ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014

Το κόψιμο του τσιγάρου βελτιώνει την ψυχική υγεία

Το κόψιμο του καπνίσματος δεν ωφελεί μόνο τη σωματική υγεία, μειώνοντας τον κίνδυνο για καρκίνο, καρδιοπάθεια και άλλες νόσους, αλλά επίσης κάνει καλό και στην ψυχική-νοητική υγεία, σε μερικές περιπτώσεις το ίδιο ή και περισσότερο από ό,τι βοηθούν τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα, σύμφωνα με δύο νέες επιστημονικές έρευνες, μία βρετανική και μία αμερικανική.
Οι νέες μελέτες καταρρίπτουν τον ευρέως διαδεδομένο μύθο (ιδίως μεταξύ των ίδιων των καπνιστών) ότι το κάπνισμα κάνει καλό στο μυαλό και στην ψυχική διάθεσή τους, ηρεμώντας τους και βοηθώντας τους να χαλαρώσουν. Στην

Βρέθηκαν γονίδια που επηρεάζουν την ανδρική ομοφυλοφιλία

Μια νέα επιστημονική έρευνα που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης για την Πρόοδο της Επιστήμης (AAAS) αναμένεται να πυροδοτήσει συζητήσεις σε ένα φλέγον και αμφιλεγόμενο θέμα.
Αμερικανοί επιστήμονες εντόπισαν ορισμένα γονίδια στο DNA των ανδρών που παίζουν ρόλο για το αν αυτός θα είναι ομοφυλόφιλος. Όπως υποστηρίζουν οι μελετητές, δεν σημαίνει ότι αναγκαστικά αν ένας άνδρας τα έχει, τότε θα είναι ομοφυλόφιλος, όμως φαίνεται πως μπορούν να επιδράσουν στο σεξουαλικό προσανατολισμό.

Όταν το στρες προκαλεί πονοκέφαλο

Oι πονοκέφαλοι τάσεως είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα είδη κεφαλαλγίας και παρότι μπορεί να προκληθούν από παράγοντες όπως η πείνα, η έλλειψη ύπνου και η κακή στάση του σώματος, συχνά οφείλονται πρωτίστως στο στρες.

«Αυτό πιθανώς οφείλεται στο ότι το στρες μάς κάνει να σφίγγουμε ακούσια τους μυς μας, περισσότερο απ΄ όσο είναι απαραίτητο», εξηγεί ο δρ Φαρχάντ Αφσάρ, νευροχειρουργός στην Κλινική του Λονδίνου.

Ο πρώτος χάρτης του Γανυμήδη

Αμερικανοί επιστήμονες χρησιμοποιώντας εικόνες και δεδομένα των αποστολών Voyager και Galileo δημιούργησαν τον πρώτο γεωλογικό χάρτη του Γανυμήδη.

Δηλαδή του δορυφόρου του Δία που είναι και ο μεγαλύτερος δορυφόρος στο ηλιακό μας σύστημα.

Το «διττό» τερέν

Ο Γανυμήδης ανακαλύφτηκε από τον Γαλιλαίο μαζί με άλλους δύο δορυφόρους του Δία το 1610. Ο

Φάρμακο το ελληνικό ελαιόλαδο, πρώτη η Μεσσηνία στις πολυφαινόλες!

Τετάρτη, 12 Φεβρουαρίου 2014 19:04 
 
 
Έχουμε ελαιόλαδο φάρμακο, και μάλιστα με επιστημονική σφραγίδα και αναλύσεις! Το συμπέρασμα τούτο προκύπτει από επιστημονική έρευνα, τα πρώτα πορίσματα της οποίας είχε παρουσιάσει το Φεβρουάριο του 2012, στους Μεσσήνιους παραγωγούς, ο τότε επίκουρος καθηγητής της Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Προκόπιος Μαγιάτης. Ο κ. Μαγιάτης είναι σήμερα αναπληρωτής καθηγητής και παρουσίασε την έρευνά

Ξενοδοχείο και βίλες στη Βελίκα το 2017

Η παγκόσμια αλυσίδα Grace Hotels θα κατασκευάσει στη Βελίκα ξενοδοχείο 125 πολυτελών δωματίων και 40 βίλες τριών, τεσσάρων ή πέντε υπνοδωματίων. Αυτό ανακοίνωσε η εταιρεία τονίζοντας ότι το ξενοδοχείο "Grace Kalamata" θα λειτουργήσει το 2017, ενώ οι βίλες θα πουληθούν σε ενδιαφερόμενους κροίσους, όπως πρώτη έγραψε η "Ε" στις 28 Δεκεμβρίου πέρυσι.
Η Grace Hotels είναι μέρος του LibraGroup, ενός διεθνούς επιχειρηματικού ομίλου που ανήκει στην εφοπλιστική οικογένεια Λογοθέτη. Συγκεκριμένα ο Μάικ Λογοθέτης είναι εγγονός του εφοπλιστή Εμπειρίκου, ο οποίος ήταν αρχικός

Βαριά κληρονομιά το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα των 120 εκατ. ευρώ της Περιφέρειας

Η ΑΜΕΣΗ ένταξη ώριμων έργων προς υλοποίηση αποφασίστηκε κατά την χθεσινή εναρκτήρια πρώτη συνεδρίαση της τεχνικής γραμματείας του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος «Πελοπόννησος 2020 – Ευρωπαϊκή Περιφέρεια», υπό την προεδρία του περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Κων. Κουκολιάς, γενικός διευθυντής Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Περιφερειακής Πολιτικής και Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης, υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφέρειας Πελοποννήσου και εκπρόσωποι της αναπτυξιακής εταιρείας της Πελοποννήσου. «Το πρόγραμμα αυτό αποτελεί ένα νέο, σύγχρονο χρηματοδοτικό εργαλείο, το οποίο ενσωματώνει την

Ελαιόλαδο: Οι Τιμές στις 2 Φεβρουαρίου 2014

Σταθερότητα των τιμών στην Ισπανία με σχετικά έντονες συναλλαγές. 

Η καλή ποιοτικά φετινή ισπανική παραγωγή επικέντρωσε την προσοχή των ιταλών εισαγωγέων στις ισπανικές αγορές εξ ου και η τιμή του αρμπεκίνο παραμένει στα 2,40 €/κιλό. Ενώ οι μεσαίες τιμές του άλλου εξτραπορθένου παραμένουν καθηλωμένες και αυτή την εβδομάδα κάτων των 2,10 €/κιλό. 

Έτσι παρέμειναν ουσιαστικά σταθερές και οι τιμές στις ιταλικές αγορές. 

Εράνη: Βαριά καμπάνα σε Μπεγλεκτσή!

Με βαριά καμπάνα 4 αγωνιστικών και πρόστιμο 40 ευρώ τιμωρήθηκε από την Πειθαρχική Επιτροπή της ΕΠΣ Μεσσηνίας, ο αμυντικός της Εράνης Στέλιος Μπεγλεκτσής, για την κόκκινη που δέχθηκε στον αγώνα της 19ης Αγωνιστικής, με αντίπαλο τον Ολυμπιακό Καλαμάτας.

ΑΠΟ http://filiatranet.blogspot.gr

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ