ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 23 Ιουνίου 2015

Ιωσήφ Βατοπεδινός: «Γιατί μερικές φορές η χάρη του Θεού χτυπά την πόρτα σε ανθρώπους αδιάφορους και αμελείς;»

Η φιλάνθρωπη του Θεού οικονομία, η οποία θέλει «πάντας ἀνθρώπους σωθῆναι» (Α’ Τιμ. 2,4)

ΗΠΑ: Ρεκόρ Γκίνες έκαναν 66 σέρφερ πάνω στη μεγαλύτερη σανίδα του κόσμου!

Τα περισσότερα άτομα πάνω σε μια σανίδα σερφ - Το προηγούμενο ρεκόρ ήταν 47

Ρεκόρ Γκίνες έκαναν μια ομάδα από σέρφερ, στην παραλία Χάντινγκτον της Καλιφόρνιας, καθώς περίπου 70 δεν έσπασαν ένα αλλά δυο ρεκόρ!

Το πρώτο αφορά στη μεγαλύτερη σανίδα σερφ, η οποία είναι 13 μέτρα μάκρος και 3,5 μέτρα πλάτος. Για να μπει στη θάλασσα, χρειάστηκε να ζητηθεί η βοήθεια γερανού.

Κατατέθηκε το μίνι ασφαλιστικό στη Βουλή - Ρυθμίσεις-ανάσα για τους ασφαλισμένους ΟΑΕΕ-ΕΤΑΑ

ΑΠΟ http://www.protothema.gr/ 22/06/2015

 

Επαναχορηγείται η σύνταξη του ΟΓΑ σε 30.000 ανασφάλιστους - Διαβάστε αναλυτικά τι προβλέπει το σχέδιο νόμου 

Με το «μίνι» ασφαλιστικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή , προωθούνται ρυθμίσεις – ανάσα για τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ και του ΕΤΑΑ, απλουστεύεται η  λειτουργία

Αυξάνονται οι ασφαλιστικές εισφορές για να μη μειωθούν οι συντάξεις


Αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές αλλά και κατάργηση των πρόωρων συντάξεων σε βάθος 3-4 ετών περιέχει, σύμφωνα με πληροφορίες, το πακέτο της νέας ελληνικής πρότασης προς τους θεσμούς για να μην μειωθούν οι συντάξεις.

Η κυβέρνηση φέρεται να προτείνει την ακύρωση της μείωσης εισφορών, που θεσμοθετήθηκε πριν από έναν χρόνο, σε μια προσπάθεια περιορισμού τότε του μη μισθολογικού κόστους.
Συγκεκριμένα, πέρυσι τον Ιούλιο είχαν «πέσει» 2,9% οι εργοδοτικές εισφορές, ενώ 1% είχαν μειωθεί

Ο Γιώργος Χρούσος 37ος ανάμεσα σε 669 επιστήμονες υψηλού κύρους

Ο Γιώργος Χρούσος, καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντής του

Μέχρι τις 30 Ιουνίου, οι εγγραφές στα ΕΠΑΛ της χώρας

Ξεκίνησαν οι εγγραφές στα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑΛ) της χώρας και, σύμφωνα με το

Ξεκίνησαν τα δρομολόγια του «Βιτσέντζος Κορνάρος»

Τα φετινά δρομολόγια σύνδεσης της Καλαμάτας με την Κρήτη -την Κίσσαμο Χανίων ειδικότερα- ξεκίνησαν μιάμιση ώρα μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου 20 προς Κυριακή 21 Ιουνίου, με τον κατάπλου στο λιμάνι της μεσσηνιακής πρωτεύουσας του οχηματαγωγού «Βιτσέντζος Κορνάρος» της ΛΑΝΕ, θυγατρικής της ΑΝΕΚ.
Το πλοίο, που έφτασε στην Καλαμάτα περίπου 40 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, αποβίβασε στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα 56 άτομα, 4 φορτηγά, 11 Ι.Χ. και 2 μοτοσυκλέτες. Με προορισμό την Κρήτη, από την Καλαμάτα επιβιβάστηκαν 53 άτομα, 3 φορτηγά, 9 Ι.Χ. και 2 μοτοσυκλέτες.

Ο ΑΓΙΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Ο ΠΕΡΣΗΣ: Ένας πρώην μάγος κείρεται μοναχός και αναδεικνύεται ένθερμος ομολογητής και ένδοξος μάρτυς Χριστού

Μέσα στη σεπτή χορεία των οσίων και μαρτύρων της Ορθοδόξου Εκκλησίας εξέχουσα θέση κατέχει ο τιμώμενος στις 22 Ιανουαρίου Άγιος Αναστάσιος...