ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2012

10 πολύχρωμοι παπαγάλοι

Blue-throated Macaw (Ara glaucogularis)
Άκρως απειλούμενο είδος. 
Πρόσφατες εκτιμήσεις δείχνουν ότι μόνο 100-150 πουλιά βρίσκονται στο φυσικό τους περιβάλλον. Η κύρια αιτία είναι το εμπόριο, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν ως κατοικίδια. Είναι ενδημικό πουλί
σε μια μικρή περιοχή της Βολιβίας. Έχει μήκος 85 εκατοστά και ζυγίζει 750 γραμμάρια.
 



Horned Parakeet (Eunymphicus cornutus)
Ένα μεγάλο είδος με πράσινο χρώμα. Ζει στη Νέα Καληδονία. Στο κεφάλι του έχει δύο μαύρα φτερά με κόκκινες άκρες. Το κίτρινο, το κόκκινο, το μπλε είναι χρώματα στο φτέρωμά του.




 Green-naped Lorikeet (Trichoglossus haematodus rubritorquis)
Το φτέρωμά του έχει τόσα χρώματα, που θυμίζει ουράνιο τόξο. Κόκκινο, πράσινο, κίτρινο, μωβ, πορτοκαλί, δημιουργούν ένα απίστευτο αποτέλεσμα. Το είδος αυτό ζει στην Αυστραλία, Ινδονησία, Νέα Γουινέα, Παπούα και στα νησιά του Σολομώντα. Είναι μεσαίου μεγέθους με μήκος 25-30 εκατοστά και βάρος 75-157 γραμμάρια.

Papuan Lorikeet (Charmosyna papou)
Ένα είδος που ζει στην Ινδονησία, Παπούα και Νέα Γουινέα. 
Είναι γνωστό επίσης με τα ονόματα Stella's Lorikeet και Mount-Goliath Lorikeet. Το μήκος του φτάνει τα 25 εκατοστά και το βάρος του τα 90-115 γραμμάρια.
 
  Red-collared Lorikeet (Trichoglossus rubritorquis)
Ζει και δασικές περιοχές της βόρειας Αυστραλίας. Θεωρούνταν ως υποείδος του Rainbow Lorikeet, αλλά τώρα θεωρείται από τους ειδικούς ότι είναι ξεχωριστό είδος. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του είναι το κόκκινο-πορτοκαλί "κολάρο" του.

Budgerigar (Melopsittacus undulates)
Δημοφιλής παπαγάλος, λόγω του μικρού μεγέθους και του παιχνιδιάρικου χαρακτήρα. 
Οι άγριοι  Budgerigar ζουν στις ξηρές περιοχές της Αυστραλίας και έχουν επιβιώσει στις σκληρές συνθήκες εδώ και πέντε εκατομμύρια χρόνια. 
Πράσινο, κίτρινο, μπλε και μαύρο τα χρώματα του φτερώματός του. 
Όσον αφορά στο όνομά του η λέξη melopsittacus προέρχεται από την Ελληνική γλώσσα και σημαίνει "μελωδικός παπαγάλος".

 
Jenday Conure (Aratinga jandaya)
Ένας παπαγάλος, μεσαίου μεγέθους με μακριά ουρά και με μήκος που φτάνει τα 30 εκατοστά. Πατρίδα του είναι η βορειο-ανατολική Βραζιλία.

 
Western Rosella (Platycercus icterotis)
Είναι το μικρότερο είδος των παπαγάλων Rosella και ζει στις νοτιοδυτικές περιοχές της Αυστραλίας. Χαρακτηριστικό είναι το κίτρινο χρώμα στα μάγουλα.

 Bronze-winged Parrot (Pionus chalcopterus)
Ένα είδος μεσαίου μεγέθους, κοντόχοντρος με μήκος 28 εκατοστών, που ζει σε δασώδεις περιοχές της βορειοδυτικής Νότιας Αμερικής.
 

 
Red-capped Parrot (Purpureicephalus spurius)
Το κόκκινο "καπέλο" που φοράει στο κεφάλι του, είναι το χαρακτηριστικό αυτού του παπαγάλου. Το μήκος του είναι 34-38 εκατοστά και το βάρος του 105-125 γραμμάρια. Είναι είδος που ζει στην Αυστραλία.

ΑΠΟ http://aksioperierga.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: