ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

Ποιοι αποκτούν δικαίωμα για ''έξοδο'' με 25ετία στο Δημόσιο

Δικαίωμα για ''έξοδο'' στη σύνταξη με 25ετία και το κατά περίπτωση όριο ηλικίας έχουν 250.000 εργαζόμενοι στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα (ΔΕΚΟ και τράπεζες).
Όπως δημοσιεύει το Έθνος μία σειρά ευνοϊκών διατάξεων που είναι σε ισχύ επιτρέπει να ανοίξει ο δρόμος για τη σύνταξη από δύο έως και δεκαεπτά χρόνια νωρίτερα σε σχέση με τα αυξημένα όρια ηλικίας που ισχύουν φέτος.
''Τυχεροί'' είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι, καθώς με τη συμπλήρωση της 25ετίας θεμελιώνουν δικαίωμα και μπορούν να αποχωρήσουν όποτε πιάσουν το όριο ηλικίας.

Τρίτος στον κόσμο ο Κοκκαλάνης

Μεγάλη επιτυχία για τα ελληνικά χρώματα στο Μπούζιος της Βραζιλίας όπου ολοκληρώθηκε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ιστιοπλοΐας RS-X, καθώς ο πρωταθλητής μας Βύρωνας Κοκκαλάνης

Φιλιατρά: Το τσίκνισαν τα μαγαζιά, Μεγάλη η ανταπόκριση του κόσμου.

Τσικνοπέμπτη σήμερα και μαγαζιά της πόλης μας κυρίως στον πεζόδρομο των Φιλιατρών το

Διέκοψαν τη μεταφορά μαθητών τα ΚΤΕΛ σε Μεσσηνία και Αργολίδα

Ανέστειλε επ' αόριστον από σήμερα το πρωί τα δρομολόγια μεταφοράς μαθητών το ΚΤΕΛ Μεσσηνίας σε όλο τον νομό, τόσο με τα λεωφορεία όσο και με τα μισθωμένα ταξί για την εκτέλεση του μεταφορικού έργου. Βασικό αίτημα του ΚΤΕΛ Μεσσηνίας είναι να πληρωθεί δεδουλευμένα ύψους 1,7 εκατ. ευρώ, χωρίς να υποστεί μείωση 10%, την οποία χαρακτηρίζει αδικαιολόγητη.

Στο μεταξύ, για δεύτερη ημέρα, το ΚΤΕΛ Αργολίδας συνεχίζει την αναστολή του μεταφορικού έργου των μαθητών στον νομό, με το ίδιο αίτημα. Συγκεκριμένα, διεκδικεί να εγκρίνει η υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου Αργολίδας

Το απόλυτο gadget της Τσικνοπέμπτης..

ΑΠΟ http://www.pelop.gr

Νέα προγράμματα ΟΑΕΔ για 45.000 ανέργους ηλικίας έως 29 ετών


Σε 45.000 ανέργους ηλικίας έως 29 ετών θα απευθύνεται το νέο πρόγραμμα κατάρτισης και πρακτικής άσκησης του υπουργείου Εργασίας, με την ονομασία «Επιταγή Εισόδου».

Οι συμμετέχοντες πρόκειται να καταρτιστούν (για 80 ώρες) και στη συνέχεια να κάνουν την πρακτική τους άσκηση (για 500 ώρες) σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, λαμβάνοντας για ένα εξάμηνο επίδομα ύψους 2.400 έως 2.700 ευρώ.

Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου αναμένεται να «τρέξει» από τη Γενική Γραμματεία

Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗΣ

Η Τσικνοπέμπτη είναι ένα από τα πιο… λαχταριστά έθιμα των Ελλήνων.

Πώς, όμως, καθιερώθηκε το έθιμο και γιατί προτιμήθηκε η Πέμπτη και όχι μία άλλη ημέρα;

Στην κυριολεξία παίρνουν φωτιά οι σούβλες και τα πιρούνια, αφού… επιβάλλεται η κατανάλωση κρέατος, κατά προτίμηση ψητού στα κάρβουνα.

Τα έθιμα της Τσικνοπέμπτης

Η Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου (Κρεατινής) ονομάζεται Τσικνοπέμπτη ή Τσικνοπέφτη, επειδή την ημέρα αυτή όλα τα σπίτια ψήνουν κρέας ή λειώνουν το λίπος από τα χοιρινά και ο μυρωδάτος καπνός (τσίκνα) είναι διάχυτος παντού. Από αυτή την τσίκνα, λοιπόν, έχει πάρει και το όνομά της η Πέμπτη και λέγεται Τσικνοπέμπτη.


Το έθιμο χάνεται στα βάθη των αιώνων, χωρίς να γνωρίζουμε την προέλευσή του. Εικάζεται, όμως, ότι προέρχεται από τις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων, που επιβίωσαν του Χριστιανισμού. Σύμφωνα με τον

Αντικρουόμενες πληροφορίες για «Ολυμπία» Οδό

Η κυβέρνηση ανακοινώνει ότι βρήκε λύση για να «ξεπαγώσει» το έργο

Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης

Αντικρουόμενες πληροφορίες φαίνεται να υπάρχουν για την τύχη της «Ολυμπίας Οδού». Από τη μια πλευρά, σύμφωνα με χθεσινή ενημέρωση του «Θ», η κατασκευαστική κοινοπραξία  «Άπιον Κλέος», με μετόχους τις εταιρείες Vinci Concessions (29,9%), Hochtief (17%), J&P Άβαξ (17%), Άκτωρ Παραχωρήσεις ΑΕ (17%), ΓΕΚ Τέρνα (17%) και Αθηνά ΑΕ (3%), έδωσε εντολή στο

"Αρχέλων": Προστασία χελωνών μέχρι το Γιαννιτσοχώρι

Βόρεια της Νέδας μέχρι το Γιαννιτσοχώρι σχεδιάζει ο Σύλλογος "Αρχέλων" να επεκτείνει από φέτος το πρόγραμμα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας που εφαρμόζει με μεγάλη επιτυχία στον Κυπαρισσιακό Κόλπο.

Θα εγκατασταθεί νοτιοδυτικά της Πύλου: Υποθαλάσσιο εργαστήριο προειδοποίησης για τσουνάμι

Υποθαλάσσιο επιστημονικό εργαστήριο προγραμματίζεται να εγκατασταθεί στην θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Πύλου, δίνοντας στοιχεία -σε πραγματικό χρόνο- για ένα ευρύ φάσμα παραμέτρων, δίνοντας παράλληλα τη δυνατότητα έγκαιρης προειδοποίησης για ενδεχόμενο τσουνάμι, μετά από σεισμό.
Η εν λόγω εγκατάσταση θα γίνει από το ΕΛΚΕΘΕ, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος ESFRI-EMSO (European Multidisciplinary Seafloor Observation / Ευρωπαϊκό Πολυπαραμετρικό Παρατηρητήριο Πυθμένα).
Αυτό αναφέρουν σχετικές πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες ο εν λόγω σταθμός θα εγκατασταθεί, μετά από πρόταση του ΕΛΚΕΘΕ, στον θαλάσσιο πυθμένα νοτιοδυτικά της Πύλου, στο

Ο Ιωάννης Τζαννετάκης ανέλαβε τα καθήκοντα του Διοικητή του 9ου Συντάγματος Πεζικού

Ο Καλαματιανός αντισυνταγματάρχης του Πεζικού Ιωάννης Τζαννετάκης ανέλαβε τα καθήκοντα του Διοικητή του 9ου Συντάγματος Πεζικού «Γιαννιτσά», της ιστορικά συνδεδεμένης με την

ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΣΤΗ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ

Η ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΚΑΝΕΙ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
Η Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία Ο.Τ.Α. ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
στα πλαίσια υλοποίησης ενεργειών ενημέρωσης του κοινού για τον ¶ξονα 3 : «Ποιότητα Ζωής στις Αγροτικές Περιοχές & Διαφοροποίηση της Αγροτικής Οικονομίας» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013, θα πραγματοποιήσει σχετική ενημερωτική εκδήλωση την Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013 & ώρα 18.00 στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας στην Κυπαρισσία.
 
ΑΠΟ http://kyparissiotis.blogspot.gr

Μεσσηνία: Είχαν Άγιο - Άνοιξε ο δρόμος και "κατάπιε" λεωφορείο

Τετάρτη, 6 Μαρτίου 2013 | 17:59

Ευτυχώς που δεν θρηνήσαμε θύματα σήμερα στην Πολιανή. 

Στον δρόμο προς το χωριό περνούσε το πρωί στο τακτικό του δρομολόγιο για το Δυρράχι το λεωφορείο του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Μεσσηνίας, όταν ξαφνικά υποχώρησε ο δρόμος!!! 

Το λεωφορείο έγειρε επικίνδυνα με συνέπεια η κατάσταση να είναι κάτι παραπάνω από οριακή για να μην ντεραπάρει. Με ψυχραιμία ο οδηγός και οι 7 επιβαίνοντες βγήκαν από το λεωφορείο και από εικείνη την ώρα στήθηκε μια ολόκληρη επιχείριση για να απεγκλωβιστεί από το ...πηγάδι που είχε δημιουργηθεί στο δρόμο. 

Φιλιατρά: Στο τσακ σώθηκε σήμερα το πρωί σκυλίτσα που έφαγε φόλα!

Στο τσακ σώθηκε σήμερα το πρωί σκυλίτσα στην πλατεία των Φιλιατρών που είχε φάει φόλα, που προφανώς έριξε ασυνείδητος. 

Χάρη στην ευαισθησία και την άμεση επέμβαση του μέλους της Φιλοζωικής Ομάδας Εθελοντών Τριφυλίας Κωνσταντίνας Κανελλοπούλου, η οποία μόλις ενημερώθηκε έσπευσε στο σημείο και παρείχε πρώτες βοήθειες στη σκυλίτσα που ψυχορραγούσε και έδειχνε έτοιμο να παραδοθεί της μάχης που έδινε εξαιτίας της βάρβαρης και απάνθρωπης εγκληματικής πράξης ασυνείδητων να ρίξουν φόλα στην πλατεία των Φιλιατρών για να σκοτώσουν τα αδέσποτα που κυκλοφορούν στην πόλη. 

Μεσσηνία: Συνελήφθησαν δύο άτομα για κλοπή και για ναρκωτικά

Συνελήφθησαν, σήμερα (6-3-2013) το μεσημέρι, στην Καλαμάτα Μεσσηνίας, από

Φιλιατρά: ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ από το Τριφυλιακό Ερασιτεχνικό Θέατρο

ΠΡΕΜΙΕΡΑ 15 ΜΑΡΤΙΟΥ ΩΡΑ 21:00
Παραστάσεις:
Σάββατο 16 και Κυριακή 17 Μαρτίου ΩΡΑ 21:00
και Παρασκευή 22, ΣάΒβατο 23 και Κυριακή 24 Μαρτίου ΩΡΑ 21:00
ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΑΡΑΚΕΙΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ


ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Σε μια κοινωνία που οι .......

τιμές ανεβαίνουν και οι μισθοί κατεβαίνουν, δυο απελπισμένες νοικοκυρές αποφασίζουν να περάσουν στην αντεπίθεση.
Η ξεκαρδιστική κωμωδία του νομπελίστα συγγραφέα σε μια σύγχρονη μετάφραση που φέρνει το έργο στην Ελλάδα του 2013.

Μετάφραση – Σκηνοθεσία: Κώστας Δριμυλής

Σε 5 μήνες η κατασκευή στο Λαγκούβαρδο σύμφωνα με την δημοπρασία

ΒΡΕΘΗΚΕ τελικά ανάδοχος έστω και αργά για το φονικό δρόμο που καταλήγει στον Λαγκούβαρδο μετά από υπομονή μηνών για τις απαιτούμενες μετρήσεις με μελέτες που ακολούθησαν.

Η δημοπρασία.......

για το έργο βελτίωσης του δρόμου Φιλιατρά - Μάραθος, στη γέφυρα του Λαγκούβαρδου, πραγματοποιήθηκε στην Περιφερειακή ενότητα Μεσσηνίας με το συνολικό κόσρος εργασιών να αγγίζει τις 480.000 ευρώ. Οι προσφορές στη Διεύθυνση Τεχνικών Εργων της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας άγγιξαν τις 12 συνολικά όπου

ΟΠΕΚΕΠΕ: Αλλαγές στη χορήγηση των άμεσων ενισχύσεων

Agro-in 25 Απριλίου 2024 | 10:41 Αλλαγές στις διαδικασίες χορήγησης άμεσων ενισχύσεων , βάσει του ΟΣΔΕ, για τις αιτήσεις του 2023 όσον αφ...