ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

Χρήσιμες πληροφορίες για τις εκλογές

Από τις 7 το πρωί μέχρι τις 7 το βράδυ θα είναι ανοιχτές οι κάλπες και στις εκλογές της Κυριακής, με μοναδικό αποδεικτικό εκτός από την ταυτότητα, το διαβατήριο, άδεια οδήγησης ή βιβλιάριο ασθενείας.

Το υπουργείο Εσωτερικών, απαντά σε ερωτήσεις που αφορούν στην αναζήτηση του εκλογικού τμήματος, τους ετεροδημότες, τι γίνεται στην περίπτωση που δεν υπάρχει εγγραφή σε κανένα εκλογικό κατάλογο, πώς βεβαιώνεται για την υπηρεσία η απουσία λόγω άσκησης του εκλογικού δικαιώματος, ποιοι έχουν δικαίωμα ψήφου, πώς εκλέγονται οι βουλευτές με λίστα, πώς ψηφίζουν οι ανάπηροι και τι βοήθεια μπορεί να

Τα μειονεκτήματα του Facebook

To facebook μπήκε για τα καλά στη ζωή των περισσοτέρων από εμάς. Αυτό συνεπάγεται κάποιες θετικές επιπτώσεις στη ζωή μας, αλλά παράλληλα και κάποιες αρνητικές.

Δυστυχώς ή ευτυχώς, τίποτα καινούριο στη ζωή δεν είναι απόλυτα καλό ή κακό. Όλα έχουν τα πλεονεκτήματα - μειονεκτήματά τους και όλα έχουν ένα τίμημα. Έτσι και το facebook.

Θα αναλύσουμε και θα ασχοληθούμε παρακάτω με τα μειονεκτήματά του.

Αλλάζουν οι ταυτότητες από το φθινόπωρο

Νέες ταυτότητες θα πρέπει να προμηθευτούν οι Έλληνες πολίτες από το φθινόπωρο του 2012.
Οι νέου τύπου ταυτότητες θα έχουν το σχήμα και το μέγεθος πιστωτικής κάρτας και θα αναγράφονται σε αυτό το ονοματεπώνυμο του κατόχου, η ημερομηνία γέννησης, το φύλο, η ιθαγένεια, ο τόπος

Οδηγίες για να μην σας κλέψουν το ποδήλατο

Το ποδήλατο είναι από τα πλέον περιβαλλοντικά φιλικά μέσα μεταφοράς για τις μετακινήσεις στην πόλη και όχι μόνο.
Ωστόσο, μαζί με την αύξηση στις πωλήσεις ποδηλάτων παρατηρείται και έξαρση περιστατικών κλοπής.
Το φαινόμενο έχει λάβει τέτοιες διαστάσεις που η Ελληνική Αστυνομία εξέδωσε οδηγίες για την αποτροπή τυχόν απώλειας ή κλοπής του ποδηλάτου μας.
Αναλυτικά η ΕΛ.ΑΣ συμβουλεύει τα εξής:
*Αγοράστε και χρησιμοποιήστε ένα ισχυρό και

Τι πρέπει να προσέξετε πριν και μετά τη γυμναστική

Πριν ξεκινήσετε να γυμνάζεστε ή αφού τελειώσετε με την άσκησή σας θα πρέπει να τηρείτε κάποιους κανόνες, ώστε να σας προστατεύουν από τυχόν παρενέργειες, αλλά κυρίως να προετοιμάζετε τον οργανισμό σας να περνάει ομαλά από την ένταση της γυμναστικής στους κανονικούς ρυθμούς.

Οι κανόνες αυτοί είναι:

*Επαρκής ύπνος

Αν κοιμάστε πολύ, τότε η πολύωρη ακινησία οδηγεί τον οργανισμό σε νωθρότητα και τους μυς σε

Ο Έλβις θα αναστηθεί… εικονικά!

Ο Έλβις Πρίσλεϊ, ο εκλιπών βασιλιάς του ροκ εν ρολ, πρόκειται να αναστηθεί εικονικά, σύμφωνα με την εταιρεία παραγωγής Digital Domain Media Group.

Ο τραγουδιστής, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 42 ετών το 1977, θα «επιστρέψει» για μια

Πολύχρωμο… εξωτικό καλαμπόκι!



Δεν πρόκειται ούτε για μεταλλαγμένο προϊόν ούτε οι εικόνες που βλέπετε είναι αποτέλεσμα Photoshop! Εκτός από την κλασική κίτρινη ποικιλία καλαμποκιού, που όλοι γνωρίζουμε, υπάρχει και το χρωματιστό καλαμπόκι, γνωστό και ως «ινδικό καλαμπόκι»!

Μεσσηνία: Πρόσληψη 81 ατόμων με 8μηνη σύμβαση στους ΟΤΑ

Την πρόσληψη συνολικά 81 ατόμων στους ΟΤΑ της Μεσσηνίας με 8μηνη σύμβαση, προκειμένου να καλυφθούν ανάγκες των υπηρεσιών καθαριότητας, προβλέπει -μεταξύ άλλων- κοινή απόφαση των υπουργών Εσωτερικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Οικονομικών.

Φιλιατρά: Η κρίση απειλεί την Φιλαρμονική!

H λειτουργία της Φιλαρμονικής του Συλλόγου Φιλοπροόδων Φιλιατρών κινδυνεύει λόγω της έλλειψης πόρων και των οικονομικών δυσκολιών που υπάρχουν. 
Ο ιστορικός σύλλογος, που έχει βραβευθεί από την Ακαδημία Αθηνών, βρίσκεται πλέον σε πολύ δύσκολη θέση και δεν μπορεί να συντηρήσει την Φιλαρμονική που αποτελεί την κυριότερη δραστηριότητά του. Για αυτό τα μέλη του ζητούν τη στήριξη και την ευαισθητοποίηση των συμπολιτών τους ώστε να καταφέρουν να συνεχίσουν την λειτουργία της, καθώς η προσφορά της στην τοπική κοινωνία είναι σημαντική με την μουσική παιδεία που προσφέρει σε δεκάδες νέους κάθε χρόνο.

ΕΚΤΑΚΤΟ: ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΑΠΑΓΩΓΗΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΑ ΦΙΛΙΑΤΡΑ!

Αναστάτωση στα Φιλιατρά από προσπάθεια απαγωγής ανηλίκων!
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του filiatranet.gr, εχθές το βράδυ 2 άγνωστοι που επέβαιναν σε σκούρα-μπλε BMW, αποπειράθηκαν να απαγάγουν δύο 15χρονα στην οδό Δεκατεσσάρων στα Φιλιατρά, ευτυχώς χωρίς να τα καταφέρουν.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, πρόκειται για ένα αγόρι και ένα κορίτσι, τα οποία ευτυχώς κατάφεραν να ξεφύγουν και να κρυφτούν σε εγκαταλελειμμένες αποθήκες, μετά από πολύωρη προσπάθεια των αγνώστων που εμφανίστηκαν κουστουμαρισμένοι.

Αυτόπτες μάρτυρες του περιστατικού που εργάζονται σε εταιρεία security, προσπάθησαν να ακολουθήσουν τους αγνώστους που κινήθηκαν προς την Αγία Κυριακή, δυστυχώς όμως χωρίς αποτέλεσμα.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, κυκλώματα με κλούβες από την Λάρισα, έχουν εξαπολυθεί στην περιοχή μας και όχι μόνο, με σκοπό την απαγωγή μικρών παιδιών και την εμπορία οργάνων.

Διαδώστε το και ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ!


από: ΕΚΤΑΚΤΟ: ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΑΠΑΓΩΓΗΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΑ ΦΙΛΙΑΤΡΑ! | FILIATRA-NET

Επιστρέφονται πινακίδες και άδειες

Με απόφαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Ελευθέριου Οικονόμου, επιστρέφονται από σήμερα (15.06.2012) οι άδειες οδήγησης, καθώς και οι πινακίδες και οι άδειες κυκλοφορίας των οχημάτων (αυτοκινήτων, μοτοσικλετών και μοτοποδηλάτων), προκειμένου να διευκολυνθούν οι ψηφοφόροι που θα κινηθούν με τα δικά τους μεταφορικά μέσα για την άσκηση του εκλογικού τους

Τα ψηφοδέλτια των κομμάτων στην Μεσσηνία

Τα ονόματα των υποψηφίων των κομμάτων για τις εκλογές της 17 Ιούνη στα ψηφοδέλτια των κομμάτων στον Νομό Μεσσηνίας, είναι:

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΑΜΑΡΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ · ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ · ΣΑΜΠΑΖΙΩΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ · ΧΡΥΣΟΜΑΛΛΗΣ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ (ΜΙΛΤΟΣ) · ΚΑΤΣΙΒΕΛΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΤΑΚΗΣ) · ΚΩΤΣΙΟΠΟΥΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ · ΑΛΕΙΦΕΡΗ - ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗ ΕΛΕΝΗ

ΣΥΡΙΖΑ ΠΕΤΡΑΚΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ · ΜΑΡΑΒΕΛΗ ΙΩΑΝΝΑ · ΨΑΡΡΕΑ ΕΛΕΝΗ · ΠΑΤΣΑΡΙΝΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ · ΧΑΡΙΤΣΗΣ

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ