ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

Πέμπτο πιο διεφθαρμένο στην Ευρώπη το ελληνικό ποδόσφαιρο

Το ελληνικό ποδόσφαιρο βρίσκεται στην πέμπτη θέση της λίστας της διαφθοράς σε όλη την Ευρώπη, σύμφωνα με το σύστημα πληροφορικής παρακολούθησης αγώνων της ΟΥΕΦΑ, Sports-Radar.

Η Sports- Radar, συνεργάζεται με την ΟΥΕΦΑ για την παρακολούθηση αγώνων που διεξάγονται υπό την αιγίδα της, των εθνικών πρωταθλημάτων πρώτης και δεύτερης κατηγορίας, καθώς επίσης και του κυπέλλου.

Η εταιρεία αυτή, έχει ένα πολύπλοκο σύστημα πληροφορικής, το οποίο επεξεργάζεται τα δεδομένα

Δικαστική απόφαση για το τέλος ακινήτων μέσω της ΔΕΗ

Το πολυμελές πρωτοδικείο της Αθήνας έκανε δεκτή συλλογική αγωγή από οργανώσεις καταναλωτών, κρίνοντας παράνομη την είσπραξη του τέλους ακινήτων μέσω της ΔΕΗ.

Το δικαστήριο έκρινε ότι δεν πρέπει να ενσωματώνεται στους λογαριασμούς ρεύματος, αλλά θα πρέπει να εισπράττεται από τους πολίτες με άλλο τρόπο.

Μάλιστα, η απόφαση είναι προσωρινά εκτελεστή, κάτι που ............

Τριφυλία: Προφυλακίσθηκε αγρότης για τα εικονικά τιμολόγια

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΧΘΕΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΕΙΣΠΡΑΞΗ ΦΠΑ 
Προφυλακιστέος κρίθηκε χθες μετά την απολογία του αγρότης από την Τριφυλία, κατηγορούμενος για τη μεγάλη υπόθεση των εικονικών τιμολογίων και την παράνομη είσπραξη επιστροφής ΦΠΑ από πώληση αγροτικών προϊόντων.
 

Στον αγρότη είχε ασκηθεί ποινική δίωξη από τη Εισαγγελία Καλαμάτας, μετά τη διαπίστωση ότι πολλά πλαστά τιμολόγια είχαν κοπεί από τον ίδιο σε ονόματα συγγενών του και είχε εισπράξει παράνομα ΦΠΑ. Εικονικά τιμολόγια
 

Η υπόθεση απασχόλησε μήνες ολόκληρους το ΣΔΟΕ, ενώ στα τέλη του Μαΐου στήθηκε επιχείρηση και συνελήφθησαν δύο άτομα που με

ΒΑΡΒΑΡΑ,ΝΗΣΤΙΣΙΜΟ ΓΛΥΚΟ ΑΝΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ

Της Γιώτας Παμπάλου
Μία παραδοσιακή συνταγή με θρησκευτικές ρίζες καθώς οι νοικοκυρές την φτιάχνουν  για την Εορτή της Αγίας Βαρβάρας και την μοιράζουν στην γειτονιά , σε φίλους ,γνωστούς κλπ,όπως λέγεται για καλή υγεία .
Είναι πολλή θρεπτική  κατά την διάρκεια της νηστείας των Χριστουγέννων .

Υλικά

ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΜΕΓΑΛΟΜΑΡΤΥΡΟΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ

Γιορτάζουμε σήμερα 4 Δεκεμβρίου, ημέρα μνήμης της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας, ας πούμε λίγα λόγια:
 
Η Αγία Βαρβάρα αποτελεί κόσμημα των μαρτύρων του 3ου αιώνα μ.Χ. Ο πατέρας της ήταν από τους πιο πλούσιους ειδωλολάτρες της Ηλιουπόλεως και ονομαζόταν Διόσκορος. Μοναχοκόρη η Βαρβάρα, διακρινόταν για την ομορφιά του σώματός της, την ευφυΐα και σωφροσύνη της.
 

Στη χριστιανική πίστη κατήχησε και είλκυσε τη Βαρβάρα μια ευσεβής χριστιανή γυναίκα. Τη ζωή της μέσα στο ειδωλολατρικό περιβάλλον η Βαρβάρα περνούσε «εν πάση ευσεβεία καί σεμνότητι» (Α' πρός Τιμόθεον, β' 2). Δηλαδή με κάθε ευσέβεια και σεμνότητα.
 

Όμως το γεγονός αυτό, δεν έμεινε για πολύ καιρό μυστικό. Ο Διόσκορος έμαθε ότι η κόρη του είναι χριστιανή και εκνευρισμένος διέταξε τον αυστηρό

Βάρδα: Το χρονικό της ληστείας στα ΕΛΤΑ - Ποιοι είναι οι δράστες - Πόσα χρήματα άρπαξαν (photos & video)

Τον τρόμο και τον πανικό συνεχίζει να σκορπά η συμμορία με τα καλάσνκικοφ στην Ηλεία. Στο τρίτο και πολύ καλά οργανωμένο χτύπημα οι ληστές έφυγαν με λεία 170.000 ευρώ από τα
ΕΛΤΑ Βάρδας, πυροβολώντας αδιακρίτως μέσα στον κόσμο προς την πλευρά των αστυνομικών, που απάντησαν στα πυρά.

Όλα αυτά στις 8.30 το πρωί της Δευτέρας στο κέντρο της γνωστής κωμόπολης σε απόσταση αναπνοής από το αστυνομικό τμήμα. Οι πέντε ληστές γνώριζαν πως τα ταμεία θα ήταν φορτωμένα και περίμεναν τον εφοδιασμό από τη χρηματαποστολή για να «χτυπήσουν» σε νεκρό

Προυπολογισμός με ίδια συνταγή... από το Δήμο Τριφυλίας

Έκθεση ιδεών θα μπορούσε να ήταν η αναφορά του Δημάρχου Τριφυλίας για τον νέο προϋπολογισμό όπου ο κ. Κόλλιας μας μίλησε με γενικές αναφορές για το οικονομικό μέλλον του Δήμου, χωρίς όμως να ξεχνά την Πολιτεία που δεν παρέχει τους απαιτούμενους πόρους. Ουσιαστικά η Δημοτική αρχή 2 χρόνια τώρα κάνει πολιτική διαχείριση της πορείας του Δήμου ενώ σε μια αποστροφή του λόγου του εξήγησε ότι : «Καταστρώσαμε τον σχεδιασμό μας
και ανταλλάξαμε απόψεις για την επιτάχυνση των διαδικασιών μας για την συγκρότηση του

Επιδοτήσεις 1,1 δισ. ευρώ μέχρι τα Χριστούγεννα

Επιδοτήσεις ύψους 1,1 δισ. ευρώ πρόκειται να δοθούν στους αγρότες μέχρι τα Χριστούγεννα,

Εξιχνιάστηκαν δύο περιπτώσεις κλοπών στη Μεσσηνία

Εξιχνιάστηκαν, μετά από εμπεριστατωμένη έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, μια (1) περίπτωση κλοπής σε οικία και μία (1) περίπτωση κλοπής οχήματος, στο Ασπρόχωμα και στην Καλαμάτα Μεσσηνίας.
Συνελήφθησαν, μετά από αστυνομική επιχείρηση της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, δυο (2) ημεδαποί ΡΟΜΑ, ηλικίας 13 και 16 ετών, για κλοπή και κλοπή τροχοφόρου. Στην δικογραφία που σχηματίστηκε, περιλαμβάνονται ακόμα τρεις (3) ημεδαποί ΡΟΜΑ, ηλικίας 15, 13 και 14 ετών αντίστοιχα, οι οποίοι αναζητούνται.
Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι ανωτέρω, κατά το χρονικό διάστημα από προχθές

Ποιοι και πως δικαιούνται οικογενειακό επίδομα

Σε οικογένειες που έχουν ετήσιο εισόδημα έως 18.000 ευρώ, θα καταβάλλεται από το νέο έτος, το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων, που αντικαθιστά τα οικογενειακά επιδόματα τριτέκνων και πολύτεκνων, σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που εκδόθηκε από τους υπουργούς Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και Εργασίας Γιάννη Βρούτση.

Το επίδομα αυτό θα καταβάλλεται ανά τρίμηνο, με πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου

Τριφυλία: Κλέβουν σακιά με ελιές, ραβδιστικά και ότι άλλο βρουν

Έξαρση παρουσιάζει και τις τελευταίες μέρες στην Τριφυλία η μικροεγκληματικότητα, με τους δράστες να δείχνουν ιδιαίτερες προτιμήσεις σε είδη της ελαιοκομικής περιόδου που διασνύουμε.

Στο πέρασμά τους από ξώσπιτα και ελαιοπερίβολα, οι κακκοποιοί δεν αφήνουν τίποτα που να μην κλέψουν. Αρπάζουν από σακιά με ελιές που βρίσκουν σε χωράφια, καθώς και ότι άλλο βρουν, από ραβδιστικά μηχανήματα και εργαλεία, μέχρι δέμπλες, καντάλια και λιόπανα.

Το Σάββατο στον οικισμό Κάκκαβα, έκλεψαν από λιαστάσι 34 σακιά με ελιές, ενώ όπως μάθαμε,

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ