ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

Donuts Νο.03 (λουκουμάδες 2 παραδοσιακές συνταγές)

1η παραδοσιακή συνταγή
Υλικά
  • 500 γρ. αλεύρι
  • 1 φακελάκι μαγιά
  • 2 κουταλιές σούπας ζάχαρη
  • 2 κουταλιές σούπας βούτυρο λιωμένο
  • 1 κουτ. γλυκού κοφτό αλάτι
  • 2 αυγά
  •  1 ½ φλυτζάνι του τσαγιού γάλα
Εκτέλεση
  • Ανακατεύω αλεύρι, μαγιά, ζάχαρη και αλάτι. Προσθέτω όλα τα υπόλοιπα υλικά και τα ζυμώνω σε μια μαλακή ζύμη. Την αφήνω να ανέβει {να φουσκώσει  δηλαδή}περίπου 2 ώρες.
  • Στην συνέχεια πλάθω στρογγυλές κουλούρες και τις αφήνω πάλι για ¼ της ώρας.
  • Ψήνω στο τηγάνι  σε χαμηλή φωτιά μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο μεριές 
  • Πασπαλίζω με άχνη ζάχαρη και κανέλα.

Γενετικα πορτραιτα


Ο φωτογράφος Ulric Collette παρουσιάζει τις γενετικές ομοιότητες μεταξύ διαφορετικών μελών της ίδιας οικογένειας, ενώνοντας τις φωτογραφίες τους. 

ΥΠΑΙΘΡΙΟ ΠΑΖΑΡΙ ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΠΟΛΗ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ!


Από τις 4-9 Αυγούστου 2011, ένα υπαίθριο παζάρι με παλαιά αντικείμενα και αντίκες μας περιμένει στην γραφική Παλιά Πόλη της Κυπαρισσίας με ώρες λειτουργίας από τις 10 το πρωί ως τα μεσάνυχτα!
Το παζάρι, που διοργανώνεται για έβδομη χρονιά στο Μεγάλο Καλντερίμι από το Δήμο Κυπαρισσίας και την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Πρόγραμμα για την Προστασία & Ανάδειξη της Παλιάς Πόλης της Κυπαρισσίας», φέρνει στο νου μνήμες από το Σταυροπάζαρο που υπήρχε εκεί για εκατοντάδες χρόνια καθώς είναι και το μοναδικό υπαίθριο παζάρι αντικών στην Ελλάδα. Διοργανώνεται στα πρότυπα των ανάλογων παζαριών που γίνονται στην Ευρώπη κυρίως στην Γαλλία και στην Ιταλία. Το 2010 περισσότεροι από 10.000 άτομα επισκέφθηκαν το παζάρι και τους πάγκους των παλαιοπωλών.

 Η Κυπαρισσία αναπτύσσει γύρω από το Κάστρο την Παλιά Πόλη, η οποία έχει κηρυχθεί από το υπουργείο Πολιτισμού ως παραδοσιακός διατηρητέος οικισμός και αρχαιολογικός τόπος. Το Μεγάλο Καλντερίμι αποτελεί τμήμα του μεγάλου δικτύου λιθόστρωτων καλντεριμιών (3 χιλιόμετρα περίπου συνολικό μήκος) που σώζεται στη καρδιά του παλιού εμπορικού κέντρου, το Σταυροπάζαρο.

Πως το καλο εγινε αυτο;

Κοιτάξτε λίγο πιο κοντά και αν έχετε λογική εξήγηση, πολύ θα θέλαμε να την μάθουμε!

AΛΝΤΟΥΣ ΧΑΞΛΕΫ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΖΟΡΤΖ ΟΡΓΟΥΕΛ


Μετά από μια σειρά πολέμων σχεδόν ολόκληρος ο κόσμος έχει ενοποιηθεί κάτω από μια Παγκόσμια Διακυβέρνηση. Η διαστρωμάτωση της παγκόσμιας κοινωνίας είναι τετραμερής και πρόκειται να διατηρηθεί αιώνια μέσω ενός αλάνθαστου συστήματος ευγονικής και κοινωνικού προγραμματισμού. Οι καταπιεζόμενες κι εκμεταλλευόμενες τάξεις έχουν μάθει να αγαπούν τα δεσμά τους και βρίσκουν καταφύγιο από την ανυπόφορη ζωή τους στα ναρκωτικά (στην “σόμα”). Η παγκόσμια άρχουσα τάξη ζει μια επίσης ανιαρή ζωή αφού πρόκειται για ένα πλήθος πάμπλουτων μεν, αλλοτροιωμένων κι απομονωμένων δε τεχνοκρατών.
Ο Θαυμαστός Καινούργιος Κόσμος είναι η πιο βίαιη κοινωνία που γνώρισε ποτέ η ιστορία. Όχι λόγω της κρατικής καταστολής, όπως στο 1984 του Όργουελ (κατασταλτικές δυνάμεις δεν υπάρχουν), αλλά επειδή πρόκειται για μια ταξική κοινωνία χωρίς καμία ελπίδα επανάστασης και κοινωνικής απελευθέρωσης, καθώς επίσης και για έναν κόσμο που τα ανθρώπινα αυναισθήματα έχουν ξεριζωθεί: δεν υπάρχει έρωτας αλλά μόνο σεξ, δεν υπάρχει φιλία αλλά συμφέρον, δεν υπάρχει αλληλεγγύη αλλά πλήρης απενοχοποίηση της εκμετάλλευσης. Είναι ένας κόσμος εξασφαλισμένης “ηρεμίας, τάξης και ασφάλειας”.

Τι σκεφτόταν ο Αϊνστάιν όταν έβγαλε την γλώσσα στον φωτογράφο;

Ηταν 14 Μαρτίου του 1951, στα 72α γενέθλια του επιστήμονα, όταν ο
φωτογράφος Arthur Sasse προσπαθούσε να τον πείσει να χαμογελάσει για μία φωτογραφία.
Ο Αϊνστάιν βαρέθηκε έχοντας χαμογελάσει σε πολλούς φωτορεπόρτερ εκείνη τη μέρα και θέλοντας να δώσει γροθιά στον αντικομφορμισμό και τον Μακαρθισμό που επικρατούσε εκείνη την εποχή, έβγαλε την γλώσσα στον Sasse.
Μάλιστα, υπέγραψε την φωτογραφία αυτή γράφοντας: "Αυτή η κίνηση μου θέλει να δείξει ότι ένας απλός άνθρωπος μπορεί νακάνει αυτό που δεν μπορεί να κάνει ένας διπλωμάτης". Έτσι λοπόν, οι μέρες τις αντικομμουνιστικής υστερίας στις ΗΠΑ, είχαν ως αποτέλεσμα να βγει μία από τις πιο διάσημες φωτογραφίες του 20ου αιώνα.
Η φωτογραφία με την αφιέρωση του Αϊνστάιν πωλήθηκε σε δημοπρασία στις 19 Ιουνίου του 2009 έναντι 74.324 δολαρίων.

http://www.blog.gr

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ