να φάμε ή να κάνουμε έρωτα».
Εκείνη του είπε: «Ό,τι θέλεις, ψωμί πάντως δεν έχουμε».

~~~~~~~~~~~@~~~~~~~~~~~~

Ασφαλές Internet: Πρακτικές συμβουλές για παιδιά και γονείς

Η Ομάδα Δράσης για την Ψηφιακή Ασφάλεια (DART) του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, προσφέρει συμβουλές για την ασφαλή χρήση του Internet.
Με αφορμή την «Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου» (10 Φεβρουαρίου), η Ομάδα Δράσης για την Ψηφιακή Ασφάλεια (Digital Awareness and Response to Threats-DART) του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, ενημερώνει με μερικές ενδεικτικές πρακτικές συμβουλές για την ασφαλή χρήση του Internet:

Οι νόμοι του Μέρφυ για τα λεωφορεία


  • Αν βρέχει, ή έχει κρύο, ή και τα δύο, το λεωφορείο θα καθυστερήσει.
  • Αν πας στη στάση νωρίς, το λεωφορείο θα καθυστερήσει. Αν καθυστερήσεις να πας στη στάση, θα έρθει νωρίς.
  • Τα λεωφορεία που περιμένουν οι άλλοι στη στάση φτάνουν στην ώρα τους.
  • Δύο λεωφορεία με τον ίδιο προορισμό θα φτάσουν στη στάση πάντα ταυτόχρονα.
  • Η ταμπέλα στο μπροστινό μέρος του λεωφορείου είναι κυρίως διακοσμητική, δεν έχει να κάνει με τον προορισμό.
  • Η αναμονή στη στάση διαρκεί περισσότερο από τη διαδρομή.
  • Το λεωφορείο που σκοπεύεις να πάρεις περνάει 5 λεπτά πριν φτάσεις στη στάση.
  • Όσο περισσότερη ζέστη έχει έξω, τόσο μεγαλύτερη η πιθανότητα να μην υπάρχει κλιματισμός μέσα στο λεωφορείο.
  • Το λεωφορείο που περιμένεις πάντα περνάει πρώτα προς την αντίθετη κατεύθυνση.
  • Αν θες να προλάβεις το τελευταίο δρομολόγιο της ημέρας, έχει φύγει δύο λεπτά νωρίτερα.
  • Αν ανάψεις τσιγάρο στη στάση, έρχεται το λεωφορείο.
  • Αν ανάψεις τσιγάρο στη στάση για να έρθει το λεωφορείο, θα καθυστερήσει κι άλλο.
  • Αν πρέπει οπωσδήποτε να πάρεις ένα λεωφορείο, θα έχουν απεργία.
  • Αν περπατώντας προς τη στάση κοιτάζεις κάθε τόσο πίσω σου για να δεις αν έρχεται το λεωφορείο, δεν θα έρθει. Αν δεν κοιτάζεις, θα σε προσπεράσει τη στιγμή που φτάνεις στη στάση.
  • Αν περιμένεις για πολλή ώρα στη στάση και αποφασίσεις να φύγεις, το λεωφορείο θα φτάσει μόλις έχεις απομακρυνθεί τόσο ώστε να μην μπορείς να το προλάβεις.
  • Το συνεπές ωρολόγιο πρόγραμμα των λεωφορείων είναι γνωστό σαν ένα από τα σημαντικότερα δείγματα επιστημονικής φαντασίας που έχει εμπνευστεί ποτέ το ανθρώπινο είδος.

«Λουκέτο» στις Εφορίες Γαργαλιάνων και Φιλιατρών

«Λουκέτο» στις πρώτες 19 Εφορίες της χώρας, μεταξύ των οποίων και οι ΔΟΥ Γαργαλιάνων και Φιλιατρών στην Τριφυλία, βάζει μέχρι το τέλος του έτους το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με χθεσινό αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Έθνος».
Όπως σημειώνεται: «Πρόκειται για Εφορίες της περιφέρειας, οι περισσότερες από τις οποίες υπολειτουργούν. Παράλληλα καταργούνται 62 τμήματα εξόδων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, τα τμήματα δικαστικού που υπάρχουν στις περισσότερες Εφορίες της χώρας, καθώς και όλα τα τμήματα ελέγχου που υπάρχουν στις μικρές Εφορίες της χώρας, τις αρμοδιότητες των οποίων θα αναλάβουν οι μεγαλύτερες Εφορίες που υπάρχουν σε κάθε περιοχή.

Το σχέδιο ανασυγκρότησης του φοροεισπρακτικού και φοροελεγκτικού μηχανισμού προβλέπει σε πρώτη φάση την κατάργηση 19 ΔΟΥ, οι οποίες θα ενσωματωθούν σε μεγαλύτερες ΔΟΥ της περιοχής, ενώ προετοιμάζονται οι διαδικασίες συγχώνευσης των Εφοριών στην Ξάνθη, την Καβάλα, τις Σέρρες, τα Ιωάννινα, την Κατερίνη και τα Χανιά».
Συγκεκριμένα αναφέρεται πως, μεταξύ άλλων Εφοριών που καταργούνται μέχρι το τέλος του έτους, περιλαμβάνονται οι «ΔΟΥ Φιλιατρών και Γαργαλιάνων, που ενσωματώνονται στη ΔΟΥ Κυπαρισσίας».

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ