ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

Η «Χάρτα Δικαιωμάτων» του πολίτη για τις συναλλαγές με τις δημόσιες υπηρεσίες

Αθήνα
Τη «Χάρτα Δικαιωμάτων» του πολίτη για τα δικαιώματά του έναντι της Δημόσιας Διοίκησης, αλλά και την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτησή του έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο

Στις 5 Απριλίου το δώρο Πάσχα, στις 22 Μαρτίου η σύνταξη από το ΙΚΑ

Αθήνα
Ξεχωριστά θα καταβληθούν φέτος σύνταξη και δώρα Πάσχα στους συνταξιούχους του ΙΚΑ, λόγω της οικονομικής δυσχέρειας που αντιμετωπίζει το Ίδρυμα, το οποίο λαμβάνει δάνεια με τον μήνα για να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του.

Έτσι το επίδομα Πάσχα θα καταβληθεί στις 5 Απριλίου και η σύνταξη κανονικά στις 22 Μαρτίου.

Ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος, με δηλώσεις του, έχει διαβεβαιώσει ότι οι συντάξεις και το δώρο Πάσχα θα καταβληθούν κανονικά.

Τα απαιτούμενα ποσά, με νέα απόφαση της διοίκησης του ΙΚΑ, θα εξασφαλισθούν με δάνειο 14

Η Αυστραλία θέλει Έλληνες ταξιτζήδες!

Άρθρο της εφημερίδας της Μελβούρνης Herald Sun με τίτλο «Greek recruits to drive taxis» αναφέρεται στην κίνηση «δύο εταιρειών ταξί να προσλάβουν περίπου 1000 οδηγούς ταξί από την Ελλάδα».

Προσεχώς... μέτρα για την κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας

Μέσα στις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη μια σειρά μέτρων, που έχουν να κάνουν με την παραβατικότητα και την κατάσταση που επικρατεί στο κέντρο της Αθήνας.

Αυτό τουλάχιστον ανακοίνωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μετά τη σημερινή συνάντηση που είχε με τον δήμαρχο Αθηναίων κ. Γιώργο Καμίνη για θέματα που αφορούν στις συνθήκες ασφαλείας στην πρωτεύουσα.
   

Το «Κίνημα του οβελία» στον Έβρο

«Κίνημα του οβελία», έπειτα από αυτά της «πατάτας», και του «φθηνού λαδιού» οργανώνεται τις τελευταίες ημέρες στον Έβρο.

Φωτογραφίες σοκ από το ατύχημα στην Ελβετία

Παλαιό Νοσοκομείο

 «Τρέχει» ο Δήμος Καλαμάτας για να ξεκινήσουν τα έργα
Όλα είναι σχεδόν έτοιμα για να ξεκινήσουν οι εργασίες στο παλαιό Νοσοκομείο Καλαμάτας για την κατασκευή του νέου Δημαρχείου της μεσσηνιακής πρωτεύουσας. Όπως τόνισε ο δήμαρχος Παν. Νίκας σε χθεσινές του δηλώσεις, «ο αγώνας που κάνουμε αυτή τη στιγμή είναι να πάρουμε όλα τα

Oλοκληρώνεται η φύτεση του καρπουζιού στη Τριφυλία

Oλοκληρώνεται η φύτεση του καρπουζιού - Προσοχή για να ξεπεραστεί και το... στρες των φυτών
Σημαντική είναι η κινητικότητα που καταγράφεται ήδη για την καλλιέργεια του καρπουζιού με

ΕΡΓΟ ΖΩΤΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΤΟ ΕΡΓΟ ΑΝΤΙΔΙΑΒΡΩΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΛΕΝΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΤΟΥ ΚΑΛΟΝΕΡΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ

ΕΠΙΣΤΟΛΗ για το μεγάλο έργο της Αντιδιαβρωτικής Προστασίας Παραλίας Καλού Νερού και αδειοδότησης έργου κατασκευής Τεχνητού Υφάλου έστειλε ο Σύλλογος Ιδιοκτητών τουριστικών επιχειρήσεων Καλονερού στο Δήμο Τριφυλίας και την Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Π.Ε.

Συνδεεται αεροπορικως η Μεσσηνια με Αθηνα και Θεσσαλονικη

 
Αεροπορικη συνδεση μεσω τις Αegean Airlines ανακοινωθηκε απο τη διοικηση του αεροδρομιου Καλαματας απο 5 Απριλιου και καθημερινα για Αθηνα,ενω για 4 ημερες την εβδομαδα για

Οι ληστές χτύπησαν με σκεπάρνια τα θύματα στη Βαλύρα!

Μέχρι και με σκεπάρνια χτύπησαν τα θύματά τους οι 3 κουκουλοφόροι ληστές που χθες τα ξημερώματα εισέβαλαν στο σπίτι του 87χρονου Δημήτρη Στ. Μακρή και του 60χρονου γιου του Σταύρου, στη Βαλύρα.
Οι δυο άντρες έζησαν εφιαλτικές στιγμές μέσα στο σπίτι τους λίγο πριν ξημερώσει. Οι ληστές, με όλη τους την αγριότητα, για μια περίπου ώρα τούς απειλούσαν με μαχαίρια και τους χτυπούσαν στα πόδια και την κοιλιά με τα σκεπάρνια που άρπαξαν απ' την καρότσα του αυτοκινήτου ενός εργολάβου της περιοχής.
Οι δράστες έψαξαν όλο το σπίτι, άρπαξαν όσα χρήματα βρήκαν μαζί με 1-2 ρολόγια, έκοψαν το

Κατηγορηματικό όχι στο λιγνιτωρυχείο από τον υπουργό Περιβάλλοντος

Με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης απέκλεισε από την πλευρά της κυβέρνησης τη λειτουργία λιγνιτωρυχείου στην περιοχή της Κορώνης, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Δ. Κουσελά. Ο κ. Μανιάτης ξεκαθάρισε ότι κυβερνητική επιλογή είναι οποιαδήποτε επενδυτική δράση πρέπει να γίνεται αποδεκτή από θεσμικά όργανα της τοπικής κοινωνίας αλλά εν προκειμένω όλες οι αντιδράσεις δείχνουν ότι η τοπική κοινωνία δεν το θέλει. Δηλώνοντας ότι η ΔΕΗ δεν γνωρίζει τίποτε για την επένδυση, ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν δέχθηκε να ανοίξουν νέα λιγνιτωρυχεία ούτε και με αποφάσεις του Ευρωπαϊκού

Ξεκίνησε η ανάπλαση της κεντρικής πλατείας

Ξεκίνησε χθες στο βόρειο τμήμα της κεντρικής πλατείας Καλαμάτας η προεργασία για το έργο της ανάπλασης που θα αρχίσει να υλοποιείται τις επόμενες ημέρες.
Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε χθες ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, ξεκινά σύντομα το έργο σύνδεσης του πεζόδρομου της Αριστομένους με τον πεζόδρομο της Γερμανού.
Στην περιοχή της κεντρικής πλατείας, οι χθεσινές εργασίες αφορούσαν την περίφραξη -με μεγάλα φύλλα λαμαρίνας- του βόρειου τμήματος της πλατείας, από την Κροντήρη μέχρι την Καίσαρη κι από την Αριστομένους μέχρι και την Σιδηροδρομικού Σταθμού.
Στο τμήμα αυτό της πλατείας, όπως εξήγησε ο δήμαρχος, θα κατασκευαστεί το σιντριβάνι και θα

Πεταλίδι: 61χρονος ανασύρθηκε νεκρός από τη θάλασσα

Νεκρός ανασύρθηκε χθες από τη θάλασσα, στο λιμάνι του Πεταλιδίου, ο 61χρονος κάτοικος της περιοχής Αθανάσιος Γ. Χρονόπουλος. 

Προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας σε Καλαμάτα και Κυπαρισσία

Σε 70 προσλήψεις ανέργων ορισμένου χρόνου (5μηνη σύμβαση) πρόκειται να προβούν άμεσα τα διασυνδεόμενα Νοσοκομεία Καλαμάτας και Κυπαρισσίας.
 
Τα 2 Ιδρύματα έχουν υποβάλλει προτάσεις από τον Αύγουστο και συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Δημιουργία θέσεων απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου» με δικαιούχο φορέα το Ινστιτούτο Εργασίας ΙΝΕ-ΓΣΕΕ.

ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ: ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ

ΑΠΟ http://filiatranet.blogspot.com/

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ