ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

Ο ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΑΕΚ ΣΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ Ο ΣΤΑΘΗΣ ΜΠΑΙΡΑΚΤΑΡΗΣ ΑΠΟ ΤΑ ΦΙΛΙΑΤΡΑ

Ο Στάθης Μπαϊρακτάρης θα ηγηθεί στην νέα προσπάθεια της ΑΕΚ και σιγά σιγά συγκεντρώνονται πληροφορίες για το "ποιόν" του.
Το πρώτο report αναφέρει ότι ο 72χρονος είναι από τα Φιλιατρά Μεσσηνίας και παλιότερα ήταν πρόεδρος στην ποδοσφαιρική Εράνη. Είχε μάλιστα παίκτη τον Νίκο Λυμπερόπουλο.
Ο Μπαϊρακτάρης ασχολείται με εκτυπώσεις και τυπογραφικά και είναι κάτοικος Αθήνας. Μάλλον είναι περιττό να αναφέρουμε πως είναι "άρρωστος" ΑΕΚτζής και μάλιστα λέγεται πως είναι αυτός, που είχε σηκώσει στις πλάτες του τον Γιώργο Αμερικάνο στον θρίαμβο του 1968, στο Καλλιμάρμαρο.

http://www.superbasket.gr/

Μπορείτε να αγγίξετε με το ποντίκι τη μύτη του τύπου στη φωτογραφία?

Εάν νομίζετε ότι μπορείτε

Πατήστε εδώ 
Για πόσους Προέδρους μπορεί να διαρκέσει μία Βασίλισσα;

 
ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΟ!! ΞΕΚΙΝΑΜΕ OBAMA


Οι γονείς της χρονιάς!!!!


Σεισμός 3.8 ρίχτερ νοτιοδυτικά της Μεθώνης


Σεισμική δόνηση μεγέθους 3.8 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ σημειώθηκε στις 03.05 τα ξημερώματα, στη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Μεθώνης, σύμφωνα με προκαταρκτική εκτίμηση του Ευρωπαϊκού Σεισμολογικού Κέντρου.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 50χλμ. νοτιοδυτικά της Μεθώνης, 196 νότια της Πάτρας, ενώ το εστιακό βάθος είναι στα 10 χλμ.

Δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές ή θύματα.

Εσκασε το μεγάλο κανόνι στην Αγροτική Κυπαρισσιας !

Εξαφανίστηκε η Διευθύντρια της Τράπεζας ...έπιασαν δουλειά οι επιθεωρητές!!

Το μεγαλύτερο οικονομικό σκάνδαλο στα τραπεζικά δρώμενα της Τριφυλίας είναι ήδη πραγματικότητα και αποτελεί γεγονός στη Κυπαρισσία, ενώ πρωταγωνίστρια είναι η διευθύντρια της Τράπεζας!
Όλα αποκαλύφθηκαν σήμερα το πρωί όταν έκπληκτοι οι άνθρωποι του κλιμακίου των επιθεωρητών της Αγροτικής διάβασαν την επιστολή που είχε αφήσει η διευθύντρια Ψιλοπούλου, όπου τους ενημέρωνε ότι είχε υπεξαιρέσει από 14 άτομα χρήματα από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Πληροφορίες λένε ότι ...οι συγκεκριμένοι πελάτες ήταν μεγαλοκαταθέτες και το συνολικό ποσό είναι κάτι λιγότερο από 7ψήφιο νούμερο!
Η διευθύντρια η οποία είναι εξαφανισμένη αναζητείται από την Αστυνομία ενώ ήδη καταθέσεις δίνουν υπάλληλοι της τράπεζας αλλά και συγγενικά πρόσωπα της διευθύντριας. Όλοι στην Αγροτική είναι αμήχανοι και έκπληκτοι και το θέμα είναι ήδη το πρώτο σε συζητήσεις στη Τριφυλία.

http://kyparissia-news.blogspot.com/2011/09/blog-post_05.html

ΠΛΑΤΗ. -3. Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ

  ΤΑΣΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΙΤΗΣ. 25/1/2022