ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα, 2 Ιουλίου 2012

Οι ατάκες που αγαπήσαμε

ΑΠΟ http://www.youtube.com/

Πυρκαγιές: ποια φυτά στον κήπο μπορούν να σώσουν το σπίτι σας από τη φωτιά

Οι τελευταίες πυρκαγιές μάς έβαλαν για μια ακόμα φορά σε σκέψεις. Τι θα γινόταν αν

Στο βιβλίο Γκίνες ο γιγάντιος κροκόδειλος των Φιλιππίνων

Ο μεγαλύτερος κροκόδειλος σε αιχμαλωσία είναι ο κροκόδειλος της φωτογραφίας, όπως

Γαρδένια: μεταφύτευση και φροντίδα

Για την μεταφύτευση της γαρδένιας πραγματοποιούμε την ακόλουθη διαδικασία:
Διαλέγουμε γλάστρα λίγο μεγαλύτερη από την γλάστρα που ήδη βρίσκεται το φυτό. Ανοίγουμε τρύπες στο κάτω μέρος της γλάστρας.
Τοποθετούμε γεωύφασμα βάζουμε ένα στρώμα ελαφρόπετρα ή γαρμπίλι (για καλή στράγγιση του νερού κατά το πότισμα).
Τοποθετούμε πάλι γεωύφασμα (για να συγκρατούνται τα χώματα της γλάστρας). Βάζουμε λίγο χώμα εσωτερικού χώρου ή εξωτερικού χώρου, ανάλογα με το φυτό που

Πήραν… φωτιά τα τηλέφωνα στην «Παναθηναϊκή Συμμαχία

Μεγάλη ήταν η ανταπόκριση των φιλάθλων του Παναθηναϊκού στο νέο… μοντέλο «λαϊκής βάσης» των «πράσινων», καθώς λίγο μετά τις 13:00 που ξεκίνησε η εγγραφή μελών… έσπασαν τα τηλέφωνα.
Ήδη από τις πρώτες ώρες λειτουργίας της υπηρεσίας της «Παναθηναϊκής Συμμαχίας», πολλοί οπαδοί του «τριφυλλιού» επικοινώνησαν με τους ανθρώπους του πλάνου, προκειμένου να μάθουν τις διαδικασίες για την εγγραφή τους ως μέλη, αλλά και για γνωρίσουν περισσότερες λεπτομέρειες για τον τρόπο καταβολής των χρημάτων.
Για τον λόγο αυτό, η «Παναθηναϊκή Συμμαχία» εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία κάνει γνωστές τις

Ο ΠΙΟ ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΟΣ ΔΙΑΡΡΗΚΤΗΣ

Τον τίτλο του πιο αποτυχημένου διαρρήκτη κερδίζει μάλλον ένας 32χρονος, ο οποίος μέσα στην ίδια βραδιά επιχείρησε να μπει σε δύο καταστήματα στην Πάτρα αλλά εγκατέλειψε κακήν κακώς την προσπάθεια, τρώγοντας μάλιστα και ξύλο, για να συλληφθεί εν τέλει από την αστυνομία.
Ο άνδρας έβαλε αρχικά στο μάτι ένα καφενείο και προσπάθησε με ένα κατσαβίδι να ανοίξει την πόρτα. Ο συγγενής του ιδιοκτήτη όμως, που έμενε από πάνω, αντιλήφθηκε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά και κατέβηκε να δει. Πέτυχε τον διαρρήκτη μέσα, άρπαξε ένα σκαμπό και άρχισε να τον χτυπάει, τρέποντας τον σε φυγή.

Ο Έλληνας που σχεδίασε το αυτοκίνητο του 2025

Ο 24χρονος φοιτητής Γιώργος Χρονάκης από την Κρήτη, κατέκτησε την πρώτη θέση στον ετήσιο διαγωνισμό  που αθλοθετούν για τους αποφοίτους οι μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες, σχεδιάζοντας για λογαριασμό της Βρεττανικής ASTON MARTIN το πιο λειτουργικό, πιο ανταγωνιστικό και πιο αρμονικά συνδεδεμένο με την παράδοση της χώρας στην οποία απευθύνεται αυτοκίνητο, για την επόμενη 25ετία.
Όπως αναφέρει το Cretalive, ο νεαρός παράτησε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Κρήτης όπου σπούδαζε Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές, για να ζήσει το όνειρο του. Και φοίτησε στην Αγγλία και στο

Αποπεράτωση Κατατασκευής νέου Λυκείου Φιλιατρών

Ο Δήμος Τριφυλίας και συγκεκριμένα η Δημοτική Ενότητα Φιλιατρών παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις εργασίες αποπεράτωσης του νέου Λυκείου Φιλιατρών.

Όμως υπάρχει έντονη ανησυχία για το γεγονός ότι μέχρι σήμερα η ανάδοχος εταιρεία δεν έχει προβεί στην αντικατάσταση των ήδη τοποθετημένων μεταλλικών κιγκλιδωμάτων της περίφραξης του αυλείου χώρου, τα οποία δεν έχουν τις προδιαγραφές της τεχνικής μελέτης του έργου.

Τα ανωτέρω έχουν επανειλημμένα αναφερθεί με ............

ΠΛΑΤΗ. ΔΥΟ ΩΡΕΣ ΒΙΝΤΕΟ ΓΕΜΑΤΕΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥ.

Δείτε ένα δίωρο βίντεο, γεμάτο ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥ, που έγιναν από το μεγαλύτερο