ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2015

Γιατί πετάμε χαρταετό

Για ποιο λόγο άραγε πετάμε χαρταετό κάθε χρόνο την Καθαρά Δευτέρα; Υπάρχει κάποιος συμβολισμός ή είναι απλά μια συνήθεια;

Αν ανατρέξουμε πίσω στο χρόνο θα δούμε ότι η συνήθεια των ανθρώπων να φτιάχνουν χαρταετούς και να τους πετούν ψηλά στον ουρανό είναι πανάρχαια καθώς οι πρώτοι αετοί κατασκευάστηκαν τουλάχιστον 1000 χρόνια πριν τη γέννηση του Χριστού!

Και αν και σύμφωνα με μια άποψη ο χαρταετός φέρεται να ανακαλύφθηκε στην Αρχαία Ελλάδα γύρω στο 400 π.Χ., στην πραγματικότητα υπάρχουν μαρτυρίες ότι υπήρχε στην κινεζική παράδοση από το 1000 π.Χ.!

Γιώργος Κορμάς, ο Μεσσήνιος «φύλακας-άγγελος» των παιδιών στο διαδίκτυο

Τον "δικό μας" Γιώργο Κορμά, συνάντησε ο Παναγιώτης Μπαμπαρούτσης από το "ΘΑΡΡΟΣ" και μιλησαν για θέματα ασφαλούς πλοήγησης των παιδιών στο Διαδίκτυο.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο, που ήταν την προηγούμενη εβδομάδα, μιλήσαμε με το Μεσσήνιο (από την Κυπαρισσία) γιατρό αλλά και ειδικό σε θέματα ασφαλούς πλοήγησης για παιδιά, Γιώργο Κορμά. Κατά τη συζήτησή μας, έδωσε οδηγίες για ορθή χρήση του διαδικτύου και συμβουλές στους γονείς για το τι πρέπει να κάνουν, όταν αντιληφθούν ότι το παιδί τους βρίσκεται σε κίνδυνο.

Μειώσεις ΦΠΑ σε γεωργικά εφόδια και τρόφιμα ζητά η ΠΑΣΕΓΕΣ

Το φορολογικό των αγροτών και κτηνοτρόφων πρέπει να τεθεί σε νέα δικαιότερη βάση, ώστε να

Νέος Σύνδεσμος Εξαγωγέων Πελοποννήσου

Δεν υπήρχε Σύνδεσμος Εξαγωγέων Πελοποννήσου, και γι’ αυτό κάποιες επιχειρήσεις προχώρησαν στη δημιουργία του. Ενας τέτοιος σύνδεσμος, που είχε φτιαχτεί τον Ιούλιο του 2011, σταμάτησε τη δράση του μετά την εκλογή του προσωρινού Δ.Σ. - και τώρα δεν υπήρχε κανείς.
Αυτά σημείωσε μιλώντας στην "Ε" ο πρόεδρος του νεοσύστατου Συνδέσμου Εξαγωγέων Πελοποννήσου, Ακης Πετρόπουλος, μικρομεσαίος επιχειρηματίας από την Αρκαδία.
«Γιατί να έχει η Κρήτη και η Βόρεια Ελλάδα Σύνδεσμο Εξαγωγέων, κι εμείς, η Πελοπόννησος, να μην έχουμε; Η Πελοπόννησος έχει εξαγωγείς

Κώστας Κατσούλης: «Ο ΟΠΕΚΕΠΕ υπολογίζει την αξία των δικαιωμάτων»

«Ο ΟΠΕΚΕΠΕ είναι ο αρμόδιος φορέας για τον υπολογισμό της αξίας των δικαιωμάτων των γεωργών, σύμφωνα με υπουργική απόφαση». Αυτό λέει στην "Ε" ο πρόεδρος της Ενωσης Μεσσηνίας Κώστας Κατσούλης, αφήνοντας αιχμές για «έωλες υποσχέσεις, διαφημιστικά τρικ και παραπλανητικές δημοσιεύσεις».
Και καλεί τους παραγωγούς «να μην παρασύρονται από ανακοινώσεις της ΜΕΣΣΥΝΕΛ».
Ο κ. Κατσούλης επισημαίνει ότι με έγγραφο του ΟΠΕΚΕΠΕ οι φορείς πιστοποίησης είναι υποχρεωμένοι στους χώρους ενεργοποίησης των δικαιωμάτων να αναρτήσουν την ανακοίνωση του Οργανισμού που αναφέρει: «Αρμόδιος φορέας για

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ