ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

Πεζοδρόμια 3D προκαλούν ψευδαισθήσεις Vol.1

Όσο περίεργο και να φαίνεται .. αυτό που βλέπετε δεν είναι πραγματικότητα , είναι 3D ζωγραφιά !

Αυτοκίνητα του μέλλοντος ..

Με το πέρασμα του χρόνου , όλα εξελίσσονται και ακόμα πιο πολύ , η τεχνολογία . Τα αυτοκίνητα πέρνουν ένα σχήμα που σε πάει χρόνια μπροστά , στο μέλλον . Εγώ θα έλεγα ότι είναι λίγο εξωγήινα τα σχήματα αλλά οι σχεδιαστές τους κάτι παραπάνω θα ξέρουν .
Δείτε μερικά μοντέρνα αυτοκίνητα με εμπνευσμένο σχεδιασμό και πολλές καμπύλες . Μοντέρνο αυτοκίνητο θα μπορούσαμε να πούμε και το Toyota IQ , που το βλέπουμε να κυκλοφορεί στους δρόμους .
                                                                                                                         

1 τρισ. υπολογισμοί το δευτερόλεπτο

Εντυπωσιακές δυνατότητες διαθέτει ένας νέος επεξεργαστής που δημιούργησε η μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής μικροεπεξεργαστών στον κόσμο - η αμερικανική Intel - ο οποίος φτάνει την ταχύτητα του ενός teraflop, δηλαδή μπορεί να κάνει ένα τρισεκατομμύρια υπολογισμούς το δευτερόλεπτο, κάτι που ποτέ πριν δεν είχε επιτευχθεί από ένα και μοναδικό τσιπ.
Πολύ νερό έχει κυλήσει στο αυλάκι της επεξεργαστικής ισχύος από το 1997, όταν η Intel παρουσίασε τον πρώτο υπερ-υπολογιστή συνολικής ισχύος ενός teraflop, μόνο που για να επιτευχθεί τότε εκείνη η ισχύς, ο σούπερ-υπολογιστής συνδύαζε την ισχύ σχεδόν 10.000 επεξεργαστών Pentium II, με ασύλληπτα ακριβότερο συνολικό κόστος (55 εκατ. δολ).
Το νέο τσιπ, με την «ιπποτική» ονομασία «Knights Corner», παρουσιάστηκε σε συνέδριο σούπερ-υπολογιστών στο Σιάτλ, σύμφωνα με το BBC. Τόσο ισχυροί επεξεργαστές χρησιμοποιούνται συνήθως σε πεδία που απαιτούν πολύπλοκους επιστημονικούς υπολογισμούς, όπως η πρόβλεψη του καιρού, η μοντελοποίηση μορίων στην χημεία και τη βιολογία ή η προσομοίωση αυτοκινητιστικών συγκρούσεων.
Ο νέος ταχύτατος επεξεργαστής, που έχει πάνω από 50 πυρήνες ενσωματωμένους στο ίδιο τμήμα πυριτίου, λειτουργεί ως συν-επεξεργαστής, αναλαμβάνοντας ορισμένες από τις πιο πολύπλοκες εργασίες που καλείται να εκτελέσει η κεντρική μονάδα επεξεργασίας του ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Τριφυλία: Σύσκεψη για προσέλευση μεταναστών

Σύσκεψη για προσέλευση μεταναστών

Σύσκεψη στο γραφείο της Εισαγγελέως Κυπαρισσίας για την αντιμετώπιση της αθρόας προσέλευσης αλλοδαπών στην Τριφυλία, ιδίως την περίοδο της ελαιοσυγκομιδής, πραγματοποιήθηκε χθες με τη συμμετοχή των διοικητών των Αστυνομικών Τμημάτων, του δημάρχου Κώστα Κόλλια που ανέλαβε και την πρωτοβουλία και του αντιδημάρχου Παναγιώτη Τσίγγανου.
Στη σύσκεψη έγινε διεξοδική και ουσιαστική συζήτηση για το τεράστιο αυτό πρόβλημα και τις συνέπειες που προκαλούνται στην τοπική κοινωνία από παραβατικές συμπεριφορές αλλοδαπών. Όπως σημειώθηκε, το θέμα των μεταναστών, νομίμων και παρανόμων, είναι ένα πρόβλημα που ταλανίζει τη χώρα ολόκληρη και όχι μόνο την Τριφυλία και οφείλει το κράτος να αναλάβει πρωτοβουλίες και να πάρει όλες εκείνες τις αποφάσεις για την επίλυσή του.  
Αυτή την περίοδο, της ελαιοσυγκομιδής, η προσέλευση αλλοδαπών στην Τριφυλία είναι αθρόα και αυτοί κατακλύζουν κυρίως τις τρεις μεγάλες πόλεις, Φιλιατρών, Γαργαλιάνων και Κυπαρισσίας, επειδή λόγω των φτηνών εργατικών χεριών που προσφέρουν βρίσκουν ανταπόκριση στους παραγωγούς της περιοχής και δουλειά.

«Θερίζουν» οι χωρισμοί μέσω… Facebook (infographic) !!

Μια νέα μελέτη που διενεργήθηκε από την «Lab 42» έδειξε ότι το 33% των ανθρώπων χωρίζει με ένα sms, ένα e-mail ή και ακόμα μέσω Facebook! 
Και όχι, όσο κι αν σας φαίνεται απίστευτο δεν μιλάμε για μικρά παιδάκια, αλλά για άτομα άνω των 18!
Το 45% των ζευγαριών επικοινωνεί συστηματικά μέσω του δημοφιλούς κοινωνικού δικτύου ενώ το 52% αλλάζει κατευθείαν το status μόλις χωρίσει.
Η έρευνα έδειξε ακόμα πως άνδρες και γυναίκες σε ποσοστό που αγγίζει το 57% στέλνουν μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα prive μήνυμα σε κάποιο πρόσωπο που γνώρισαν στο Facebook και τους ενδιαφέρει.

ΑΠΟ http://newsmessinia.blogspot.com

Κατασκευές με σπίρτα .



Το Πολυτεχνείο στις σελίδες της Ιστορίας

Πώς καταγράφεται το αποκορύφωμα του αντιδικτατορικού αγώνα στα σύγχρονα ιστορικά έργα


Ο ξεσηκωμός του Πολυτεχνείου άρχισε να απασχολεί την ιστορική έρευνα, μετά τη συμπλήρωση δύο δεκαετιών από τα όσα ηρωικά, όσο και δραματικά συντελέστηκαν τον Νοέμβρη του 1973. Αν και όλο το προηγούμενο διάστημα, μαζί με τις επετειακές προσεγγίσεις, δεν έλειψαν, φυσικά, και οι ιστορικές αποτιμήσεις, χωρίς συναισθηματικές φορτίσεις και απόπειρες εκμετάλλευσης είτε οικειοποίησης ή και παραχάραξης.
Κοινός τόπος όλων των ιστορικών είναι ότι το Πολυτεχνείο ήταν το αποκορύφωμα του αντιδικτατορικού αγώνα και ότι ουσιαστικά σήμανε την αρχή του τέλους της χούντας. Από εκεί και πέρα αρχίζουν, μικρότερες ή μεγαλύτερες οι διαφοροποιήσεις. Δίνονται αποκλίνουσες απαντήσεις σε βασικά ερωτήματα, που προβάλλουν από την ιστορική έρευνα:
  • Ηταν φοιτητική ή λαϊκή εξέγερση; Αυθόρμητη ή όχι; Γενικώς αντιδικτατορική, εθνική-καθολική και διαπαραταξιακή-διακομματική για την αποκατάσταση του κοινοβουλευτισμού ή ανατρεπτική, ριζοσπαστική και, σε τελευταία ανάλυση, κοινωνική;
  • Ποια η θέση της μέσα στον ευρύτερο ιστορικό χώρο; Πώς συνδέεται με τις προηγούμενες, αλλά και τις επόμενες λαϊκές κινητοποιήσεις;

Ο στρατιώτης που οδήγησε το άρμα στο Πολυτεχνείο, θυμάται…

Η εισβολή του άρματος μάχης στο Πολυτεχνείο, δεν σημάδεψε μόνο τους εξεγερμένους μέσα από τη πύλη που τσακίστηκε από τους τόνους χάλυβα που έπεσαν με ορμή πάνω της. Σημάδεψαν βαθειά τον 20χρονο τότε στρατιώτη που είχε διαταχθεί να οδηγήσει το άρμα μέσα στο Πολυτεχνείο.

Τ΄ όνομά του Α. Σκευοφύλαξ, αλλά μικρή σημασία έχει τ΄ όνομα. Σημαντικές είναι οι αναμνήσεις ενός ανθρώπου, όπως τόλμησε να της πει μία και μοναδική φορά σε συνέντευξή του στο Βήμα, στην επέτειο του 2003.

Η ιστορία πολλές φορές κάνει ανθρώπους απλούς πρωταγωνιστές. Κάποιες φορές αρνητικούς πρωταγωνιστές. Όπως εκείνο το 20χρονο παιδί στο άρμα μάχης. Που τότε όπως εξομολογήθηκε, πίστευε ότι έκανε το καθήκον του εναντίον των “εχθρών κομμουνιστών”. Και μετά , όταν η τραγωδία πέρασε και έγινε πολίτης ψήφισε δυο φορές ΚΚΕ!

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ